Kövess minket

Sport

Elhunyt Moses Malone

Tegnap hajnalban, 60 éves korában távozott az NBA történetének egyik legmeghatározóbb játékosa Moses Malone.

Megosztva

Moses MaloneFotó: abcnews.com – A képen Moses Malone

Álmában érte halál a virginiai Norfolkban, ahol egy golftornán vett részt.

Játékosként szinte mindent elért, amit csak lehetett. Első szezonját még az ABA-ben kezdte 1976-ban, az első olyan játékosként, aki a középiskola elvégzése után rögtön profinak állt. Az ABA és az NBA összeolvadása után, 1978-tól az NBA-ben szerepelt tovább. Első csapata a Buffalo Bravers volt, ahol mindössze két meccset játszott, majd elcserélték játékjogát a Houston Rockets-el. Malone-t eleinte túl vékonynak és könnyűnek gondolták az NBA szakértői, de hamar rácáfolt a kritikákra, mind pont-, és lepattanószerzésben a legjobbak közé verekedte magát pár szezon alatt. Karrierje során 12 All-Star gálán szerepelt és 6-szor lett a liga legjobb lepattanózója. A Houston-ban töltött évek alatt kétszer választották meg az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP), majd miután 1982-ben a Philadelphia-hoz szerződött NBA bajnok lett. Ebben az évben nem csak az alapszakasz MVP-je lett, hanem a döntő legértékesebb játékosa is!

1995-ben vonult vissza a San Antonio Spurs-ből, az utolsó olyan játékosként, aki még az ABA-ben kezdete pályafutását. Több rekordot is tart, 21 szezonjával ő töltötte a legtöbb évet a profi (ABA, NBA) ligákban. Az első olyan játékos volt, aki öt egymást követő idényben is lepattanókirály lett. Egyik legkiemelkedőbb rekordja pedig azt bizonyítja, hogy center létére milyen tisztán is játszott, utolsó 1212 meccsén ugyanis nem pontozódott ki. Ez is rekord a maga nemében. Ő az NBA történetének egyetlen olyan játékosa, aki négy különböző csapatban is 20 pont és 10 lepattanó felett átlagolt.

Eredményességben is a legjobbak között van, a dobott pontok tekintetében az NBA történelem nyolcadik legeredményesebb játékosa, a lepattanókat tekintve pedig az ötödik. Nála jobban senki sem szedte a támadópattanókat, ebben a kategóriában még mindig első a listán.

Visszavonulása után, 1997-ben az NBA alapításának ötvenedik évfordulóján beválasztották a valaha volt legjobb ötven játékos közé. 2001-ben a Halhatatlanok Csarnokába is bekerült.

Nyugodjék békében a “Chairman of the board”!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.