Kövess minket

Aztaa

Ezek a legundorítóbb dolgok, amikhez rendszeresen hozzáérsz

Fúj és fúúj.

Megosztva

Forrás:

Az általános iskolás kötelező előadásokból mindenkinek rémlik, hogy a nap huszonnégy órájában vérszomjas kórokozók milliói lesnek ránk. Ebbe a harcba leginkább kézmosás, mint félelmetes ellenfél oldalán a legcélszerűbb indulni, de mi van azokkal a területekkel, amikről eszünkbe se jutna, hogy igazi bacilustanya?

Ha hallgatnánk minden tanácsra, valószínűleg vagy ki sem mozdulnánk a lakásból, vagy állandó kézfertőtlenítő-pakolással a kezünkön járnánk, és mindent nedves törlőkendővel fognánk meg. Nem kell azonban a bacilusok rettegett árnyékában leélni az életünket, a legismertebb mocskos helyeken túl érdemes néhány olyan helyre tárgyra is figyelni, amelyet jóformán minden nap használunk, de eszükbe se jut megijedni tőle.

Sminkeszközök

Három évvel ezelőtt egy televíziós stáb vállalkozott arra, hogy a hölgyek sminktáskáit vizsgálat alá vetik: több mint 250 féle kórokozót találtak a sminkeszközeiken. Volt ott minden: gennyes, gyulladt sebekért felelős baktérium, immunrendszer-gyengítő kórokozó, sőt, agyhártyagyulladást okozó organizmus is. Emellett létezik egy olyan atka, amely a szemöldök és a szempillák tövében érzi a legjobban magát, hosszabb idejű lappangása után pedig égő, viszkető érzést okoz. Arról pedig nem is beszélve, hogy a szembetegségek koronázatlan királya, a kötőhártyagyulladás nagyon könnyen futótűzként söpörhet végig az egymás sminktermékeivet használó nők körén. Szóval hölgyeim, ezeket a kis kulisszatitkokat ismerve csereberéljék a szempillaspirált!

Repülőgépen

A Travel Math csapata a közelmúltban szabadult el egy – pontosabban négy – repülőgépen, és megvizsgálták, hol vannak a legkritikusabb pontok. A repülőgépet lényegesen sterilebbnek gondoljuk, mint mondjuk a hetes buszt, mégsem szabad elfelejteni, hogy egy tömegközlekedési eszközről van szó. A repülő mocsokbajnokát, a leghajtható kis asztalkát (számszerűsítve 2155 bacikolónia 2,5 négyzetcentiméternyi helyen) ugyan nem tudta megverni az új titkos favoritot, a szellőzőrendszert a fejünk fölött, amely viszont a meglepetés erejével fertőz. A minden utas feje fölött található kis fúvókát manuálisan lehet állítgatni, és mivel általában antarktiszi szelet idéző levegőt fúj, előbb-utóbb muszáj vele kontaktusba keveredni. A kis fúvókán ugyanakkora területen, mint az asztalnál átlagosan 285 kolóniát találtak – csupán összehasonlításképp a repülő vécéülőkéjén ez a szám 265. És miért veszélyesebb ez? A lehajtható asztalnál valamelyest sejti az utas, hogy nem éppen egy tiszta területtel van dolga, nagy eséllyel letörli, letakarja. Ám ember legyen a talpán, akinek eszébe jut fertőtlenítő kendővel végigsuvickolni a fújóberendezést!

Étlapok

Mikor mosol kezet az étteremben? Evés előtt, oké, de az ételválasztás után is, ugye? Nem? Hát rosszul teszed, ugyanis az étteremben az étlap (illetve a só-és borsszóró) a legmocskosabb terület. Nem hiába mondják a menő séfek, hogy nézd meg az étlapot, és meglátod milyen az étterem. Naponta több százan is megfogdoshatják, leöntik, beleragad minden, ráadásul nem feltétlenül törlik le minden vendég után, tekintve, hogy egy kis könyvet minek kéne takarítani?

Citrom az italban

Elég ha csak a pohár szélén próbálja ártatlanul köréd varázsolni a trópusi hangulatot, arról pedig ne is beszéljünk, mi van, ha a limonádédban úszik héjastul. A Journal of Environmental Health kutatása alapján, amelyet 27 étteremben végeztek el, 25 különböző mikroorganizmust találtak az italokhoz adott citromokon. Ráadásul egyáltalán nem kispályás kórokozókat találtak: ott volt a fekális koliform és az E.coli baktériuma is, amely igen súlyos betegséget okozhatnak az emberben.

Bevásárlókocsi

Az Arizonai Egyetem 2007-es kutatása kimutatta, hogy a bevásárlókocsik kétharmadán több a baktérium, mint egy átlagos vécéülőkén. Ez érthető, hiszen naponta több száz ember is megfogdoshatja, ráadásul akaratlanul is beúszhat a bevásárlókocsikat egy kis apróért összegyűjtő hajléktalanok képe is.

Orvosi rendelő

Pedig oda ugye gyógyulni járna az ember, mégis valóságos betegségkeltetőként működik. Mivel az esetek nagy részében kis helyen van összezárva sok beteg ember, pofonegyszerű hazavinni valamelyik kórokozót a több tucat közül. A váróteremben kihelyezett magazinok, gyerekjátékok ráadásul ezt a baciluskoktélt szívják magukba heteken, hónapokon keresztül, így hiába bomlasztóan unalmas órákat ülni a váróteremben, ajánlatos inkább otthonról vitt újságot, könyvet olvasni.

Jóga matracok

Más izzadtságában hemperegni, majd azt feloldani a saját izzadtságoddal? Nem hangzik se túl gusztusosnak, se túl egészségesnek. Persze az ember szeretné elhinni, hogy minden óra után fertőtlenítve vannak a jógatermekben a matracok, de ez naiv leányálom csupán. A bikram jóga során ráadásul a meleg hatására a pórusok kitágulnak, ezáltal könnyebben jutnak be a kórokozók a bőrbe. Megoldás lehet, ha saját matracot viszünk, törölközőt terítünk rá, vagy fertőtlenítő törlőkendővel áttöröljük a matrac felületét.

Mosogatószivacs és a konyharuha a munkahelyen

A háztartások legkoszosabb királyai a konyhából utasítják a sokadik helyre a valamiért démonizált vécéülőkét. A mosogatószivacson például kb. 200 ezerszer több baktérium tenyészik, mint egy vécéülőkén – vezették le a már említett Arizonai Egyetem tudósai. A szivacs pedig a kórokozók Eldorádója: a nedves közeg, ételmaradékok, zsíros lerakódás – és máris jól érzi magát nagyjából 7,2 milliárd baktérium. Mindennek növeli a veszélyét, hogy a munkahelyi konyhákban több ember használja ugyanazt a szivacsot, ráadásul mind találkoztunk már azzal a kollégával, aki képtelen normálisan elmosogatni, és mindig makaróniszószos utána a szivacs. Gyakori csere vagy a szivacs mikrózása segíthet a problémán.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés