Kövess minket

Aztaa

Folyamatosan zárják be a börtönöket Hollandiában, olyan kevés a rab arrafelé

A norvég import sem változtatott a helyzeten.

Megosztva

Forrás:

Valamit nagyon jól csinálnak Hollandiában, hiszen évről-évre egyre kevesebb embert ítélnek börtönbüntetésre, ezáltal pedig szépen lassan elfogynak a rabok az Európai Unió (egyik) legbékésebb országában. Mivel folyamatosan nő az üresen kongó cellák száma, az ország vezetése abszurd körülmények között 240 elítéltet importált jó pénzért a túlzsúfolt norvégiai büntetés-végrehajtási intézményekből két évvel ezelőtt. Ez sem segített azonban a helyzeten: a hollandok továbbra sem akarnak bűnözni, így a minisztérium a kihasználatlan börtönök bezárása mellett döntött. Tavaly öt intézmény jutott erre a nem kimondottan szomorú sorsra, de 2009 óta összesen 27 böriben húzták már le a rolót.

A holland igazságügyi minisztérium jelentése szerint, a 17 milliós országban jelen pillanatban 11,600 ember ül rácsok mögött, ami 100 ezer lakosra lebontva csupán 67 fogvatartottat jelent. Ennél csak Finnországban jobb az arány az öreg kontinensen, ott nagyjából 54 rab jut százezer állampolgárra. Magyarország egyébként a másik véglet, nálunk nagyjából 186 rab/100 ezer lakos az arány.

Az elemzők szerint az egyik oka annak, hogy csökken a bebörtönzöttek száma a legális marihuána országában – természetesen – a kábítószer-kereskedelemmel is szorosan összefügg. 2004 óta a kemény drogokot tűzzel-vassal üldözik, míg a könnyű drogokkal sokkal inkább elnézőek a hatóságok. Másrészt az igazságszolgáltatásban is komoly változtatások mentek végbe: börtön helyett a kisebb bűntények elkövetőit csuklóra vagy bokára helyezhető nyomkövetőkkel látják el, vagy közösségi munkában kell ledolgozniuk a delikvenseknek a rájuk kiszabott ítéleteket.

Miközben hanyag mozdulattal ráböknek egy spanglira.

(LadBible)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés