Kövess minket

Pop

Érdekes karrierek #2: Sia

Avagy így íródtak a legnagyobb énekesek/zenészek életrajzai…

Megosztva

 

A sorozatunk első részében Lana Del Rey életrajzát vettük nagyító alá. A második áldozatunk az ausztrál énekesnő, aki nem más, mint Sia.

siaFotó: Getty Image / Europress

A 39 éves ausztrál énekesnő eredeti neve Sia Kate Isobelle Furler. Az internetes keresések statisztikái szerint 2014-ben a legkeresettebb énekesek között volt. A zenei pályafutása viszonylag korán kezdetét vette. Édesapja mintáját követve, ő is elkezdett zenével foglalkozni. Zenélt a Crisp nevű jazz együttessel, akiket az első debütáló albuma (Only See) kiadása után elhagyott és Londonba költözött. Londonban akkori partnere várta, akinek halálát autóbaleset okozta. A hír hallatára Sia még Ausztráliából is hazautazott. Az énekesnőt annyira megrázta a dolog, hogy drogokba és alkoholba fojtotta bánatát.

Az első londoni évek alatt csak kisebb munkái voltak, a Jamiroquai vokalistája volt és dalírással kereste kenyerét. 2001-ben kiadta második szóló albumát, a Healing is Difficult-ot, aki az elhunyt barátnak állít emléket. A sikert a harmadik lemez, a Colour The Small One hozta meg számára, valamint a Breathe Me című szám, amelyet az HBO egy sorozatban fel is használt. A dalon hallható a fájdalom, a szomorúság, amit az elvesztett barát és a rossz apa-lánya kapcsolat miatt érzett.

[vembed youtube=”2vjPBrBU-TM” ]

2008-ban jelent meg a negyedik albuma, a Some People Have Real Problems. Sia eszméletlen hangjának köszönhetően a The Girl You Lost Cocaine, a Soon We’ll Be Found és a Day To Soon gyorsan a slágerlisták elejére kúsztak. Ebben az évben az énekesnő nyilatkozott szexuális beállítottságáról is, mely szerint mindkét nemhez egyaránt vonzódik. Nem is olyan sokára lehetősége adódott Christina Aguilerával is együtt dolgozni a Burlesque című musical filmváltozata kapcsán. Ötödik albuma 2010 júniusában jelent meg, melynek a We Are Born címet adta. Teljesen új stílus, új hangzás és ritmus jellemzi a korongot. Ugyanebben az évben Graves-Basedow-kórt diagnosztizáltak nála, amiért koncertjeit is le kellett mondania. Az énekesnő összeomlott, véget akart vetni az életének, ezért egy hotel szobájában drogokhoz és alkoholhoz nyúlt, sőt még búcsúlevelet is írt. Öngyilkosságra készült, melyet egy közeli barátjának mondott el telefonon.

Sia nehezen, de összeszedte magát, és úgy döntött, hogy folytatja tovább. Mint tudjuk együtt dolgozott David Guettával és Eminemmel is. De nem maradhat ki a sorból Beyoncé, Madonna, Katy Perry, Ed Sheeran, Britney Spears, Rihanna, sőt a Flo Rida sem. Sia lényegében csak „közreműködött”, de a legtöbb szám mégis slágerré vált. Emlékezzünk csak a Titanium vagy a She Wolf szerzeményekre. Queen B a Pretty Hurts szám miatt zseniálisnak tartja. Zsenialitását bizonyítja még a 14 perc alatt írt Rihanna-sláger, a Diamonds. A Chandelier számot is Rihannának írta, de személyes okokból kifolyólag megtartotta.

2013-ban kiadta hatodik albumát, a 1000 Forms of Fear-t, melynek köszönhetően vált elismert előadóvá. A lemez domináns dalai között szerepelt az Elastic Heart, a Chandelier vagy a Big Girls Cry. A Chandelier klipjében a fiatal és tehetséges, Maddie Ziegler táncol, aki Sia második klipjében az Elastic Heartben is szerepet kapott. A fiatal táncost az interneten fedezte fel, és a Twitteren kérte meg, hogy dolgozzon vele. Mindezeken túl Sia az Annie film soundtrackjében is közreműködött, továbbá a Szürke ötven árnyalatában is hallhatjuk.

Sia betegsége miatt gyakran szorong és ideges, ezért a színpadon sem mutatja meg arcát. Az énekesnő nem szereti a nyilvánosságot, róla készült képeken fátyollal takarja el arcát. Egyik interjúban elmondta, hogy nem szeretné, ha az emberek arca alapján ítélnék meg, ezért is cask hangját hallatja. Karakteréhez hozzátartozik a rövidre vágott szőke haj. Inkognitóban is sikert sikerre halmoz. 38 alkalommal jelölték zenei díjra, melyből 14 darabot el is nyert. A 4 utolsó jelölés pedig a Grammy-díjon volt.

SiaresizeFotó: Getty Image / Europress

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.