Kövess minket

Kult

Egy szénakazalért adták idén a legtöbb pénzt a festmény aukciós piacon

Rekord nem született, de még így is drágább a top 10, mint a házad és a megtakarításaid együttvéve.

Megosztva

Nyilvánosságra hozták a 2016-os festmény eladási toplistát, máshogy fogalmazva lássuk mire költötték a gazdag emberek a pénzüket, míg te a videójáték kollekciódat bővítetted és leárazás alatt végre sikerült megvenni a kiszemelt IKEA lámpát. Az artportal összegzése szerint idén nem dőltek meg sem a magyar sem a nemzetközi aukciós piacon a korábban felállított rekordok, de a tendenciák picit változtak és egyéni csúcseredmények azért születtek. 

A nemzetközi vonalon Francis Bacon, Edvard Munch, Pablo Picasso, Willem de Kooning és Claude Monet is feltűnik a listán, utóbbi három a dobogós helyet szerezte meg, Monet „Szénakazal” című művével az élen, mely közel 81 és fél millió dollárért kelt el. Az impresszionista festő számára ez egy új személyes rekord, kár, hogy 90 évvel lemaradt erről a hírről. A magyarral ellentétben amúgy a nemzetközi listán van kifejezetten friss alkotás is (értsd: még él a festő), egész pontosan Cui Ruzhuo 2013-as „Nagy havas hegyek” című műve az.

Nemzetközi top 3

3.) Pablo Picasso: Ülő nő – 63.220.336 dollár

2.) Willem de Kooning: Cím nélkül XXV. – 66.327.500 dollár

1.) Claude Monet: Szénakazal – 81.447.500 dollár
Abszolút rekord tehát a magyar oldalon sem történt idén, de Tihanyi Lajos 170 millióért elkelt festménye az elmúlt négy év legjobb eredménye. A lista megszokott nevei között pedig idén rögtön a harmadik helyre robbant be Boromisza Tibor, a „Rőzsehordok a ligetben” című művével.

Magyar top 3

3.) Boromisza Tibor: Rőzsehordók a ligetben – 87 millió forint

2.) Rippl-Rónai József: Stilizált virágok özöne – 95 millió forint

1.) Tihanyi Lajos: Pont St. Michel (Párizs) – 170 millió forint

(via artportal)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés