Kövess minket

Aztaa

Európai „Maffia” Unió: több mint 5000 bűnszervezet működik az EU-ban az Europol szerint

Dílerek, kiberbűnözők és embercsempészek uralják a piacot.

Megosztva

Forrás: pixabay.com

Több mint 5000 bűnszervezet működik az Európai Unióban – derült ki az uniós rendőri együttműködést koordináló Európai Rendőrségi Hivatalnak (Europol) a szervezett bűnözésről szóló, csütörtökön Hágában ismertetett jelentéséből.

Az elemzés szerint a szervezett bűnözés az elmúlt négy évben érezhetően fokozódott, és Rob Wainwright, az Europol igazgatója szerint jelentősen át is alakult. „Erre nekünk is fel kell készülnünk” – tette hozzá az igazgató.

A mai bűnszervezeteknek már alig van valami közük a régi maffiafilmek közhelyeihez, és szinte már multinacionális vállalatokként működnek – írta a dpa német hírügynökség a jelentést ismertetve. Az Europol által összegyűjtött adatok tanúsága szerint a bűnszervezetek működése egyre inkább nemzetközi jelleget ölt, jó kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, és a legkorszerűbb technológiákkal dolgoznak.

Az Europol illetékesei egyebek között arra számítanak, hogy a kábítószercsempészek hamarosan drónokat vetnek be. A szervezett bűnözés több mint harmadának van köze drogok előállításához, kereskedelméhez vagy eladásához, és a kábítószer-kereskedelem jelenti még mindig a legnagyobb piacot a maffiához hasonló csoportosulások számára. Emellett az Európai Unió „kulcsrégiónak számít a szintetikus kábítószerek ipari mértékű termelése miatt” a nemzetközi drogkereskedelem számára – olvasható a jelentésben, amely szerint évente ezek a bűnszervezetek mintegy 24 milliárd euró (7400 milliárd forint) bevételre tesznek szert szintetikus drogok előállításával és terjesztésével.

Az Europol szakértői egyre nagyobb fenyegetést látnak a kiberbűnözésben is a lakosság biztonságára nézve, az internetet kihasználó bűnözők ugyanis egyre gyakrabban követnek el adatlopást vagy zárolnak számítógépeket, amelyek fölött az ellenőrzést csak váltságdíj fizetése után adják vissza a tulajdonosoknak. „Az adatok nagyon értékes árut jelentenek a bűnözők számára” – olvasható a dokumentumban. Az Europol szerint az egyszerű felhasználók mellett vállalatok és kormányok is áldozatul eshetnek ilyen bűncselekményeknek.

Ugyanakkor a kiberbűnözők a szolgálataikat nemcsak a darkneten – az internetnek speciális technológia révén névtelenséget biztosító, a bűnözők által szívesen használt részében – ajánlják fel, hanem a legális árucsereoldalakon is. „A bűnözés szolgáltatássá lett” – jellemezte az új trendet Wainwright.

A jelentés megállapította, hogy a migrációs válsággal összefüggésben az emberkereskedelem is jelentősen megnőtt, de a „hagyományos bűncselekmények” sem mentek ki a divatból, a bűnszervezetek az autólopás, csalás, pénzmosás és zsebtolvajlás területén is aktívak maradtak.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés