Kövess minket

Rock

Érdekes karrierek #5: Mumford & Sons

A népszerű énekesek/énekesnők karrierjének bemutatása után most egy kicsit az együttesek pályafutásának vizére eveztünk. Az előző együttes a Florence & The Machine volt, most pedig lássuk mit tudnak a fiúk…

Megosztva

A brit folk-rock banda, a Mumford & Sons 2007-ben alakult. Előtte a Noah & The Whale zenei projektben vettek részt. Végül hárman – Winston, Marcus, Ted – együttest hozták létre a folk énekesnővel, Laure Marling-gel. A Mumfordék pályafutásukat a Little Lion Man című vezérszámmal kezdték meg, mely a Sigh No More debütáló albumon kapott helyet. A lemez pozitív visszhangra tett szert, mely még most is tart. A formáció friss fuvallatként hódította meg a zenei világot, és betöltötte a kommersz zenék okozta űrt. 

Az együttes mindegyik tagja rendkívül egyedi és érdekes személyiség. A srácok dalaiból egyértelműen visszaköszönnek érzéseik, illetve életük döntései. 

Az együttes frontembere Marcus Mumford, aki az ACF Wimbledon focicsapatnak szurkol, már az egyetemi évek alatt megírta a debütáló album tracklistájának jelentős részét. Egyetemi tanulmányait megszakította és a zenével kezdett el kacérkodni. Játszik mandolinon, gitáron, dobon és még a banda fővokalistája is. Érdekes, hogy Marcus játszott lábdobon és tamburán. 

Az énekes 2012-ben feleségül vette a Carey Mulligan (Great Gatsby), színésznőt, akivel sokáig szoros barátságban állt. A Babel (2012) album sikere után, 2014-ben a Lost On the River: The New Basement zenei projektben működött közre, mely Bob Dylan dalait dolgozta fel. A legendás zenész szerzeményeit olyan előadók adták elő, mint például Elvis Costello, Rhiannon Gidens, Jim James vagy Taylor Goldsmith.

[vembed youtube=”lLJf9qJHR3E” ]

Az együttes következő említésre méltó tagja Winston Marschall, aki bendzsón játszik és elektronikus gitáron. Winston hátrahagyva a családi vállalkozást zenészként kezdte meg pályafutását. 

Ben Lovett édesen árulta el, hogy ruháit anyukája vásárolja. Lovett az együttesben főleg a billentyűs hangszerek, a zongora, a harmonika és a dob mellett fordul meg, de olykor vokálra is vetemedik. A zeneiparban nemcsak zenészként van jelen, hanem közreműködött például Ellie Goulding Lights albumának készítésénél is. Társalapítója a Communion kiadónak, amely olyan zenészeket képvisel, mint például Ben Howard, Gotye, Foy Vance, Matt Corby, Daughter és mások. 

A basszgitáros, Ted Dwane a zenén kívül szenvedélyes fényképész hírében áll. Saját kiállítása is volt már. Winstonnal és Marcusszal együtt zenéltek, mikor csatlakozott hozzájuk a folk énekesnő, Laura Marling. Ted-nél 2013-ban agyhártyagyulladást diagnosztizáltak, melynek következtében kórházi kezelésre szorult. Az együttesnek ezért több koncertet is le kellett mondania, de az operáció után pár nappal már a Glastonbury Festiválon fellépett a banda. 

A srácok nemcsak egy jó csapatot alkotnak, hanem nagyon szórakoztató emberek, akik a jó whisky-t és a konyakot sem vetik meg. Továbbá arról is híresek, hogy bárhol és bármikor képesek elkezdeni zenélni. 

[vembed youtube=”nMJUbZrNnA8″ ]

A sikert az együttes számára a 2009-es Sigh No More album hozta. A karakteres hangzás olyan hangszereknek köszönhető, mint például a bendzsó, a harmonika, mely az egyedülálló ritmusban jut kifejezésre. A rajongók az élő koncerteken ezért teljesen megőrülnek: énekelnek, ugrálnak és sikoltoznak. Nem hagyhatjuk szó nélkül az énekes harmonizáló hangját, valamint a témákat, melyek lírai és drámai dalszövegek ölelnek fel. Középpontban van a szerelem, a hit, a remény, a család, a természettel való kapcsolat, az elvesztés, vagy akár az életcélok. 

[vembed youtube=”rId6PKlDXeU” ]

Legfrissebb albumuk, a Wilder Mind az év májusában jelent meg. Mumford & Sons kontójára írható 51 jelölés, és 14 díj elnyerése, mely alól természetesen a Grammy sem kivétel. A Babel albumuk 2013-ban elnyerte az Év lemeze díjat és 2014-ben a Big Easy Express díját a Best Long Form Music Video kategóriában az Old Crow Medicine Show és Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes együttessel. 

[vembed youtube=”dW6SkvErFEE” ]  

Mumford & Sons egy igazi inspiráló banda, reméljük, hogy az új albumban megjelenő elektronikus elemek az eddigiekhez hasonló elismerést vívnak ki maguknak.

[vembed youtube=”lLJf9qJHR3E” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés