Kövess minket

Aztaa

Fizetés nélkül távozott két dolláros sörével, ezért hidegvérrel agyonlőtték

Ítélet született Dorian Harris megrázó ügyében.

Megosztva

Forrás: Commercial Appeal

Gyilkosság vádjában bűnösnek találta az esküdtszék Anwar Ghazali bolti eladót, aki gondolkodás nélkül lelőtt egy, az üzletéből egy 2 dolláros sört ellopó afroamerikai tizenévest – írja a CNN.

A Tennessee állambeli Memphisben lezajlott lövöldözés még 2018 márciusában történt, azután, hogy a 17 éves afroamerikai Dorian Harris fizetés nélkül sétált ki a Top Stop Shop nevű üzletből, ahol épp Ghazali dolgozott. A bíróságon is lejátszott biztonsági kamerás felvételen jól látszik, ahogy a férfi a kassza mögött állva fegyvert ránt elő, majd Harrisre céloz vele. Ezt érzékelve a tinédzser – kezében a ki nem fizetett két dolláros itallal – kirohant a boltból, Ghazali pedig követte, majd több lövést is leadott.

Ezután az arab származású férfi visszatért az üzletbe, majd azt mondta az egyik szemtanúnak: “azt hiszem lelőttem.” Mindezek ellenére sem ő, sem az üzletben tartózkodók nem értesítették a hatóságokat, emeli ki a WMC.

Lora Fowler ügyész nyilatkozata alapján Harrist legalább három lövés érte, majd „az utcán hagyták elvérezni”. A holttestét két nappal az igazságtalan incidens után találták meg egy, a bolthoz közeli udvarban, lövésnyomokkal a combján. 

Forrás: WMC

Az elkövetőt négy napos tárgyalást követően ítélték el másodfokon a közelmúltban. Ghazali védőügyvédje, Blake Ballin egy, a CNN-hez eljuttatott emailben közölte, hogy védence elismeri, hogy aznap éjjel meggondolatlanul cselekedett, de nem állt szándékában bántani Harrist. 

Forrás: CNN

Forrás: CNN

Az eset természetesen óriási felháborodást váltott ki a helyi fekete közösség tagjaiból és a világsajtó figyelme is Memphisre irányult. A Black Lives Matter mozgalom sem maradt szó nélkül, a gyilkosság után több tüntetést is szerveztek a bolt elé, az egyik ilyen demonstráción Bernice King, Martin Luther King Jr. legendás fekete emberjogi harcos lánya is megjelent, aki így üzent Twitterén: “Memphis, itt vagyok. Dorian Harris-nek is itt kéne lennie. Ha nem vesszük figyelembe fekete társaink életét és azt gondoljuk, hogy Dorian élete egy állítólagosan ellopott sörnél kevesebbet ér, akkor hamisan tisztelgünk apám emléke előtt.”

Ballin azt nyilatkozta, csapata nem az ügy érzelmi részére, hanem a tényekre alapoz. “Megértem, hogy az ügy miért váltott ki nyilvános frusztrációt, hiszen egy újabb afroamerikai fiatal halt meg szükségtelenül. Viszont bűnösségének vagy ártatlanságának kérdése nem alapulhat pusztán érzelmeken.” – mondta. 

Forrás: Commercial Appeal

Forrás: CNN

A család gyászol, az események érthetetlensége azóta is sokkolja őket, derült ki a CNN beszámolójából. “Ennek nem szabadott volna megtörténnie” – mondta Effie Fitch, Harris nagymamája a WMC-nek még 2018 áprilisában. “Dorian még csak egy gyerek volt, az elkövető pedig egy felnőtt ember. Sokkal nagyonb felelősség terheli őt.”

“Miért történt ez a fiammal?” – reagált dühösen és tehetetlenül Peete Hanson, Harris édesapja. “Hogy lehet, hogy csak úgy ott hagyták, mintha nem érne semmit? Mintha csak egy senki lett volna.”

Ghazali ítélethirdetését 2019. szeptember 23-ára tűzték ki, büntetése valószínűsíthetően életfogytiglan lesz.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés