Kövess minket

Zene

Egy új korszak kezdő képkockái – Kvantum interjú

Megosztva

Mint a tánc címmel debütált a múlt hétvégén a Laza Laca (Sör és Fű) valamint Bom (DSP) által alkotott, Kvantum csapat első dala YouTube-on egy Szentendrén forgatott, hangulatos videóklip kíséretében.

A friss megjelenés érdekessége, hogy a srácok ezúttal a közönség számára eddig egyáltalán nem, vagy csak alig ismert, sebezhetőbb arcukat mutatják meg, miközben a kopogós boombap hangzást sokkal lágyabb gitárzenére cserélték. A Mint a tánc trekkel, illetve a Kvantum projekttel kapcsolatban Laca és Bom válaszolt néhány kérdésünkre. Mini-interjú.

Szerintem totál adja magát a kérdés, hogyan jött a közös munka, illetve miként állt össze a „Mint a tánc” című első dalotok? Áruljatok el néhány műhelytitkot nekünk.

Laca:

Már régebb óta kapcsolatban vagyok Attilával, volt már két közös számunk is, mint DSP X SÉF. Egy éjszaka azt álmodtam, hogy állunk ketten egy hatalmas szabadtéri színpadon és teltháznak nyomjuk egy zenekari felállásban. Másnap fel is hívtam és találkoztunk. Elmeséltem neki az álmomat, illetve beszéltünk arról, ki-miben van. Hamar kiderült, hogy mindketten pontosan ugyanúgy érzünk. Hogy szeretnénk valami olyan projektet csinálni, ami túl van a komfortzónánkon. Nem zenei stílusokban és kategóriákban, hanem érzésekben és hangulatban gondolkozni. Hamar kiderült, hogy Attila pár éve gyakorolja az éneklést, és hogy már elég jól is gitározik. Megbeszéltük, hogy csinálunk valamit közösen, annyi kikötéssel, hogy nem boombap rap zene lesz az, hanem bármi más. Egyre többet ötleteltünk, mutatott pár általa kitalált gitár témát és szöveget. Mindet imádtam, ő pedig azt mondta, fogalma se volt róla, milyen formában és hogy tudná azokat felhasználni. Rögtön éreztem, hogy ez az a vonal, amit megálmodtam.

A „Mint a tánc” című dalunk úgy született, hogy írt Attila, hogy kitalált egy gitárhúzást és küldött is belőle egy kamerával felvett kört. Én azt beloopoltam és írtam rá egy szöveget, ami igazából magát írta meg, annyira könnyedén vetődött papírra. Mire visszaküldtem neki szöveggel, mondta, hogy ő meg írt egy refrént rá. Összevetettük a két szöveget és összemosolyogtunk, hogy mennyire hasonló érzéseink lettek a szóban forgó akkordmenettől. Ez után összeültünk és felvettük nulláról a zenét, kitaláltuk, mi-hogy legyen benne, majd rögzítettük a dalszövegeket is. Ez volt a legelső dal, amit megcsináltunk ebben a formációban.

Mit tapasztaltatok, milyen a fogadtatása a dalnak, ami azért valljuk be, egy sokkal dallamosabb, könnyebben fogyasztható vonalat képvisel, mint amit eddig megszokhattunk tőletek? A kommenteket olvasgatva úgy tűnik, sokaknál betalált a cucc. De voltak-e például fanyalgók?

Bom:

Eddig nagyon bíztató a fogadtatás, szerencsére nem nagyon találkoztunk fanyalgással, pedig igazán fel voltunk rá készülve. Sok bíztatás kaptunk az első három napban. (A cinkelés eddig még nem jött szembe.) Ez egy őszinte projekt, ami sok örömöt okoz nekünk, és úgy néz ki, tökre szerethető a maga szépségeivel és hiányosságaival együtt.

Várható bárminemű folytatása ennek a projektnek? Gondolok itt további számok elkészültére, esetleg egy teljes albumra. Szóval, mi várható a jövőben a Kvantummal?

Bom:

Ó naná, hogy várható! Ez nem csak egy kitekintés, egész sok demónk összejött már. Mind élő hangszeres és nehezen kategorizálható zene lesz, azt meg tudom ígérni. Annyi a tervünk, hogy dobáljuk ki sorban a klipeket és közben megágyazunk új lehetőségeknek és esetleges csodáknak. Ki tudja.

És ha már közeljövőkép, mi újság a SÉF-fel, Laca? Legutóbb egy személyes hangvételű szólólemezzel jelentkeztél, Imi pedig két kollab albumot is összehozott „suttyomban”. Lesznek még SÉF megjelenések egyáltalán?

Laca:

Lesznek a SÉF-fel is megjelenések, dolgozunk ezen-azon. Imi most stúdiót épít a Common Vibe egyesülettel, ahol nagyobb terveik is vannak stúdiózás ügyileg. Profi lesz minden, zenekarokat is tudnak majd rögzíteni, meg mindent, amit el tud képzelni az ember. Ő most nagyon abban van, én nagyon ebben. De persze, a közös munka is halad tovább, ahogy az energia és az idő engedi majd.

Végül egy, mostanában megkerülhetetlen kérdés következzen. Nagyjából röpke másfél éves kényszerszünet után újra beindulni látszik a fesztiválszezon, a zenei élet visszatérhet a normális kerékvágásba. Hogyan éltétek meg a koronavírus-járvány miatti igencsak hosszúra nyúlt leállást?

Laca:

Nehéz volt ez az időszak koncertek nélkül, de szerencsére idén nyárra van már lekötve pár bulink. Az utóbbi cirka másfél év próbára tett minket, és túlélő üzemmódba kellett kapcsolnunk. Zenén kívül eső munkákat kellett vállalnunk, de reméljük, most már újra teljesen azzal tudunk foglalkozni, ami a hivatásunk, azaz a zenével. A Kvantum-mal pedig szeretnénk már jövő nyárra koncertképesek lenni, melózunk nagyon, hogy ez létre jöhessen. Köszi szépen az interjút, pacsi nektek és minden olvasónak!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük