Kövess minket

Aztaa

Extasy bolt nyílik kísérleti jelleggel Hollandiában

Megosztva

Hollandiában tesztelik elsőként, milyen lenne egy hivatalos extasy bolt, ha az állam legalizálná a drogot.

Az utrechti demo bolt, mely a ‘De XTC Winkel’ (magyarul: Az Extasy Bolt) nevet kapta, holnap, azaz július 15-én nyitja meg a kapuit, a látogatók pedig egészen szeptember közepéig átléphetnek egy olyan alternatív valóságba, ahol az extasy nem tiltott szer.

Az utóbbi persze egyelőre csak vágyálom, még a liberális Hollandiában is, így a boltban valódi drogot nem árulnak majd, az egész bolt egyfajta interaktív kiállításként működik majd, méghozzá az új drog múzeum, a Poppi külső tárlataként. A vendégek megtapasztalhatják, hogy milyen lenne egy valódi, legális extasy bolt, mely akár a távoli jövőben valósággá is válhat.

„Tegyük fel, hogy az állam engedélyezi az extasy árusítását. Hogy nézne ez ki? Bárhonnan beszerezhetnénk? Mi lenne hozzá a megfelelő életkor? Kéne hozzá szigorú szabályozás és monitorozás? Dönts te! Gyere el az extasy boltba és teszteld le” – olvasható a „bolt” leírásában.

A bolt három lehetséges szcenáriót vázol fel. Az első egy könnyen bevezethető „éjszakai klub” modell, azaz hogy szórakozóhelyeken lehessen árulni az MDMA-t, a második egy szigorúbb, gyógyszertár-szerű modell, a harmadik pedig az „okos bolt” modell, ami valahol a kettő között lenne. A vendégek mind a három modellt letesztelhetik a boltokban és ártalmatlan pirulákat kapnak majd hozzá, amivel eljátsszák az extasy kereskedelmet.

Az Extasy Bolt továbbá a drogfogyasztás megelőzéséhez és az esetleges legalizációhoz is ad tanácsokat, amit reményeik szerint az állam is átvesz.

Talán nem véletlen, hogy pont Hollandiában próbálkoznak hasonlóval, hisz az ország Európa vezető illegális extasy előállítója. A boltba 10 euró a belépő, diákoknak csak 8 euró.

(Mixmag)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés