Kövess minket

Stílus

Exkluzív InterYou: Bemutatkozik a Weidinger Concrete Jewelry

Weidinger Zsófia nem mindennapi úton jutott el az ékszertervezésig – interjúnkban bemutatjuk a tervezőt, akire különleges betonékszerei miatt figyeltünk fel.

Megosztva


Kép: Buza Virág

Honnan jött, hogy betonból készíts ékszereket?

Kőműves lánya vagyok – egészen kiskoromban megismerkedtem a betonnal, mint anyaggal – már kb. négyéves koromban pontosan tudtam, hogy kell betont keverni. Sok fiús hobbim volt: barkácsoltam, betonoztam, legoztam… Barbie házam csak azért volt, mert a lányok azzal játszottak. Mikor nagyobb lettem, mindenféle anyagot kipróbáltam: gyöngyöt fűztem, újrahasznosított vonalon is mozogtam, bőrt is használtam, és egy bő fél éve találtam rá a betonra mint olyan anyagra, amiből ékszereket is lehet készíteni. Nagyon vicces volt, amikor először előadtam édesapámnak a tervem – el nem tudta képzelni, hogy ezt valaki meg fogja venni!

 

Mi történt, amikor elkezdted gyártani őket?

Erdetileg magamnak csináltam őket, aztán jöttek a barátnők, hogy ők is szeretnének, és akkor így kezdtem kinőni magamat. Voltam pár kisebb vásáron, és szeptembertől vagyok a WonderLABben, most kizárólag ott lehet kapni az ékszereimet.

Eredetileg is ékszertervezéssel szerettél volna foglalkozni?

Nem, ugyan mondtam olyat is, hogy kőműves leszek, de igazából kiskorom óta tanítónéni szerettem volna lenni. Egy ideig külföldön éltem a férjemmel, és miután nemrég újra hazaköltöztünk és minden lenyugodott körülöttünk, most éreztem, hogy belekezdhetek az ékszerkészítésbe. Tanítónéniként dolgozom és legtöbbször a munka után állok neki az öntésnek, imádom csinálni, teljesen kikapcsol az iskolai zsivaj után.

 

Hogy találtál rá a stílusodra?

Nagyon szeretem a minimál stílust, a letisztultságot, így az volt a koncepció, hogy amit én is felvennék és hordanék, azt készítem el másoknak is. És mivel inkább aranyos vagyok, először arannyal kezdtem el díszíteni, de aztán jöttek a kérések, hogy ezüst is kellene, meg rózsaarany…

Mivel fested őket?

Kétfajta anyaggal dolgozom: az egyik a füstfólia, a másik a folyékony fém, és ezeket keverem, így mindig más lesz a végeredmény egy picit. Nincsen kettő egyforma, mert a betont sem lehet kétszer ugyanúgy kikeverni.

 

Hogy éred el, hogy ne legyenek túl nehezek?

Az ékszerekhez egy speciális, könnyített betont használok, a lakásdekorációs termékekhez pedig előre bekevert, nehezebb betont.  Az öntőformáimat is saját kezűleg készítem, sziloplasztból.

 

Milyen termékeid vannak?

Folyamatosan bővül az alapkínálat: lakásdekorációból van virágcserép, névjegykártya tartók, mécsesek, illetve bízom benne, hogy a jövőben majd egy lakberendezővel is együttműködhetek, ami nagyon izgalmas lenne. Az egyik legújabb termékem a kaktusztartók, amiknek külön története van: új mániám a pozsgások, nagyon szeretem őket, és ha már betonozok, csináltam nekik ebből cserepet – legyártottam belőle párat, és azóta már a WondeLABbe is beköltöztek a kis pozsgások.

Ékszerből a nyakláncok, gyűrűk és fülbevalók vannak, de már megvan a fejemben a terv a következő kollekcióhoz. Nagyobb, feltűnőbb fülbevalókat szeretnék készíteni, a többi egyelőre titok, de annyit elárulhatok, hogy férfiaknak is szeretnék majd tervezni.

 

Mi volt az első, amit elkészítettél?

Egy kör alakú medál volt az első, amit magamnak készítettem, ez volt az, ami nagyon sok embernek megtetszett, és akkor innen kezdett el terjedni. Ezután még egy nyakláncot készítettem, majd jöttek a fülbevalók – most abból van a legtöbb formám.

 

Mivel készülsz az ünnepekre?

Kint leszek az Iparművészeti Múzeum adventi vásárán (december 4-5-6.), ahol szezonális meglepetéseket is találhattok majd a standomon.

 

Képek: Weidinger Zsófia

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés