Kövess minket

Aztaa

Egy szélhámos kétszer eladta az Eiffel-tornyot

Mint tudjuk, a kereskedők marketing stratégiája kitűnő. Victor Lustig-ot minden idők legügyesebb szélhámosaként tartják számon, hiszen Ő tényleg eladta az Eiffel-tornyot. Kétszer.

Megosztva


Victor Lusting osztrák származású volt, de Amerikában teljesedett ki bűnözési mivolta. Kezdetben ravaszul, más bűnözőknek adott el pénzhamisító gépet. A gépről biztosította a leendő tulajt, hogy az igazitól megkülönböztethetetlen százdolláros bankót készít, csupán idő kell neki. Pontosan hat óra. Ezt bárki kérésére be is mutatta és valóban, a gép egy tökéletes zöld hasút dobott ki magából. Még jó, mert az tényleg igazi pénz volt, ugyanis a gép be volt tárazva három darab valódi százassal. Mire az ügyfelek észbe kaptak volna, Lustig már árkon-bokron túl járt.

Amikor kezdtek összecsapni a hullámok Lustig feje fölött, úgy döntött, hogy Párizsba veszi az irányt és ott próbál továbbra is törvénytelen módszerekkel boldogulni. Itt kezdett az eddiginél nagyobb átverésbe fogni: Eladni az Eiffel-tornyot.

1925-ben az Eiffel-torony még nem számított világraszóló turistalátványosságnak. A torony az 1889-es világkiállításra készült, amit a tervek szerint, 20 év elteltével le is bontanak. A kiállítás óta több, mint 16 év eltelt és az épület rossz állapotban volt. Felújítása kapcsán, folyamatos viták kerekedtek ki. Ekkor jött Lustig a képbe, mikor magas rangú kormánytisztviselőnek adva ki magát, titkos találkozóra hívta az ország hat legnagyobb fémhulladék-kereskedőjét. A találkozón egy titoktartási nyilatkozatot íratott alá a résztvevőkkel. Az ügyben meghívott feleknek kínálta Lustig az Eiffel-torony lebontása után maradt fémhulladékot, amit 7000 tonnára saccolt. A győztes licit 70 ezer dollár volt. Az átejtett vevő még le is fizette Lustigot egy nagyobb összeggel, hogy mindenképp ő nyerje a licitálást.

A kókler Lustig, a pénz átvétele után, egy órán belül elhagyta az országot és Ausztriában rejtőzött el. Arra számított, hogy hatalmas botrány kerekedik ki az átverésből, azonban Andre Poisson, az átvert fémmágnás inkább lenyelte a veszteséget. Nem akarta, hogy rajta röhögjön a média és a fél világ. Victor Lustig, akit már alvilági néven Grófnak hívtak, a sikeres üzleten felbuzdulva visszatért Párizsba, majd újra eljátszotta a trükköt. Ezúttal a vevő gyanút fogott és értesítette a hatóságokat. A Grófnak ekkor menekülnie kellett.

Amerikába húzta meg magát, ahol minden eddiginél nagyobb szabású bizniszbe vágott: pénzhamisítás. A rendkívül jó hamisítványok, több millió dollár értékben kerültek be a gazdaságba. A szélhámost végül féltékeny barátnője jutatta a hűvösre, mikor kiderült, hogy Lustig tettestársa barátnőjével csalja.

A tárgyalás reggelén megszökött a börtönből, méghozzá úgy, hogy ablaktisztítónak álcázta magát. Két hónappal később elfogták és 20 évre Alcatrazba zárták. Börtönbüntetését nem töltötte le, ugyanis 1947-ben tüdőgyulladásban meghalt.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.