Kövess minket

Stílus

Ez nem jött be: visszahívják a mérgező ékszereket Kanadában

A kadmium erős enzimméreg, végső esetben halált okozhat. A Kínában gyártott termékeket a legtöbbször kiskorúak vették

Megosztva

Beadta derekát a kanadai, pontosabban québec-i székhelyű Ardene áruházlánc, amely a laboratóriumi vizsgálatok eredménye után visszahívja a boltokból kadmiummal telített ékszereit. Az Ardene divatcikkeket forgalmaz, de ez a próbálkozása nem jött össze. Arra hivatkoznak, hogy eddig nem volt semmi gond, de most a szigorúbb teszteken már nem mentek át azok az ékszerek, amelyek kadmiumot tartalmaznak.

A kadmiumos kiegészítők érintése önmagában nem okozott gondot, de ha valaki mondjuk rágcsálni kezdte, szopogatni, nyalogatni a cuccot, az már nem volt egészséges. A kadmium erős enzimméreg. Belélegezve tüdőödémát, krónikus esetben csontelváltozást okoz, amely végső esetben halálos kimenetelű lehet.

Forrás: Illusztráció

Az Ardene magyarázatát némileg üti, hogy a CBC Marketplace (A CBC Kanada egy tévés műsora) által kezdeményezett vizsgálat szerint volt olyan ékszer, amely a megengedett kadmiumérték több százszorosát tartalmazta, az úgynevezett „kék háromszög” medál pedig 99.6 százalékban kadmiumot (ami azért első hallásra megdöbbentő adatnak tűnik) – ez a valaha volt legmagasabb érték egy dísztárgyban, amit az országban mértek. A tévés műsor vizsgálatakor pedig az külön sokkoló volt, hogy az említett kék medált a leginkább 12 éven aluli lányok vásárolták. A cuccok Kínában készültek, de ez nem meglepő.
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés