Kövess minket

Aztaa

ELKERÜLHETETLEN A TATÁRANTILOP KIHALÁSA

Egyértelművé vált a tatárantilop vagy más néven a szajga kihalása. Az állomány több, mint fele két hét alatt elpusztult májusban, Kazahsztánban.

Megosztva

Tatarantilop

Körülbelül 150 ezer felnőtt szajgát hantoltak el két hét alatt, de a tudósok szerint az elpusztult állatok tényleges száma jóval magasabb lehet, hiszen a később talált maradványokat, illetve az elpusztult borjakat nem adták hozzá ehhez. A szakemberek szerint, akár százezres nagyságot is elérhet a halálozás száma.

A jellegzetes fejű, erősen előreugró szemöldökű, gyűrűs szarvú állat, képes túlélni a hőmérséklet drámai ingadozásait is. A Föld legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak. Májusban még 250-320 ezerre tették az állomány számát, aminek 90 százaléka Kazahsztánba élt.

A tudósok szerint pusztulásuk túl gyorsan történt ahhoz, hogy járványos kór végzett volna velük. Nem találtak külsérelmi nyomokat az állatokon, amelyek vadorzásra utaltak volna, sem pedig az alultápláltság nyomait. A környezetből vett föld- és vízmintákban nem mutattak ki semmiféle mérgező anyagokat, illetve sugárszennyezés jelenlétét sem. A kazah környezetvédők azt állítják, hogy a térségből felbocsátott orosz űrrakétákból származó üzemanyag okolható a tömeges pusztulásért.

A kutatók a pasztörella nevű baktériumra gyanakodnak, amit az állatok torkában találtak – mondta Richard Kock, a Londoni Egyetem állatorvostudományi tanszékének kutatója a The Guardian brit napilapnak. A baktérium emberre, szarvasmarhára, macskára, kutyára is veszélyt jelenthet.

A szakemberek vizsgálják a vírusfertőzés jelenlétét, de eddig még semmi érdemlegesre nem jutottak. Koch szerint, a faj kihalása elkerülhetetlenné vált.

A 90-es évek években, mintegy egymillió szajga élt Kazahsztánban, azonban a faj értékes szarváért folyó vadászat miatt, az egyedszámuk lecsökkent 20 ezer alá. A kazah hatóságok, a problémát felismerve betiltották a vadászatukat, ezáltal az egyedszámok ismét növekedni kezdtek.

 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés