Kövess minket

Tech

Elkészült az első agyvezérlésű autó

Nem lepődünk meg, a találmány ugyanis kínai.

Megosztva


Újabb lépést tett az emberiség, hogy szép, új világban éljen. És vezessen. Méghozzá a hátsó ülésről, azt az autót, melyet agyi hullámainkkal tudunk irányítani. Ez nem sci-fi, ez a valóság.

A tiencsini, Nankai Egyetem tudósai régóta dolgoznak a klasszikus értelemben vett sofőr nélküli kocsi megalkotásán. Az egyik legnagyobb kínai autógyár, a Great Wall Motor segítségével próbálkozásaikat siker koronázta és mára már nem csak álom, hogy nyugodtan, hátradőlve vezessen az ember. Már, ha akar.

Az autó irányításához semmi másra nincs szükség, csupán egy szerkezetre, amely könnyedén olvassa az agyunk által kibocsájtott EEG jeleket 16 szenzora segítségével. A készülék, melyet a fejünkre kell erősíteni vezetés közben, összekötetésben áll az autó számítógépes rendszerével, mely az agyunk által kibocsájtott különböző elektromos jeleket osztályozza, majd parancsokká alakítja át. Ezek a parancsok segítségével pedig kezünk és lábunk használata nélkül is vezethetjük az autót. Egyelőre azonban csak egyenes irányban, kanyarodni még nem lehet vele…

A kutatást végző tudósok szerint a találmány segítségével a jövőben csökkenthető lesz a közlekedési balesetek száma, sőt azok is vezethetnének, akik eddig valamely testi fogyatékosságuk miatt erre képtelenek voltak.

Kár lenne azonban rögtön a legközelebbi autókereskedésbe rohannod, mert forgalomba még nem hozzák a „vasat”. Talán, ha egy kanyart is be lehet majd venni vele.

Arra meg már gondolni sem merünk, ha az autópályán gépünk fellázad esetleg ellenünk!

(reuters.com nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés