Kövess minket

Aztaa

Egyedül Magyarország ellenzi az EU-ban a kannabisz átsorolását, mely lehetővé tenné a gyógyászati felhasználását

Pontosabban a magyar kormány, nem az emberek persze.

Megosztva

Forrás:

Habár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megtörné a világban a kannabiszt érintő stigmát, és kezdeményezte, hogy a drog besorolását a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési rendszerben módosítsák, annak érdekében, hogy lehetővé lehessen tenni a kannabisz gyógyászati felhasználását, több ország nem ért egyet a felvetéssel, köztük az EU-ban egyedül hazánk. 

A Drogriporter írása szerint a WHO kivenné az 1961. évi ENSZ kábítószer-egyezmény IV. jegyzékéből a kannabiszt, ide tartoznak azon kábítószerek, amelyeknek különösen súlyosak az ártalmaik és nincsen gyógyászati alkalmazásuk. Az új javaslat szerint a drogot csak az I. jegyzékben szabályoznák, a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószerek között. A WHO érvelése szerint az elmúlt évtizedekben nyilvánvaló vált a kannabisz gyógyászati hatása és előnyei, ezzel amúgy több ország már élen jár, hisz nem egy hely van, ahol a kannabiszt használják a gyógyászatban, Szlovákiában például jövő márciustól lesz legális az orvosi marihuána.

A felvetés rögtön vitát generált, egyrészről egyes amerikai tagállamok, valamint legalizációpárti szervezek további enyhítést szeretnének, mivel szerintük a kannabisznak rekreációs felhasználásban sincs akkora veszélye, mint amilyen szigorú az egységes szabályozás, míg bizonyos ázsiai, arab, afrikai és kelet-európai országok még a gyógyászati felhasználástól is elzárkóznak.

Az EU középen helyezkedett el a vitában, támogatják a gyógyászati átsorolást, pláne mivel már most több tagállamban legális a gyógyászati felhasználású fű. A felvetést még az olyan kifejezetten konzervatív országok is támogatják, mint Lengyelország, egyetlen kivétel van, és az Magyarország. Október 6-án a magyar delegált ugyanis hozzászólásában a WHO javaslatával szemben foglalt állást. Mivel végül az EU Tanács szabályai szerint az EU tagállamai közösen és egységesen fognak szavazni a kérdésről decemberben, ezért kérdéses, hogy végül milyen álláspont kerül ki győztesen.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük