Kövess minket

Stílus

Fűfejeknek és túrázóknak egyenesen a természetből: jön a kenderből készült környezetkímélő cipő

Megosztva

2009-ben alapítottak egy Kickstarter nevű céget, melyet azóta a közösségi finanszírozás legfontosabb platformjaként tartanak számon. Nem is alaptalanul, hiszen a vállalat fennállása óta eltelt tíz évben rengeteg formabontó és király ötlet született, ami csak tovább növelte a crowdfunding népszerűségét.

Hogy világos legyen, formabontó alatt leginkább olyanokat értek, mint például a struccpárna, a szakáll-arcmaszk, a kristálybacon, a világ legnagyobb szuszpenzora, a gigantikus Lionel Richie fej, vagy az a teljesen átlagos krumplisaláta, amire habár eredetileg csak 10 dollárt kellett volna összehozni, végül 55 ezerrel zárult a gyűjtés.

Hasonlóan szokatlan, mégis fényévekkel okosabb és hasznosabb ötlettel állt elő a portugál Dopekicks nevű brand a hetekben. A márka agytrösztjei egy cipőt álmodtak meg, nem is akármilyet, egy fűcipőt. Nyugi, nem a Nike Air Max-féle próbálkozást, ehhez a szó drogos értelmében is fű kell, hiszen az összetevők szűk listáján

  • újrahasznosított műanyag

  • parafa

  • ééés KENDER szerepel.

Forrás: Kickstarter

A lépő annak ellenére, hogy elsőre egy pofátlan nagy, szenzációhajhász PR-húzásnak tűnik, valójában sokkal több annál. A legfőbb előnye ugyanis az, hogy organikus, és abszolút környezetkímélő, ami a klímaválság jelenlegi helyzetét elnézve csakis pozitív és innovatív húzásként értékelhető.

A márkának a gyártás megkezdéséhez 10 ezer dollár (~2.9 millió forint) szükségeltetett, de nem meglepő módon ezt az értéket bőven túllépték a sok érdeklődő adományának hála. A gyűjtés a cikk írásának pillanatában már 68 ezer dollárnál jár, és még 42 napig tart, tehát július végére ennek akár a sokszorosa is összegyűlhet.

Most akkor ez tényleg annyira természetes meg 100% vegán? És tényleg fűből van?

Igen, pontosan, mindennek kulcsa a kenderrost. Mégpedig azért, mert organikus, nem mellesleg tökéletes a vízálló képessége, és erősebb is a gyakorta használt lenvászonnál (olyannyira, hogy autó is készült belőle). Lehet, hogy sokan most hallunk először a kenderrostról, viszont fontos megjegyezni, hogy közel sem újkeletű találmányról van szó. Ahogy a 24.hu kiemeli, a kenderrost már hosszú évezredekkel ezelőtt a textil-és kötélgyártás egyik alapanyagának számított, pontosan az imént sorolt kedvező tulajdonságai miatt. Hiába, a modern textil-és divatipar mégsem hasznosítja túl gyakran, holott mint kiderült, az előállításához harmadannyi víz szükségeltetik, nem mellesleg a talajt is kíméli és csak minimális hatással van rá. 

Forrás: Kickstarter

A Dopekicks különleges eljárást alkalmaz, hogy a nedvességet amúgy is jól tűró anyagot teljesen vízállóvá tegye: a lábbeliket készítés során egy két éven át tartó réteggel vastagon bevonják, ennek következtében a lépő vízlepergetővé válik (és tisztítani is egyszerűbb lesz), hiába néz ki úgy, mint ami egy pár csepp esőtől is lazán beázik. 

Forrás: weardopekicks.com

Az abszolút basic megjelenésű cipőt egyéb elemekkel is turbózzák, ilyen például a talprész, ami korábban már szétjárt és használt cipők talpából lett újrahasznosítva, a parafa pedig el nem deformálódó betétek formájában kerül a sneakerbe. Ennek köszönhetően a gombák elkerülik a lábat, és a szagosodás sem jelent problémát többé.

A városi császkáláshoz, napi jövés-menéshez és vízben is tocsogós túrázáshoz egyaránt alkalmas Dopekicks darab 160 dolláros áron fut majd, viszont akik Kickstarteren keresztül akár pár fillérnyi adománnyal hozzájárultak a cipellő megvalósításához, azok majdnem fele áron, már 89 dollárért (~25 ezer forint) hozzájuthatnak a kendercipőhöz.

Megjelenés ősszel, ha minden igaz, akkor már szeptemberben postázzák a lépőt.

Adakozni és csekkolni itt.

Forrás: Kickstarter

(24 / Kickstarter)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés