Kövess minket

Stílus

Felfedezték Pakisztán leghelyesebb fiúját, lázadnak a feministák!

A pakisztáni osztálykülönbségekkel, a férfiak tárgyasításával és a fordított szexizmussal kapcsolatban emelte fel a szavát néhány pakisztáni feminista újságíró, annak a jóképű pastu teaárusnak a története nyomán, aki egy róla készült fényképpel vált az internet sztárjává.

Megosztva

A mindössze 18 éves Arsad Khannak egy ideig fogalma sem volt róla, hogy Pakisztántól Indiáig, sőt még azon túl is felhasználók tömkelegeihez jutott el a fényképe, a fiúnak ugyanis nincsen telefonja és olvasni sem tud – írja a The Daily Mail internetes kiadása.

„Tisztában voltam vele, hogy jóképű vagyok, de az embernek nincsenek kilátásai, ha szegény” – mondta a fiú az AFP hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a fénykép „megváltoztatta a gondolkodását”.

A gyorsan híressé vált képet az iszlámábádi piacon készítette egy arra sétáló fotográfus, majd feltett az Instagramra. A fotón Khan épp a pakisztániak hagyományos teáját készíti, miközben kékeszöld szemével egyenesen a kamerába néz.

A kép futótűzként terjedt a közösségi médiában, több tízezerszer megosztották október 14. óta, az iszlámábádi piacot pedig elárasztották a jóképű teaárust fürkésző tekintetek.

[instagram]BLtsklTB7xb[/instagram]

Egy olyan országban azonban, ahol a nők hosszú ideje küzdenek az őket megillető jogokért és csak ritkán fejezik ki nyilvánosan az érzéseiket, a tündérmese hamarosan heves vitába torkollott a szegény, de jóképű fiú tárgyiasításáról.

„Inkább ahhoz vagyunk szokva, hogy ilyesmi nőkkel történik meg, ezért elég furcsa, amikor egy férfi a főszereplő” – mondta az AFP-nek Bina Shah feminista újságíró, hozzátéve, hogy csak mert az emberek unatkoznak, még nem szabadna mások életével szórakozniuk.

A szintén újságíró Maria Amir, Pakisztán legkeresettebb angol nyelvű újságja, a Dawn honlapján hangsúlyozta, hogy „a fordított szexizmus is a szexizmus egy formája”. Amir ugyanakkor visszhangozta mások véleményét, amely szerint jelen esetben nem is a nemi, hanem a társadalmi hovatartozáson van a hangsúly.

A The Express Tribune című pakisztáni lap egyik cikkírója szerint a helyi elitet talán meglephette, hogy egy szegény ember is lehet jóképű, és hogy a szépség, valamint egyéb adottságok nem pénz és gazdagság függvényei.

Jóképűsége sem tudta azonban megóvni Khant attól, hogy első televíziós szereplésekor a nézők ne törjenek ki nevetésben, amikor meghallották furcsa beszédét és látták, hogy mennyire kényelmetlenül érzi magát a ráadott öltönyben.

[vembed youtube=”FPYZnYT-wtM” ]
Egyesek aggodalmukat fejezték ki, hogy olyan embert használ ki a média, aki nincs felvértezve a hírnév és a siker árnyoldalával szemben. Khan azonban állítólag eddig egyetlen modellügynökséggel sem írt alá szerződést.

A fiatal fiú, aki a pastuk nagy részére jellemzően világos bőrű és szemű, harmadik gyerekként érkezett egy 17 gyerekes családba. Sohasem járt iskolába, de reményei szerint a hirtelen jött hírnév lehetőséget ad neki az „előrelépésre”.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés