Kövess minket

Stílus

Eladósorba került Michael Jordan legelső, dedikált Air Jordanje

A különleges Nike Air Jordan 1 ott van a legértekesebb lépők közt.

Megosztva

Forrás:

Licitre bocsátotta a Sotheby aukciósház Michael Jordan legelső Air Jordan 1 kosaras cipőjét, melyet a legenda 1985-ben játék közben is viselt, és az aláírásával tett még értékesebbé. 

A lépőt a Nike kizárólagosan a Chicago Bulls volt dobóhátvédjének készítette, a csapat piros-fekete-fehér színeit reprezentálva, külön az ő igényeit kielégítve, ezzel pedig új trend indult, hisz az ezután következő évtizedekben más játékosok is megkapták a saját nevükkel ellátott lépőket. A cipő ott van a legértékesebb sneakerek közt, olyan 100-150 ezer dollár (kb. 48,5 millió forint) közé teszik az értékét. 

Az egyedi Air Jordan 1 több szempontból is különbözik a későbbi kereskedelmi forgalomba került társaitól. A cipő nem alacsony vagy magas, hanem középszárú, a swoosh logó hosszabb és vékonyabb a megszokottnál, piros cipőfűzőt használ a tipik fekete és fehér helyett, valamint a cipő anyaga is különbözik a boltokba került lépőkétől. A pár jobb oldali cipője fél számmal nagyobb (13,5 amerikai méretben). A cipőn MJ aláírása még mindig megtalálható, amit anno alkoholos filccel vitt fel.

Forrás:

Érdekesség, hogy amikor az „Air Jordan I”-gyel a sportlegenda először pályára lépett, az NBA kitiltotta azt, mondván, hogy nem felel meg a szabályban szereplő színeknek. Mondani se kell, hogy a történtek megfelelő hype-ot is nyújtottak a „szemtelen karizma” márkaérzésének kiaknázásához, annak ellenére, hogy mára tisztázódott, a kitiltott fekete-piros cipővariáns csupán az Air Jordan I alapjául szolgáló Nike Air Ship volt. A kihágás egyébként abban állt, hogy a meccsen viselt cipők legalább felének fehérnek kellett lennie a 2000-es évek végéig. A „betiltott cipő” marketingje azonban sikeres lett, kifizették az 5000 dolláros büntetést, és hamarosan mindenki olyan akart lenni, mint Michael, úgy akart „repülni”, mint Michael, azt akarta hordani, amit Michael.

A cipő Jordan Geller sneakergyűjtő kollekciójából származik, az aukció már elindult, jelenleg 120 ezer dollárnál tart a licit, május 17-ig lehet beszállni az árversenybe.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés