Kövess minket

Aztaa

Egyre erőszakosabb játékokat gyárt a Lego?

Egy tanulmány szerint az utóbbi években egyre több lett a fegyver és a harcjelenet a legóban, ezzel brutálisabbá váltak a játékok.

Megosztva


“A legó már nem olyan ártatlan, mint volt” – mondta Christoph Bartneck, az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatócsoportjának vezetője. Frissen publikált tanulmányukban rámutatnak, hogy szignifikánsan megnőtt az erőszakos elemek száma a legóban. Az első fegyverek 1978-ban jelentek meg a játékban, akkor egy kastélyhoz tartozó kardok, fejszék és lándzsák formájában. Mára már a legójátékok 30 százaléka tartalmaz valamilyen fegyvert.

Megvizsgálták a játékkatalógusokat is: itt azt találták, hogy jelenleg az oldalak 40 százalékán megjelenik az erőszak, legtöbbször olyan jelenetekben, ahol lövöldöznek vagy fenyegetik egymást. Az eredmények szerint évente 19 százalékkal növekszik annak az esélye, hogy az ember valamilyen agresszív tartalommal találkozik a cég termékismertetőiben.

A jelenség azonban nem egyedülálló: a Lego csak reagált arra a változásra, hogy mivel lehet most megfogni a gyerekeket, és, mint írták, “a játékgyártók metaforikus fegyverkezési versenyben vannak, hogy izgalmas új termékeket készítsenek”. Az erőszak izgalmasként való feltüntetése azonban elég nagy problémákat vet fel.

A Lego cég ugyan azt mondja, hogy a katalógusaiban fellelhető erőszak általában humoros kontextusban szerepel, ez nem változtat azon, hogy játékokon keresztül az erőszak könnyen beépül a gyerekek világképébe, és természetesként jelenik meg előttük, így valóban inkább izgalmasnak, mint kerülendőnek fogják tekinteni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük