Kövess minket

Aztaa

Életre alkalmas bolygókat találtak, viszonylag közel a Földhöz!

A 7 tagból álló bolygócsoport a Vízöntő csillagképben található, 40 fényévnyi távolságra

Megosztva

Hét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet – közölte tudósok egy nemzetközi csoportja szerdán Los Angelesben. Felfedezésüket a NASA washingtoni központjában, illetve a Nature tudományos magazinban jelentették be.

A bolygók – melyek mind a Földéhez hasonló vagy annál kisebb méretűek – szorosan egy halvány törpecsillag, a Trappist-1 körül keringenek, melynek mérete a Jupiteréhez hasonló. Három bolygó az úgynevezett lakható zónában van, ahol lehetséges a folyékony víz és így az élet jelenléte, a többi az övezet határán található. A kutatók először a bolygók légkörét fogják tanulmányozni ahhoz, hogy megállapítsák, lehet-e élet rajtuk.
[vembed youtube=”bnKFaAS30X8″ ]
2016 tavaszán a Liege-i Egyetem kutatója, Michael Gillon arról számolt be, hogy a Trappist-1 körül három bolygót találtak 2015 végén. Most, hogy ezek száma hétre emelkedett, Gillon úgy véli, több is lehet a Naprendszerhez hasonló bolygóhalmazban.

Egy különösen ígéretes törpecsillagra bukkantak, amely a Trappist-1 nevet kapta, mérete a Nap nagyságának tizede, ám jóval hidegebb nála. A kutatók hónapokig figyelték, és észrevették, hogy az infrajele rendszeres időközönként elhalványult, ami annak bizonyítéka, hogy objektumok keringenek körülötte. A további elemzés megállapította, hogy a kérdéses égitestek exobolygók. 

[gif]http://i.giphy.com/CCf2GtcjwmBRC.gif[/gif]

A törpecsillaghoz mind a hét bolygó igen közeli pályán mozog, így a Földről nézve gyakrabban haladnak el előtte, ami rengeteg lehetőséget biztosít a megfigyelésre és adatgyűjtésre.  A törpecsillag fénye jóval gyengébb, mint a mi Napunké, alig ezredrésze, sokkal lassabban égeti el hidrogénkészletét, de éppen ez teszi lehetővé, hogy a körülötte keringő bolygókon akár az élet létrejöttére alkalmas körülmények is kialakulhassanak. A feltételezések szerint  legalább három bolygója a kis keringési távolság ellenére is elég hideg lehet ahhoz, hogy víz és akár élet is legyen rajta. A felfedezés arra is utal, hogy az ultrahideg törpecsillagok jelentős részének közelében lehetnek potenciálisan lakható bolygók.

Forrás:

A TRAPPIST név amúgy semmilyen rokonságban sem áll sem a sajttal, sem a szerzetesekkel. A bolygórendszer arról a teleszkópról kapta a nevét, amelyen keresztül figyelik. Ez chiléban, az Atacama-sivatagban található, hivatalos elnevezése pedig Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST).

Az általunk megkérdezett szakemberek szintén nagy jelentőségűnek nevezték a NASA mostani felfedezését, de egyben arra is felhívták a figyelmet, a hír valódi jelentősége majd akkor derül ki, ha a részleteket is nyilvánosságra kerülnek.

[highlight]Kapcsolódó cikkek:

Tizenegyezer éves a világ legrégebbi csillagvizsgálója

10 éves felfedező

Így néz ki a Jupiter a Juno űrszondáról fényképezve

Néhány millió éven belül széthullhat és gyűrűt képezhet a Mars körül egyik holdja

[/highlight]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés