Kövess minket

Események

Frissen csiszolt trapzene egyenesen a telepi gyárból

Ilyen volt az On The Low és a Barcode első közös bulija.

Megosztva

Forrás:

Fontos pillanatoknak és komoly fejlődésnek lehetünk részesei, ha egy kicsit is figyeljük a belföldi zenei történéseket és a hétvégi bulifelhozatalt: a meglehetősen szűk, kísérletező haveri közösségekből kinőtt hazai underground trap szcéna, melyről joggal hihetnénk azt, hogy érdeklődés hiányában biztos szépen megmarad földalattinak, bizony hétről hétre csak nagyobbra és nagyobbra duzzad. A pár éve a Soundcloudról indult, a hazai hiphop palettát színesítő és valódi új hullámot elindító előadókra ma már több százas tömegek kíváncsiak, Egs kicsi kocsijával betört, Figura több száz- Lil Frakk több tízezres megtekintéseket generál, az Ibbiganget külföldön is méltatják, egy-egy kevésbé mainstream (és kevésbé buta) trap-orientált koncert leszervezése pedig már nem is tűnik olyan sikertelen befektetésnek, sőt.

Az innovatív, szép ütemben teret hódító műfaj sikerének és felfutásának ékes példája az On The Low bulisorozat, mely a létrejötte óta rengeteg rajongót, előadót, producert és szervezőt egyaránt összekovácsolt.

Az OFF Médián több ízben is bemutatott, 12 alaptagot (Lassú Isten, Pachee, AKC Misi, Gyuris, Sihenc, Purple, Ibbigang, Shy Balenci, Khaze, Filo, Petremouse) számláló OTL viszont sokkal több a mély, sötét, faldöngető basszusokra és éles pergőkre lelkesen flexelő internetkultúra zenefogyasztóinak egyszerű havi-kéthavi eventjénél. Az On The Low egy élő és erősödő kreatív közösség, egy újdonsült kiadó, egy előremutató és jól felépített, hiteles baráti projekt, vagy ahogy a tagok vallják, egy nagy család, melynek tagjaként a sok hasonló ízlésű és érdeklődésű fiatal segíteni tud egymásnak és a többi feltörekvőnek az előrelépésben.

Noha a new wave hiphop mozgalom még csak márciusban ünnepelte a megalakulásának első évét, azóta 12 bulit szerveztek a város különböző pontjain. Volt már OTL a Fészekben, az Underben és a Filterben is, óbudai paneldzsungel melletti egykori harisnyagyárban viszont még sosem. Jól is állt a váltás, formabontó spothoz pedig veszélyes lineup dukált, kollaborációban a Barcode-dal.

A május 17-ei balhén Tranzkaphkától kezdve Luke Benzen, Goulaschon át az Ibbigangig és Gyurisig bárkire lehetett bólogatni egy lepukkant, töredezett ablakú, mégis megkapó és hívogatóan para gyárépület harmadik emeletén – a helyszínen mi is ott jártunk, fotóztunk, buliztunk, megnéztük a naplementét a szürke panelek és a távoli dombok gyűrűjében, nem mellesleg az előadókat is elcsíptük egy kis beszélgetésre. 

Forrás: Barcode x On The Low

Az On The Low először egyesítette erejét a Barcode szervezőcsapatával, de kik is ők pontosan? Szeberin Ricsi, a Barcode egyik organizátora és megálmodója elmondta, hogy a projektet megközelítőleg egy éve indították útjára amolyan hobbiként, a céljuk, hogy Budapesten egyéb stílusokra is maximálisan nyitott és sokoldalú hiphop bulikat szervezzenek. A srácok mind helyszínek, mind kollabok terén igyekeznek mindig újat hozni, és ez a pénteki napon is bebizonyosodott.

Mindenkinek más szempontból volt különleges az este, Lil Frakk és D.Koms számára speciel azért, mert első ízben mutathatták be Brokaz című közös anyagukat. Frakk boldog, hogy sokadik alkalommal állhatott az OTL színpadán, ahonnan alkalomról alkalomra figyelemmel tudja kísérni a közösség gyors növekedését.

A dj-mc párossal tartott egyébként Gege, Kapitány Máté és Dzsúdló is, Máté, akivel nemrég hosszabban is beszélgettünk, mint mondta, a Lúdtalppal és a Mivannal letolta a szokásos körét Frakkal, de a saját szóló dalokat most háttérbe szorította, hiszen ahogy hangsúlyozta, “ez CSAK Jorgi bulija volt.”

Forrás:

A kapcsolódó Facebook event kikerülésekor sokak számára a meglepetés erejével hathatott Luke Benz neve, ugyanis annak ellenére, hogy a Garage Prodos rapper srác egészen sok embert elért a klipjeivel Youtube-on, fellépni még nem láthattuk, nemhogy On The Low körökben, sehol máshol sem. A jelenleg Bristolban élő és dolgozó Luke némi izgalommal és kétkedéssel fordult az este felé, de mindez hamar elillant: “Őszintén szólva kicsit aggódtam, mert amit én csinálok az más tempó, nem feltétlen egy trap bulira optimalizált anyag, de nyilván törekedtem rá, hogy nagyrészt pörgősebb trekkekből álljon a szett, a közönség előtt pedig le a kalappal, mert teljesen partnereim voltak a dologban.”

A kívülállóként érkező Benz csomó új ismeretséget kötött, Lil Frakkot és gyurist pedig régóta szerette volna látni élőben, és szerencsére nem is csalódott, de az általa mostanáig csak felületesen ismert Ibbigangék is maximálisan meggyőzték. “A maradandó élményem az, hogy most már tudok arcokat kötni nevekhez, sikerült pár szót váltanom egy rakás sráccal, akikről évek óta tudok, de eddig nem volt lehetőségem méltatni őket, lásd: – a teljesség igénye nélkül – Kapitány Máté, Gege, purple, aesztetik, Wolfshoot, ésatöbbi.”

Sokan talán nem is tudtuk, pedig Luke már a suli óta ismeri kedvenc Slow Village memberünket, a szintén fellépő Goulasch-t, az mc erről is mesélt egy keveset. “Hát, ez egy régi sztori, volt egy közös formációnk vagy fél évig, ami viszonylag korai halált halt azzal, hogy mindketten máshova költöztünk.” – kezdte Luke a gondolatmenetét kettejük kapcsolatáról és a közös előadói múltról. “Emlékszem rám írt, hogy tudja, hogy azonos az érdeklődési körünk, hallotta mit csinálok, én is hallottam, ő mit nyom, így összerakhatnánk valamikor egy közös trekket. Áthívtam, dumáltunk egyet, gyorsan összedobtam egy beatet, a faszi előkapott egy rakás jegyzetet a farzsebéből amit a buszon írt, és pár perc rendezkedés után már köpte is fel az első verzét. Oké, mondom, ennek a fazonnak nemcsak a szája járt, ebben az orgánumban és az írói képességeiben nagy potenciál van.

Aztán lenyomtunk még pár hasonló sessiont a következő pár hónapban, aminek egy 4 dalos EP lett az eredménye. Persze vele is sikerült beszélnem, említettem neki, hogy a “Segond” című szólója volt az egyik kedvencem a Lassúfalu debüt albumáról, ugyanis ismertem az egésznek a háttérsztoriját, emiatt pedig pláne tiszteletreméltó, hogy Norbi ma ott tart ahol.”

Forrás:

Az OTL két feje, vagyis pachee és Lassú Isten warmupja után Az estét egyébként fél órás csúsztatással (azaz 21:30-as starttal) Gyuris kezdte Sihenccel az oldalán, fellépésükre a tömeg és a rajongótábor minden energiáját bevetni készen érkezett. Utólag Bence elmondta, hogy talán ez volt az első bulija, amin 100%-osnak érezte magát és amit hibátlannak ítélt meg, ezt pedig meg is értjük. Legalább is azután a bizonyos katarzis értékű tetőpont után biztosan, mikor a hallgatóság acapellában, pogó közben, egy emberként zúgta az Én refrénjét, mikor a srácok lekeverték annak alapját.

Majd ismét bebizonyosodott, hogy tényleg az IBBI A GANG: Valter és Szalai karrierjében az említett track kábé egyenlő az On The Low bulik hivatalos himnuszával és bombabiztos turnup slágernek számít minden körülmények között – volt is ehhez méltó pogó, a hangszálak pedig ezerrel roncsolódtak szét. “Az Ibbi a ganget kétszer nyomtuk le, hónapról hónapra komolyabbak a pogók.” – mondta Valter, a duó egyik fele, aki a hallgatóságot is méltatta: “minőségi közönség volt, bulizni jöttek és oda is tették magukat, egy előadónak is teljesen más érzés látnia egy ilyet. A helyszín kívül esett a belvárostól, tehát aki eljött, az nem csak véletlenül tévedt be.”

Forrás:

Forrás:

Mondanom sem kell, hogy mindezek után a szövegközpontú, kritikusabb hangvételű hiphop-és a kísérletibb, gondolatibb trap rajongóinak szeme egyszerre csillant fel, amikor meghallották a Kodein első dallamait. Éjjel, a tervezettnél kicsivel később Újonc P. lépett a stage-re a trAnzKaPHka projekttel, ami abból a szempontból is különleges volt, hogy Peti számos akusztikus-spokenworldös-gitárzenés-felolvasós előadása után sok idő után először nyomta dj-rap felállásban. Igen ám, de ez sem pontosan úgy zajlott, ahogy azt előzetesen képzeltük. Ugyanis Sammie Beats helyett Dom Beats kevert a pultnál, rappertársa, Orlando szintén tiszteletét tette, így egyszer Újonc, egyszer ő szövegelt, az összhatás pedig könnyed és vérlaza lett, pláne úgy, hogy Goulasch is beugrott, hol a színpadon, hol a közönség soraiban darálva sorait.

A bólogatósabb, boom bap gyökerű hiphopot gyártó, sokszor zenekarral is mozgó Orlando x Dom Beats duó producere, Dom elmesélte, hogy a koncert előtt nem sokkal kapták az infót, hogy Újonc a saját trackeken túl pár szám erejéig velük jammel majd. Jól sejtjük, ahogy P maga nyilatkozta nekünk, ez “valójában egy ad hoc fellépés volt”, melynek egyik felét két trAnzKaPHka szerzemény (Kodein, Paradigma) mellett régebbi AKPH cuccok tették ki, másik fele pedig kizárólag freestyle-okból állt. A jelenleg inkább színházra és irodalomra fókuszáló mc “egy ott, spontán kialakuló freestyle-ban akart részt venni”, ezért csupán két alapot vitt magával, a többi már Domon múlott, akinek hála teljesen új köntösben hallgatthattuk végig a nosztalgiafaktort kimaxoló, ennek ellenére mégis tök frissen ható Baklavát, vagy épp a Paradigmát, de még a nagy klasszikusnak számító Zenebuddhizmus is felcsendült, melyről nem hittem volna, hogy mostanában bárhol is hallhatom élőben.

Forrás:

Forrás:

Forrás:

“Nagyon izgalmas volt látni a legfiatalabb generációt, hogy mennyire más, mint mi voltunk, és közben mennyire lelkes és friss. Az is föltűnt, bár a korábbi koncertekről sajnos lemaradtam, hogy a fellépésnek is volt egy ilyen undergroundabb hangulata, a színpad nem volt annyira távol, elszigetelve a közönségtől.” – véleményezte Peti a számára is újszerű élményt nyújtó eventet és a megváltozott közeget.

“A kontrollhangfalak szólhattak volna kicsit jobban, de összességében állati jó hangulata volt a bulinak. Nagyon bírtam, az pedig, hogy az egész ebben a romos harisnyagyárban volt, behozott egy ilyen külföldi, berlini vagy new york-i hangulatot.” – összegezett az előadó, aki amellett, hogy találkozott Gegével és Goulaschékkal, végre Kapitány Mátéval és Lil Holttal is csevegni tudott, Rév Dani szervezőt pedig már gyermekkora óta ismerte.

Forrás:

Ahogy a rappes szettek a végükhöz értek, a fővárosi trap DJ-k keménymagja, egy összeszokott triumvirátus, a hasonló jellegű rendezvényekről már jól ismert Siaga, glxy és DJ N1CE szolgáltatta a zenét hajnalig, míg a koszos budai utcák ébredezni nem kezdtek.

Az OTL x Barcode banzáj több szempontból is mérföldkőnek számított, legalább is a buli minőségét, hangulatát és nagy látogatottságát tekintve biztosan. De a fellépők és a közreműködők reakciói is erről árulkodnak: legyen szó Gyurisról, Valterről, Kapitány Mátéról, Frakkról, D.Komsról, AKC Misiről, Bukuról, vagy a komplett szervezőgárdáról, mindenki egytől egyig az eddigi legjobb és legjobban összerakott On The Low bulinak titulálta a május 17-ei megmozdulást. 

Mely annak tudatában, hogy az OTL család garantáltan mindig készül valamire, még bőven csak a kezdet volt. Jön a nyár, jönnek az igazi zúzdák – mi már készen állunk.

Forrás:

FOTÓK / EDITING: KERSNER MÁTÉ

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés