Kövess minket

Tech

Egy volt Yahoo dolgozó beperelte a céget, mert szerinte túl sok férfit rúgnak ki

Állítása szerint a női vezérigazgató meg akarja tisztítani a férfiaktól a Yahoo-t.

Megosztva

A ’90-es évek nagy tech cégének, a Yahoo-nak nem csak a folyamatos eljelentéktelenedéssel kell megküzdenie egy egyre fojtogatóbb piaci környezetben, hanem egy friss perrel is, melyet a cég egyik korábbi média vezetője indított, tele férfigyűlölő vádakkal.

Scott Ard
2011-ben került a Yahoo-hoz és három és fél évig dolgozott a cégnél, de állítása szerint a kirúgásához nem a teljesítményének, hanem a nemének volt köze. A kereset szerint a cég vezérigazgatója, Marissa Mayer 2012-es hatalomátvétele után egy teljesítménymérő rendszert vezetett be, mely Ard szerint csak arra volt jó, hogy előre bejelentett leépítések helyett csendben és akár tömegével rúghassák ki azokat, akiket csak akartak. Ha ez bebizonyosodna, akkor ezzel a cég megsértette volna a kaliforniai munkatörvényt.

Ard viszont nem csak a vezérigazgatót, hanem két másik női vezetőt is kiemel a keresetben. Kathy Savitt, volt marketing fejest, és Megan Liberman, a Yahoo News főszerkesztőjét mind azzal vádolja, hogy előnybe részesítették a női dolgozókat, a férfiakat pedig kitalált ürügyekkel távolították el a cégtől. A férfi szerint mikor Savitt a céghez került, akkor a közvetlenül neki jelentő munkatársak között csak 20% volt a nők aránya, másfél évvel később ez az arány több mint 80%-ra változott. 

A Yahoo szóvivője, Carolyn Clark szerint viszont a beadványnak nincs alapja, a teljesítménymérő rendszer igazságos módon működik, és azért hozták létre, hogy a dolgozók megkaphassák azokat a visszajelzéseket, amik alapján fejlődni tudnak és feljebb léphetnek a ranglétrán. A cég belső elemzése szerint 2014 és 2015 között csak 1%-al nőtt a női vezetők száma, 23-ról 24 százalékra. 

(via Mercury News)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés