Kövess minket

Hiphop

Eminem és Dr. Dre első közös munkája inspiráció minden kezdő MC számára

A tehetség bárhol felbukkanhat.

Megosztva

Forrás:

Jézusom itt vagyok az Interscope kiadó irodájában, jézusom ez itt Jimmy Iovine, jézusom Dr. Dre épp most jött be az ajtón, jézusom szerintem beszartam” – ezek voltak a fiatal Eminem első gondolatai, mikor először lépett kapcsolatba személyes hősével, későbbi mentorával Dr. Dre-vel. A producer azután hívta el Em-et egy találkozóra, hogy az Interscope kiadó társalapítója és producerkolléga, Jimmy Iovine bepattintott egy kazit, amin Marshall Mathers szövegelt. „Mi ez?! És legfőképp ki ez?” – reagált Dre, aki azonnal együtt akart dolgozni a fiatal MC-vel, aki akkoriban még csak a rapversenyek színpadairól lehetett ismerős, és max a detroitiaknak. 

De csak azért mert nem volt túl sok tapasztalata a stúdiózásban és a lemezfelvételben (Eminem addig csak 1 kazit hozott ki, azt is évekkel korábban), még nem azt jelenti, hogy ne lett volna magabiztos és legfőképp ne inspirálta volna Dre jelenléte, akit persze egyben le is akart nyűgözni. Mikor Dre elindította a később hatalmas slágerré avanzsált „My Name Is” alapját, alig telt el pár másodperc és Eminem azonnal belekezdett a dal ma már ismert refrénjébe. Ez a stúdióban töltött első nap, első pillanataiban történt. Dre tudta, hogy ez a srác különleges és azt is tudta, hogy ha ő nem csap le rá, akkor majd más fog. A normál szerződés írási folyamat 2 hónap volt abban az időben, de Dre nyaggatni kezdte a kiadó embereit, hogy Eminem egyszerűen nem várhat addig. 

Nem volt viszont mindenki ennyire lelkes. Dre egy tehetséget látott, aki szókimondó, de játékos szövegeivel messze juthat, míg a kiadónál sokan csak egy nagyszájú hófehér srácot láttak, akivel csak a baj lesz. Dre végül a sok negatív hang ellenére belevágott a közös munkába, a The Slim Shady LP Grammy-díjat nyert, Eminem-ből pedig szupersztár lett. 

„Tudtam, hogy kockáztat velem, de nem tudtam mennyi belső küzdelme volt értem a kiadónál. Az életemmel tartozom neki ezért” – Eminem.

Részlet a The Defiant Ones című dokumentumfilmből:
[vembed youtube=”toy_XlT7EUo” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés