Kövess minket

Sport

Egyelőre öt hivatalos elnökjelölt, Platinivel nem foglalkoztak

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ad hoc választási bizottsága nem fogadta el a libériai Musa Bility jelentkezését a február 26-i elnökválasztásra, így a posztért jelen állás szerint öten szállnak harcba.

Megosztva

12231172 891808614200429 1877491440 n
Fotó: AFP

A FIFA csütörtökön közölte, hogy a hét pályázó közül Ali bin al-Husszein jordán hercegnek, a FIFA végrehajtó bizottsága korábbi tagjának, Gianni Infantinónak, az európai szövetség (UEFA) főtitkárának, Jérome Champagne-nak, a FIFA korábbi főtitkár-helyettesének, a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejknek, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnökének, valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembernek a jelentkezését hagyta jóvá azután, hogy megvizsgálta a jelöltek feddhetetlenségét.

Bility elutasításának okáról személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem hozott nyilvánosságra semmit, az UEFA-elnök Michel Platini pályázatával pedig a francia sportvezető felfüggesztése miatt egyelőre nem foglalkozott.

Platinit a FIFA etikai bizottsága október 8-án tiltotta el 90 napra a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert vizsgálat indult ellene azzal összefüggésben, hogy 2011 februárjában kétmillió svájci frankot kapott Joseph Blatter FIFA-elnöktől. Az ad hoc választási bizottság vezetője, Domenico Scala azt mondta, egy jelölt feddhetetlenségének a vizsgálata nem végezhető el, ha eltiltását tölti. Platini fellebbezett, s ha sikerrel jár, a testület elbírálhatja majd a pályázatát, illetve eltiltásának január 15-i lejárta után szintén ellenőrizni tudják még a feddhetetlenségét az elnökválasztás előtt.

Musa Bility a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) fellebbezhet az ad hoc bizottság mostani döntése ellen.

A korrupciós botránnyal sújtott FIFA új elnökének megválasztására Zürichben kerül majd sor jövő februárban.

(MTI nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés