Kövess minket

Hiphop

Felemás magyar hip-hop év

Volt itt minden, de igazán kiemelkedő album kevés…

Megosztva

Nem kronológiai sorrendben haladva, az idei év egyik kellemes meglepetése az AZA, Mikee Mykanic és Ketioz által összerakott #SzuperCsillagParaszt volt. A srácok a lemezt viszonylag csendben, értsd nagyobb felhajtás nélkül hozták össze, és hatalmas sikert aratott a hallgatók között. Mikee egyébként kimondottan aktív volt az idén, hiszen ez a korong mellett Tibbah-val is készített egyet, Most Busters néven, mely tulajdonképpen egy elektronikusabb zenei alapokkal megfűszerezett szájtépés, persze  jóértelemben.

Ha már kellemes meglepetések,akkor ide sorolhatjuk ESSEMM Piszkos 12 albumát is. Az egyik legnagyobb táborral rendelkező emszí, aki az utóbbi időben hihetetlen népszerűségre tett szert, visszatalált arra az útra, ahonnan indult. Valóban „koszos” kis albumot hozott össze, de ezt valószínűleg a rajongó sem bánják, vagy igen… Akinek ennyire sokszínű a hallgatósága az sosem mehet biztosra. Vagy mindig. Ez az album jó irányt mutat.

[vembed youtube=”rr-Bp4CgD4s” ]

A hazai szcéna nagy nevei közül a Bloose Broavaz-nál is zajlott az élet. A már említett Most Busters lemezen kivűl a kiadó húzóemberei Siska, Tkyd (Animal Planet) és a Barbárfivérek (Darálthús) is új albummal dobott ki. Finu Veterán lemezének aztán megjelent egy remix verziója is Veterán Újratöltve címmel. Egy nagyon fain videósorozatot is publikálnak a neten, melyben az egész label fel-feltűnik, mindegyik rész egy szám elkészültét mutatja be, a beatek írásától egészen a verzék rögzítéséig. Hasonlóval próbálkozik a CK-s Dolbi is.  A DSP lemezt ugyan nem jelentetett meg, de pár zenét azért kidobtak a netre. Volt is felháborodás a saját hallgatóik részéről, mert a srácok is belekóstoltak, vagy kóstolnak a most nagyon divatos Trap-ba.

A már-már kultikusnak nevezhető csapat, Akkezdet Phiai is tettek egy kirándult Siófokra vagyis a trap-be, különösebb visszhang nélkül, bár a negatív -balatoni- hullámok őket is körüllengték. És nem azért, mert az emberek itthon nem lennének kiváncsiak erre a stílusra, hanem mert egyszerűen nem lett jó.

[vembed youtube=”N3iy89fKq28″ ]

Idén lett egyre nagyobb a hype a Mulató Aztékok körül. Ennek ez egyik oka egy szám. Egészen pontosan Füli Gér című track, amely kimondottan sok emberhez eljutott. A srácok, Tink és Emekajji, a ZöldRobotMajom-ból ismert Robotdeck-el készítettek közös albumot Kaleidoszkóp Ep címmel, mely egy kimondottan absztrakt utazás a rap berkein belül. Finomra hangolt munka, mindenkinek bátran ajánljuk.

Hamár az új hullám, a szegedi illetőségű Lusta Bítek daTa című lemezét sem hagyhatjuk ki a sorból, már csak azért sem, mert itthon ritkaságszámba menő instru albumról van szó.

Ki kell emelnünk Busa Pista és Zsola közös projektjét a Bupinót is. A két tag, valami kis egyedi katyvaszt hozott össze, ami nagyon hiányzik a mai magyar rapnek, mármint az egyediség. Busáék mind zeneileg, mind a klipekben tudtak valami újat hozni és ezért feltétlen jár a dicséret. Manapság sajnos nagyon kevés a jó, nagybetűs ÖTLET a magyar rap-ben, sokan csak a jól bevált sémákat másolják, mind a flowban és az alapzenékben egyaránt. Busa is meglehetősen aktív volt az idén, a Bupino mellett egy rövid kis Ep-t is készített Mujo segítségével, amellyel csak egy hiba van, hogy túl rövid.

Zomblaze sem tétlenkedett, Bobakrome állandó társa a Sör És Fű nevű feltörekvő, vagy már fel is tört csapattal nyomul, saját kiadójukat az ASAN-t is egyre ismertebbé téve. Az év egyik fontos híre, hogy Krome viszont idén SEM fejezte be a BK 4 lemezét, sajnos. Pedig mi kimondottan várjuk. Úgy tűnik minden évben pár kis szösszenetet kapunk csak belőle. És, ha Wacuum, akkor meg kell említeni, hogy a két Boba már nem büntet együtt többet. A srácok világnézeti és egyéb okokból kifolyólag nem zenélnek tovább közösen. Ezt a hírt Bobafett a Facebookon osztotta meg a hallgatókkal. Kár…

Új lemezzel jött ki a Hősök is. Nem bíztak semmit a véletlenre, továbbra is rádióbarát zenékkel látják el a jónépet és rajongóikat. A szakma nagy öregje Bankos pár év „hallgatás” után rukkolt elő a Bankos Mappa II-vel, mely bár méltó folytatása is lehetne, a legendás Mappának sajnos mégsem üt akkorát. A lemezt az A38-as hajón mutatta be egy színvonalas esemény keretien belül.

[vembed youtube=”nC-MEvJkmuA” ]

Antal és Day is folytatás mellett döntött. Album címválasztással mindenképp, kihozták ugyanis az I Love Antal 2-őt. Ami egy kiforrottabb, letisztultabb lemez lett, mint az elődje. A csapat azért (is) izgalmas, mert Day inkább a visszafogottságáról ismert, míg Antal pont ellenkezőleg, kissé talán zabolátlan. Azt vesszük észre, kezdenek egyre jobban összeérni, kölcsönösen tisztelik egymást, amiből még sok minden jó kisülhet!

A hazai rap „kitaszítottjai” a Belga is új albummal jelentkezett. Az ő produkciójuk sajnos egyre fáradtabbnak tűnik, az új cuccok kevésbé szórakoztatóak, sőt több is kimondottan izzadtságszagú. Hasonló a helyzet a Ganxsta Zolee és Kartell esetében is. Ha a Belga a kitaszított, ők az egyik legnagyobb becsben tartott csapat (a tagcserék ellenére) még UG szintén is. Hogy ez miért lehet? A nosztalgia, az emlékek és persze Zoli balosa. Több évtizednyi zenélés után megújulni nem tudnak már ők sem, sem újat mondani, de legalább a felszínen maradnak. Ők egy tribute lemezt (20 Év Gengszter Rap) dobtak piacra, ami nagy meglepetéseket nem, de egy kimondottan jó számot azért tartalmaz, bár nem rapperek hozták össze…

[vembed youtube=”WRcHEQ784jg” ]

Az év végére ismét összesűrűsödtek az események, sokan ugyanis ekkor jelentetik meg új cumóikat, marketing és egyéb megfontolásokból, vagy mondjuk sokkal prózaibb okból, mert eddigre végeztek vele. NB,a  Mocskos Márka, PoeNick duója és Gege még a pezsgőbontás előtt kipakolta, amit ki kellett. A debütáló albumaikat. Mindhárom lemez meghallgatása erősen ajánlott, már csak azét is, mert mindegyik friss és érdekes. Ezekre a srácokra figyelnünk kell a következő években is, hiszen van bennük kraft. Mind zeneileg, mind szövegileg.

[vembed youtube=”uHRyXiQj0W0″ ]

Lemezekben gazdag Újévet emberek!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés