Kövess minket

Hiphop

Elhunyt Chi Modu, avagy a fotós, aki a hiphop-világ legfontosabb képeit készítette

Megosztva

2Pac (b) és Chi Modu (j)

Elhunyt Chi Modu, a hiphop-világ egyik, ha nem legismertebb fotográfusa – a szomorú hírt a legendás alkotó közösségi médiás profiljain tették közzé vasárnap.

“Összetört a szívünk… Folytatjuk a harcot.” – olvasható a szűkszavúan megfogalmazott posztban, amihez mellékelt fotón az alkotó aláírása, és születési, majd halálozási éve látható. A bejegyzésből és eddig nyilvánosságra hozott hírekből sem derül ki, hogy mi okozta a fotográfus halálát, mint írják,„A család egyelőre a magánéletük tiszteletben tartását kéri.”

Chi Modu 1966-ban született Nigériában, viszont New Jersey városában nőtt fel, miután családjával 1969-ben elhagyták Afrikát. 1989-ben közgazdasági diplomát szerzett a helyi Rutgers Egyetemen (itt ragadott kamerát először), rá három évre pedig fotós-újságíró és dokumentarista-fotográfus bizonyítvánnyal gazdagodott New York-ban. Koncerteken kezdett fotózni Harlemben, majd a hiphop-orientált The Source-nál felelt a képekért, a lapnak több mint 30 címlapját ő lőtte. Itt ismerkedett meg a szcéna lejjebb taglalt alakjaival, akik épp ekkor voltak befutóban, vagy még nem is ismerte őket a közönség. Munkáit emellett olyan nagy nevű sajtótermékekben lehetett látni, mint a New York Times és a Rolling Stone magazin.

Ha valakit, Modut jogosan nevezhetnénk a hiphop-és rapper-fotózás (mely mára igazán elterjedt, már-már unásig ismételt „műfaj” lett) egyik atyjának és valódi úttörőjének. A művész karrierje alatt kamerája elé állt Biggie, 2Pac, Nas, a Wu-Tang Clan, Snoop Doogg, Prodigy és Havoc, azaz a Mobb Deep, LL Cool J, Mary J. Blige, Eazy-E, Diddy, Dr. Dre és a Gang Starr is. Mint a Complex is kiemeli, leghíresebb képein – melyeket mindannyian ismerünk, de talán nem is tudjuk, hogy ki készítette őket – is B.I.G., Snoop, LL Cool J, Mary J. Blige és 2Pac szerepelnek, utóbbiról különösen sok emlékezetes portrét csinált, a Pac-ről készült, eddig még nem látott munkáit a 2016-ban megjelent, Uncategorized című könyvében gyűjtötte össze.

Chi képeit albumborítókon is felhasználták: így tett Snoop Dogg (Neva Left, 2017), Method Man (Tical, 1994), a Mobb Deep (The Infamous, 1995) és a Black Moon (Enta da Stage, 1993) is.

Chi Modu mindössze 54 éves volt, nyugodjon békében.

(Complex)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés