Kövess minket

Aztaa

Egyértelmű borító-koppintás miatt keveredett plágiumbotrányba Lil Uzi Vert

Hasonlóság on point.

Megosztva

Lil Uzi Vert alig egy hét leforgása alatt két lemezt is kidobott, a friss, ezer éve várt anyagok pedig igencsak jól teljesítenek a chartokon, szóval a rappernek nem sok oka lehet panaszra. Vagyis de, csak nem éppen az eladások, hanem a napokban nyakába szakadt plágiumbotrány miatt. 

A problémát a korábban kislemezként kiadott, Backstreet Boys-inspiráltaThat Way” borítója okozta, melyen az öltönyt viselő, arctetkók nélküli, narancssárga hajú Uzi látható, amint épp átlövik a szívét. Ez a kép kísértetiesen hasonlít egy koreai illusztrátor, Tae Tae 2014-es munkájához, amin egy iskolai egyenruhás lány van, akit éppúgy szíven lőnek, mint Uzit, és aki mögött pontosan ugyanúgy, robbanó hatást keltve jelenik meg egy szív, mint a különc rapper mögött. 

Forrás: Instagram / hugeriver8

A hasonlóság szembeötlő, mi több, nevetségesen tökéletes, így nem meglepő, hogy az ázsiai művész felszólalt az ügyben, megvédve saját, eredeti alkotását.

„Feldúlt vagyok, hogy ezeket a sorokat kell most írnom. Nemrég láttam a Lil Uzi Vert által használt borítót, ami nagyon hasonlított az én festményemre. A képet 6 éve posztoltam a blogomra. Fel lehetett használni profilképként, vagy bármilyen nem-kommercionális célra, másra viszont nem. Szégyenkezem, és nem fogom ennyiben hagyni mindezt.” – írta Instagram profilján a főleg anime artban jeleskedő Tae Tae. 

[instagram]B9tHjbCHwBC[/instagram]

A That Way borítójáért egyébként egy Artxstic nevű illusztrátor felelt, ő csinálta a Futsal Shuffle 2020 anime-stílusú coverjét is. Egy Redditre posztolt képernyőfotón látható, hogy Artxsticet üzenetben kérték számon, hogy miért másolta le Tae Tae eredetijét. Az Eternal Atake rapperrel kollaboráló grafikus válasza szerint „Ezt kérte tőle Uzi”, majd amikor az ismeretlen feladó közölte vele, hogy az ázsiai művész mérges, és perre is vinné az ügyet, Artxstic ezt írta:

„Nem is tudom mit mondjak, Uzi személyesen kért meg, hogy alkossam újra a képet úgy, hogy a szívet változtassam narancssárga, ő pedig viseljen öltönyt, ne legyenek arctetkói és legyen narancssárga a haja. Csak azt tettem, amit kért.”

Forrás: Reddit

Artxstic azóta megjelölte a fényképén Tae Tae-t, bár a sértett alkotó számára ez valószínűleg – érthető módon – édeskevés.

Fél nappal ezelőtt maga Uzi is megszólalt, egy kommentben közölve, hogy szívesen fizetnek a plágium miatt felháborodott illusztrátornak. „Üdv, nem vagyok sem gonosz, sem tolvaj, csak sok helyről inspirálódok. Ha pénzt kérsz, szólok a managementemnek, hogy vegyék fel veled a kapcsolatot, és fizessenek neked. (…) Utóirat: nagyszerű művész vagy.” – írta a rapper. 

Forrás: Instagram / @artxstic

Szerintetek egyértelmű plágiumról van szó?
Igen.
Nem.
Uzi csak „inspirálódott”.
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés