Kövess minket

Sport

FIFA – Tíz változat a világbajnokság átalakítására

Tízféle tervet terjesztettek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezető testülete elé a világbajnokság átalakításával kapcsolatban.

Megosztva

Gianni Infantino elnök csütörtöki bejelentése szerint maradhat 32 csapatos a torna, létszámemelés esetén viszont 40, vagy akár 48 válogatott részvételére is van esély. A FIFA-tanács januárban dönt a kérdésről.

Az olasz-svájci kettős állampolgárságú sportvezető a múlt héten ismertette saját reformötletét, eszerint 48 együttes kezdené a világbajnokságot, amelynek első fázisa a 32 csapatot érintő pótselejtező – más néven rájátszás – lenne, és ennek 16 vesztese azonnal hazautazna, a továbbjutók pedig csatlakoznának a 16 kiemelthez.

A februárban megválasztott Infantino csütörtökön kifejtette, hogy a részletek még kidolgozásra várnak, egyben elárulta, hogy 40 csapat esetén nyolc darab ötös vagy tíz darab négyes csoportban mérkőznének a válogatottak.

„Az általános vélekedés pozitív, de még mindig nagyon sok munkánk van. Nem értek egyet azzal, hogy a létszámemelés gyengítené a játék minőségét. Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a legutóbbi világbajnokságon Costa Rica például Olaszországot és Angliát is megelőzte” – közölte a FIFA elnöke.

A kritikusok szerint azért sem lenne életképes a 48-as változat, mert a csapatok egy része hetekig tartó felkészülést és egy hosszú utazást követően egy mérkőzés után máris kiesne, de Infantino ezzel a vélekedéssel sem ért egyet. „Manapság a rájátszásos párharcokban előfordul, hogy a csapatok négy nap alatt játszanak otthon és idegenben, közben pedig elutaznak a világ egyik részéből a másikba” – mondta. Hozzátette: a pótselejtezők minden bizonnyal rendkívül izgalmasak lennének a részt vevő országok és szurkolóik számára, példaként pedig az angol másodosztályt (Championship) említette, amelynek tavaszi rájátszását nagyon sokan kísérik figyelemmel.

További indoklásként kifejtette: több olyan országban is hónapokig eufóriát okozna a nemzeti együttes szereplése, ahol katasztrófaként élik meg, ha válogatottjuk lemarad a világ legnézettebb sporteseményéről.

Ezenkívül fontos szempont, hogy a több mérkőzés nagyobb bevételt eredményezne a közvetítések jogdíjaiból és a támogatók részéről, ami hozzásegítené Infantinót az elnökválasztás előtti kampánya során tett ígéretének betartásához, miszerint négy év alatt mind a 211 tagszövetség kap ötmillió dollárt.

A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokságot biztosan – az 1998 óta alkalmazott – 32-es mezőnnyel bonyolítják le, újabb létszámemelésre először 2026-ban kerülhetne sor. Ennek a házigazdáját még nem jelölték ki, de széles körben arra számítanak, hogy Észak-Amerika számos stadionja adhat otthont a meccseknek.

Infantino arról is beszélt, hogy a FIFA-nak már a katari tornát megelőzően az eddigieknél intenzívebben ellenőrzése alá kellene vonnia a jegyértékesítést, a szervezést és a költségvetést. Mint hangsúlyozta, erre az adminisztráció egyszerűsítése miatt van szükség, nem azért, mert nem bízik a helyi szervezőkben, bár megjegyezte, hogy a jegyeladást egy ideje sajnos botrányok kísérik.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük