Kövess minket

Aztaa

Európában a magyar fiatalok használják a leginkább a dizájnerdrogokat

Megosztva

Forrás:

Hetedik alkalommal készült el az a négyévente jelentkező felmérés, mely az európai fiatalok egészségkárosító szokásait kutatja. A tanulmány segítségével a magyarországi helyzetről is aktuális képet kaphatunk. Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) néven futó kutatásban 16 év körüli, kilencedik és tizedik évfolyamos diákokat kérdeztek, önbevallásos módszerrel, a jelentést a 24.hu összegezte.

A felmérésből többek közt kiderült, hogy dohányterméket használók aránya a 2015-ös 29 százalékról 2019-ben 38,9 százalékra nőtt, de ebbe az e-cigi, valamint a vízipipa is beletartozik, a fiatalok negyede rendszeres dohányos. Európában a bolgár, a horvát, a román, a szlovák, és az olasz fiatalok cigiznek csak nagyobb arányban, mint a magyarok. Az e-cigi használatában pedig harmadik helyen vagyunk, csak a lengyelek és a litvánok vannak előttünk.

A magyar tinik az alkoholt sem vetik meg, a kérdőív kitöltését megelőző egy hónapban 21%-uk részegedett le, csak a dán fiatalok rúgtak be náluk nagyobb arányban (40%).

Forrás:

Az igazán nagy meglepetés viszont inkább az, hogy a magyar fiatalok az európai top 10-be kerültek kokainhasználatban, még úgy is, hogy csak 3,3 százalék a kipróbálási arány. A kokain magas árát, és kutatásban résztvevők életkorát figyelembe véve, ez igencsak érdekes. Eközben a tinik közti fűhasználat az európai átlag alatt van (17,1%), ebben a csehek vezetnek a maguk 28%-ával.

A legutóbbi felmérés óta csökkent ugyan a fiatal dizájnerdrog-használók száma, de még így is magas, arányaiban egész Európában mi állunk ebben az élen. 

Forrás:

A teljes kutatást itt lehet böngészni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés