Kövess minket

Hiphop

„Én vagyok az öt legjobb magyar emszí egyszerre” – félig-meddig komoly interjú PMK-val, az egyszemélyes rap-csapattal

Megosztva

Forrás:

A tavalyi év záróakkordjaként, december végén jelent meg a Vicc Beatz örökmozgójának, PMK Csanádnak, valamint a Mulató Aztékok zenei polihisztorának, Emekajji Ákosnak a közös LP-je, az Önarckép Álarcban. A lemezről – és még sok minden másról – beszélgettünk Csanáddal bármiféle kötöttség nélkül, vele mondjuk másképp nem is érdemes.

Tényleg te vagy itthon a legjobb? Ráadásul mind az öt egyszerre?

Igen, a hatásvadászat és a mém-rap nagyon fontos Magyarországon. De én szeretnék lenni az öt legrosszabb emszí is egyszerre.

Pillanatnyilag melyikhez állsz közelebb szerinted?

Ezt az adott hallgató ízlése dönti el.

Régóta garázdálkodsz a magyar hiphop alvilágában, mit tudál mondani magadról azoknak, akik csak most találtak rád az EPMK motyó kapcsán?

183 cm magas vagyok, cserepados bedobó voltam a győri Móra középsuli csapatában, innen már csak egy lépés volt a magyar hiphop.

Amiről neked amúgy kimondottan jó véleményed van?!

Gondolom ironikusnak szándtad a kérdést. Szerintem a magyar hiphop kétharmada lesen van, viszont a maradék kurva jó, világszínvonalú. Komolyan mondom. Semmi bajom nincs a fiatalokkal, de ki nem állhatom ezt a boombap vs. trap bulvár vitát.

És akkor mi az, amit szeretsz a hazai szcénán belül?

Ez jó, mert mindig a végén van a shout-out, azt meg már senki sem olvassa el. Most legalább elmondhatom, kiket kedvelek. A háztájin kívül – a Vicc Beatz ugye -, például Herring Frenky, Bluntone/Stack-One, Tzapa, Kapitány Máté, kicsi Holt, Bfok11, Gege, Nash, ZRM, AKR őket emelném ki hirtelen, de akkor a Mulató Aztékokról egy teljes mondatban emlékeznék meg. JÓK!

[vembed youtube=”ho6XhkwddZw” ]Ha már a Mulató Aztékokat említetted, hogyan és miként jött a képbe Emekajji, akivel aztán közös lemezt csináltatok?

2005 óta ismerem a Phlat Sanyit. Rajta keresztül ismertem meg egyszerre Dj Slow (Village) Bálintot meg az Ákost. Még akkor az is felmerült, hogy ők hárman összeállnak valami közös motyóra. És ebből az állandóan készülő, de meg nem valósuló projektekből most születnek meg azok a kész víziók melyekről csak beszéltünk anno. Egy olyan album, aminek összekpacsolódnak a számai egy elképzelés mentén. Így lett az EPMK. Egy életkört járunk végig születéstől a halálig. A kis dolgoktól a nagyobbakig.

Akarod mondani EPMD.

Igen ez egy poénnak indult a névvel, de aztán tovább gondoltuk. Mi amúgy már sok közös trekket raktunk össze, csak szétszórodtak különböző albumokon (Így jöttem, Budapest megint, Ördögbujtató, Szponzor rap, Univerzum titkai 2. rész). Ugyhogy régóta érett egy közös cucc. Az Önarckép álarcban.

Azt rögtön az elején megjegyezném, hogy a cd csomagolása igencsak faszányos lett.

Én elfogadom, egy digitális világban élünk, de fontosank éreztem, hogy legyen most egy kézzelfogható formátum is belőle. Ezt együtt terveztük, de a lényeg az, hogy egybe hallgasd meg, merülj el benne. Manapság túl könnyen kapják meg az emberek a dolgokat.

Akkor jó egy album, ha neked is dolgoznod kell vele, nem rágom meg helyetted.

Mai napig nem tudom eldönteni, bár talán nem életbevágó, hogy az Önarckép Álarcban vidám vagy szomorú album?

Oh, lelkem rózsakertjéből boldogságnektárt csepegtettem ajkaidra, könny és mosoly násztánca ez a pesti kapuljak árnyékban. Ne haragudjatok, nem tudok az albumról komolyan beszélni. Elkésziteni szeretjük, végig vinni egy hangulatot. Próbálok önazonos hiphop-ot csinálni. Ilyen lett.

Kicsit bővebben is kifejthetnéd. Mégis milyen?

Emekával a zenéknél törekedtünk arra, hogy a traphegyen túli hiphop-ot pattintsunk ki. Hozzánk ez a hullám (is) több éves késéssel ért ide, ritkán születnek eredeti ötletek, viszont legalább vannak divatos cuccok, és jó csajok a klipekben, ennél több egyelőre nem kell. Mindenki vegyen jó nagy tükröt magának otthon.

Bár az album nagyon személyes, mégis vannak rajta közreműködők. Miként jött össze a társaság?

Darabokban. Igazából, Ákos és én raktuk össze, de sok segitséget kaptunk. Nem akartunk klasszikus feat albumot. Gabó, a Mulató Aztékok, Lil Holt, Kapitány Máté tulajdonképpen az adott szám hangulatát erőstik fel.

A Vicc Beatzből senki?

Csicskák mind, én vagyok a király. A feateket nézettség alapján döntöm el, és a menedzserem intézi. Természetesen imádom őket, sok közös cucc lesz még. A Viccbatz amúgy az egyetlen svéd rapcsapat Magyarországon.. Arra gondolok, hogy leaszarjuk a szabályokat, néha megelőzzük a trendeket (lásd egy két há gépezetek stb) máskormeg úgy tűnik, old school-ok vagyunk. Azt csináljuk, ami örömet okoz nekünk, és boldogok vagyunk ha ez neked is bejön. A többiek nagyon németek… A magyarok olyan németek, akik amerikát másolják, ha érted mire gondolok.

[vembed youtube=”M9SQfsigabE” ]Többször visszavonultál már, de aztán mindig lemezekkel térsz vissza. Mi tart még mindig a felszínen?

A rossz hangosítás, a felvizezett sörök, a félmeztelen izzadó férfitestek a színpad elött. Azt mondjuk el az embereknek, hogy az Artisjusnál bejegyzett hivatásos rapperek minden évben igényelhetnek egy latin mamacitát maguk mellé partizni.

Győr és Budapest között ingázva gyakran járod az éjszakát, valami divatos rap pletykát meg tudnál osztani velünk?

Újra divatba jön a fejpánt, meg a csuklószorító. És ez mindent megváltoztat majd.

Alig várom. De előtte üzenj még valamit a lelkes rajongótáborodnak.

Anyu szeretlek!

Most jut eszembe, a klipekről egy árva szót sem ejtettünk. Döntsék el Ti, hogy külön cikkben érdemes ezekkel foglakozni. Szavazzátok meg!

Legyen?

Legyen, úgysem olvasom el.
Ki a faszom ez a PMK?
Ha Tupac élne, forogna a sírjában.
Attól függ, ez most west coast vagy east coast.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés