Kövess minket

Pop

Érdekes karrierek #1: Lana Del Rey

Avagy így íródtak a legnagyobb énekesek/zenészek életrajzai…

Megosztva

lanavagFotó: Getty Image / Europress

Sokan azt gondolják, hogy az előadóművészek élete móka és kacagás, azonban azt kevesen tudják, hogy a sikerhez olykor rögös út vezetett. Sorozatunkban olyan hírességek életrajzát szeretnénk bemutatni, mint például Pharrell, Lana Del Rey, Sia, Oasis, Rihanna, M83, Beck, Gorrilaz, Daft Punk, Beyoncé, OK Go és a The Subways, akik érdekes módon jutottak a csúcsra.

Elsőként lássuk, Lana Del Rey karrierjét!

A 29 éves amerikai énekesnő, Lana Del Rey, eredeti nevén Elizabeth Woolridge Grant pályafutását modellként kezdte meg. Szépségét ugyan már tinédzserként megmutatta, de a zenével komolyabban csak később kezdett el foglalkozni. Már kislányként is kacérkodott az énekléssel, első dalát 11 éves korában írta egy hercegnőről, melynek címe a China Palace volt. A pubertáskor nem volt könnyű időszak számára, 14 éves korában alkoholfüggősége miatt kezelésre szorult. Ennek hatására született meg a Born To Die című album is. Az énekesnő egy interjúban azt nyilatkozta, hogy ha olyan dologról kellene dalt írni, aminek elvesztése legjobban fájt az életében, akkor az az alkohol lenne. Az alkohol volt élete első igaz szerelme, és még most is hiányzik neki. Később rádöbbent, hogy egyben ez is volt a legrosszabb dolog az életében. Családjával szoros kapcsolatban állt, főként nagymamájával, Madeline-nel. A nagyit annyira szerette, hogy nevének kezdőbetűjét a bal kezére tetováltatta.

Elizabeth a középiskola elvégzése után kicsit elsodródott a zenétől. A Fordham Egyetemre adta be jelentkezését, ahol metafizikát tanult. Szerinte a metafizikai tanulmányok hatására kezdett el gondolkodni a világról. Fokozatosan visszatért a zenéhez, melyben ki is teljesedett. Egyetemi tanulmányai alatt önkéntes munkát is végzett, egy indián rezervátumban segített házakat építeni és javítani. A matematikával meggyűlt a baja, ezért az iskolát ott kellett hagynia. 18 évesen megtanult gitározni, és elkezdett Brooklynban koncertezni. Az első komoly albuma a Sirens címet kapta. A lemez 14 demó dalt tartalmazott és May Jailer néven adta ki. Lana Del Rey első stúdióalbuma 2010-ben jelent meg, azonban nem hozta meg számára a hírnevet, ezért az énekesnő eldöntötte, hogy véglegesen szakít a zenével. Ám karrierje 2011-ben elkezdett felfelé ívelni. A YouTube-ra feltöltötte Video Games című számát, melynek videoklipjét is saját maga készítette. Lana bevallotta, hogy nem lenne ilyen ez a dal, ha éneklése előtt nem sírja el magát.

lanavagketFotó: Getty Image / Europress

Egy évvel később elkészült a második stúdióalbum is, a Born To Die, amely 11 országban került a toplisták élére. 2012-ben az 5 legkelendőbb album között volt. Emile Haynie óriási lehetőséget látott Lanában, ezért az album zenei producere lett.

Lana fokozatosan elkezdte megvalósítani álmait, sőt még a Tropico című filmben is szerepelt. A Born To Die album után kijelentette, hogy már nem fog több zenét készíteni. A rajongók örömére 2014-ben ismét visszatért. A harmadik album, az Ultraviolence jóval nyugodtabb és sanzon hangokkal tűzdelt.

Az énekesnő egyik interjúban azt nyilatkozta, hogy éjszaka szeret dalszövegeket írni, mert akkor teljesedik ki legjobban kreativitása. Ezen a lemezen kapott helyett a Demóna filmhez írt Once Upon a Dream című dal is. Az énekesnő hangja nemcsak filmek betétdalaiban hallható, hanem 3 számot elénekelt Kim Kardashian & Kany West esküvőjén is, akikkel egyébként jó viszonyt is ápol.

[vembed youtube=”oKxuiw3iMBE” ]

Hangján kívül szépségével is lenyűgözte a világot. Eleget tett a H&M felkérésének, sőt a Burning Desire című klipjében az új Jaguart reklámozta. A férfiak legnagyobb örömére szépségét számos alkalommal meg is mutatja, a lesifotósok többször kapták már lencsevégre a strandon vagy miközben focimeccsen járt. Az énekesnő rajong az FC Liverpoolért és az FC Celticért. Ha megnézzük Lana cirka 10 év alatt építette fel karrierjét, és egyedi stílusának köszönhetően mostanra a legismertebb énekesnők közé sorolható. 2015-ben érkezik a 4. albuma, a Honeymoon. Végül, nem maradhatnak említés nélkül legnagyobb slágerei sem, amelyek csaknem az egész világot bejárták már: Summertime Sadness, West Coast, Brooklyn Baby vagy a Blue Jeans.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés