Kövess minket

Események

Forralt bor és mézeskalács, a szomszédban is!

Beköszöntött az ősz, átállítottuk az órát, egyre rövidebbek lettek a nappalok, csípőssé vált az időjárás. Már csak egy-két hónapot kell várnunk arra, hogy lehulljon az első hó és kezdődjenek a karácsonyi előkészületek. Ahhoz, hogy a nagyvárosokat betöltse az ünnep hangulata, két dolog van, amely elengedhetetlen. Az első a forralt bor, a második pedig a karácsonyi vásár. Utóbbira nem csak Budapesten vagy Győrben bukkanhatunk, hanem a környező országok metropoliszaiban is. Célba vehetjük Bécset, vagy akár Kassát is, de jól szórakozhatunk a cseh fővárosban, Prágában is.

Megosztva

iStock 000067908875 Large
Fotó: Getty / iStock

Budapesten a Vörösmarty térre költözik ki a vásár. Az egész Váci utca ilyenkor egy tipikus magyar faluvá változik, faházakat állítanak, és nem hanyagolják el a hagyományokat sem, melyekben kiemelt szerephez jutnak a népi motívummal rendelkező koszorúk, és paprikafüzérek. Az árusok tradicionális magyar termékkel és gasztronómiai különlegességekkel várják az érdeklődőket. Kapható lángos, pogácsa, és ha megjön a kedvünk, akár roston sült ételeket is fogyaszthatunk. A teret nem hagyhatjuk el édes kalács, rétes, bejgli és forralt bor nélkül. Miután felfedeztük az ínyencségeket, ne feledkezzünk meg szeretetteinkről is, akik egy kézzel készített bögrének biztosan örülnének a fa alatt.

November végén, Győr ismét karácsonyi fénybe burkolózik. A város vezetése a már megszokott módon remek és színes programokat tartogat az ünnepre készülődőknek. A belváros díszfénybe öltözik, a sétálóutcákat betölti a forralt bor és a sült gesztenye fenséges illata. A Széchenyi téren ismét felállítják mindannyiunk karácsonyfáját, illetve a gyerekek nagy örömére a betlehem és a rénszarvasok is előkerülnek. A megnyitón, ünnepies kereteken belül felkapcsolják a város díszvilágítását. A programok kuriózumának számít az is, hogy idén első alkalommal, egy műjégpályával szolgálnak a látogatóknak, amit az ünnep végeztével sem fognak lebontani, hiszen a nagy érdeklődésre való tekintettel, még jó pár hétig igénybe lehet venni bárkinek!

Szlovákia második legnagyobb városát, Kassát (Kosice) december 5-től egészen 23-áig áthatja a karácsonyi várakozás. A Fő utcán végighaladva forró csokival a kezünkben mesebeli karácsonyban lehet részünk. A jó hangulatról ebben a városban is a mézes kalács és a forralt bor gondoskodik. A hosszú utcát róva megtekinthetjük a főbb nevezetességeket: a Szent Erzsébet székesegyházat, az Urbán-tornyot, vagy akár a Nemzeti Színházat. Ha a szeles Kassára esik a választásunk, akkor ne felejtsük otthon a jó meleg kabátot, a sálat, a sapkát, de az esőkabátot és az esernyőt sem!

iStock 000018536216 Large
Fotó: Getty / iStock

Nem maradhat ki a sorból a híres osztrák vásár sem, melynek hagyományos centruma nem más, mint Bécs. Az osztrák fővárosban szinte lépten, nyomon vásárrá bukkanhatunk, de egytől egyig mindegyiknek megvan a saját maga varázsa, mely leggyakrabban a témában feslik fel. Az utcákról árad az asztalt gyümölcs, a mézes kalács, a karácsonyi puncs és a sült gesztenye illata, melyeknek, ha akarnánk, sem tudnánk ellenállni. Ha már Ausztriában járunk, akkor tekintsük meg a Schönbrunn kastélyt is, mely előtt szintén karácsonyi árusokra lelhetünk.

Földrajzilag kicsit távolabb található Prága (Praha), ahol a többi országhoz hasonlóan a karácsonyi vásárnak komoly hagyománya van. A cseh fővárosba december 1. és január 1. között érdemes ellátogatni, mert akkor reggel kilenc órától este nyolcig vásárlázban lehet részünk. A régi városról elnevezett téren – Staromestské námestie – felállított karácsonyfával és cseh kuriózumokkal csalogatják a turistákat.

A karácsony előtti hetekben, adventkor vannak a legszebben feldíszítve Európa városai. Igaz ez a lengyel királyok egykori koronázóvárosára Krakkóra és a Lengyel-Tátra fővárosára Zakopanére is! Lásd a fényeket, élvezd a hangulatot! Fogyassz finom lengyel ételeket és kóstolgass különleges italokat! Nem utolsósorban járd be a piacot, és szemezgess a helyi kézműves termékek, szépen kidolgozott bőráruk és fafaragványok közül! A vásár egyik érdekessége az ott élők saját készítésű sajtjai, melyekből kóstolás után lehet vásárolni. Kikapcsolódásként felülhetünk a piac végében található Gubalowka felvonóra, mely 1128 méterre szállítja a kirándulókat. A csúcsról szép idő esetén gyönyörű panoráma tárul elénk.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük