Kövess minket

Film

Filmek, amelyekben a fiatalság pokoli kín

Meg lehet-e tölteni valódi mélységgel a bohókás felnövéstörténeteket? Lehet-e őszintén és hitelesen beszélni a felnőtté válás keserédes élményéről? A tengernyi kortárs coming-of-age film közül mutatok néhány olyat, amelyben tényleg magunkra ismerhetünk.

Megosztva

Forrás:

The Edge of Seventeen

[vembed youtube=”EB6Gecy6IP8″ ]

A The Edge of Seventeen tökéletesen elkapja a tinédzserkor eszenciáját: azt a határhelyzetet, amely kívülről talán viccesnek tűnik, belülről viszont valódi pokolnak élik meg a kevésbé szerencsések. Adott egy frusztrált kamaszlány, aki hiába csinos és szellemes, nem találja a helyét a világban, hiszen komoly gondjai vannak a társas kapcsolatokkal – a sztori lényegében ennyi. Minden más a rendező-forgatókönyvíró Kelly Fremon Craig, illetve az abszolút főszerepet játszó Hailee Steinfeld varázslata – a The Edge of Seventeen az utóbbi évek egyik legszerethetőbb coming-of-age dramedyje.

Submarine

[vembed youtube=”P-WCCdkVDr4″ ]

Ha anyádat hatalmába kerítette egy misztikus nindzsa, vagy nem tudod, mihez kezdj első szerelmed rákbeteg anyukájának problémájával, akkor látnod kell a Submarine-t. Richard Ayoade abszurd vígjátékát főhőse teszi igazán furcsává: a szülei szexuális életét monitorozó, szívesen képzelődő és rengeteget beszélő Oliver úgy hoz létre álomvilágot, hogy közben le is számol a mindennapok látszatboldogságával. A Submarine-on rengeteget lehet nevetni, mégis keserű szájízzel állunk fel a végén, hiszen húsba vágó problémákat tálal rendkívül meggyőzően.

A tinilány naplója

[vembed youtube=”M9LNsSjnqBM” ]

„I had sex today… holy shit!” – hangzik A tinilány naplójának első mondata. A film azt az ismerős élethelyzetet mutatja be nagyon érzékletesen, amikor hirtelen túl sok minden történik körülötted, csak kapkodod a fejed és próbálsz tisztába jönni magaddal. Ez történik főhősünkkel, a se nem túl csinos, se nem túl népszerű Minnie-vel is, miután viszonyt kezd anyja szexi élettársával. A megvilágosodáshoz testének felfedezésén át vezet az út, melynek során néhány elég meredek élmény is éri. A tinilány naplója szabadszájú, öntörvényű film, a kannabiszfüstben úszó retró hippi körítés mégis megszépíti és nosztalgikussá teszi a történetét.

Szűkölő kamaszkor

[vembed youtube=”bdlq0S32Fuc” ]

A Szűkölő kamaszkor első ránézésre egy tipikus „hogyan veszítsük el a szüzességünket minél előbb” vígjáték, de szerencsére ennél több is rejlik benne. A 17 éves Edoardo ugyanis fitymaszűkülettel küzd, ami a terveit igencsak megnehezíti. A filmet a karakterek árnyaltsága és a problémakörök sokoldalú bemutatása teszi igazán szerethetővé. A kamaszkori önbizalomhiány, a megrendíthetetlennek tűnő családi kapcsolatok szétesése, a felnőttes célok kitűzésének lehetetlensége vagy az első szerelem megpróbáltatásai mindannyiunk számára ismerős élethelyzetek. Épp ennek köszönhető, hogy a Szűkölő kamaszkor egyszerre szívbemarkoló és könnyeden vicces – némi altesti humorra fűszerezve.

Az alvó lány

[vembed youtube=”fpyXGsJdiGE” ]

Mikor lesz kislányból nagylány? Lehet-e siettetni vagy késleltetni a felnövést? Greta a szüleivel új városba költözik, és nem elég, hogy a félénk lánynak egyetlen barátja sincs, a szülei még csicsás bulit is szerveznek a 15. születésnapjára. Menekülésképpen – az Alice Csodaországban-t idéző fordulattal – kisétál a hátsó kapun, hogy az ellopott kislánykori zenedoboza nyomába eredjen. Innentől az események szürreális fordulatot vesznek, hiszen a házat körülvevő mesebeli erdő tele van szörnyekkel és hősökkel – melyekben Greta környezetére és félelmeire ismerhetünk rá. Az ausztrál Az alvó lány a szárnyaló fantázia és a barkács megoldások keresztezésének diadala – apró generációs mestermű, rejtőzködő csemege.

+1 Scott Pilgrim a világ ellen

[vembed youtube=”khriIX9C1X0″ ]

Scott Pilgrim életét kicsit más kalandok nehezítik meg, mint társaiét: neki szó szerint meg kell küzdenie élete szerelmének exeivel ahhoz, hogy megkapja a lányt. Felnőni egy kapcsolathoz, elszakadni a múlttól, kiérdemelni valakit és megbékélni – a Scott Pilgrim a világ ellen a videojátékokat idéző harsány stílus és a fantasztikus párbajok ellenére nagyon is valós élethelyzetekre hívja fel a figyelmet. És pont az elrugaszkodottsága miatt lesz az üzenete friss és igaz.

Írta: Gyöngyösi Lilla

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés