Kövess minket

Hiphop

Funktasztikus nem alkuszik meg; tovább folytatja a gerillaharcot az elnyomó politikusok és a megalkuvó hazai rapperek ellen

Tartalmas, szinte minden részletre kiterjedő beszélgetést közölt tegnap Funktasztikussal a 444.hu, melyből úgy gondoltuk, érdemes vitaindítóként néhány gondolatot kiragadni.

Megosztva

Forrás:

Funktasztikus már csak azért is különleges szereplője a magyar hiphop szcénának, mert bár évtizedek óta jelen van benne, mégis mostanában teljesen kivülállóként, amolyan persona non grataként tekint rá majdnem mindenki – és talán még ő is magára. Nem volt ez azonban mindig így: Funk szerepelt anno a FILA RAP JAM-en Funk N. Stein néven, sőt a kétezres évek elején a Mohaman által vitt Da Flava családba is bekerült, méghozzá Mr. Busta mellett, a Kamikaze duó tagjaként.

Forrás:

Bustával egyébként – annak ellenére, hogy teljesen más karakterek – a mai napig jóban vannak, de közös zenéket már nem készítenek, mert mint mondta az RTM vezért, csak és kizárólag a pénz, a kamu gengszterkedés és a hírnév motiválja, amit elfogad, mert ő legalább őszintén felvállalja ezt, bár neki ez nem meghatározó. Kettőjük között a valódi összekötőkapocs az volt, hogy egyikőjüket sem látta szívesen a magyar hiphop közeg, ezért kénytelenek voltak alternatív utakon járni.

Ahogy teltek az évek a pergetéseiről is elhíresült, amúgy mezőkövesdi származású rapper szép lassan szembekerült aztán az előadók nagy részével, leginkább azért, mert szerinte bizonyos csapatok megpróbálták ellehetetleníteni, tönkretenni őt, kihasználva politikai hátszelüket. (Ezt persze az érintettek tagadták, mondván Funk irigy a sikereikre, miközben feleslegesen, kissé öncélúan feszültséget kelt. Arról meg pláne nem tehetnek, hogy neki kevesebb fellépése van, mint nekik.)

Funk véleménye szerint viszont cseppet sem fér bele egy rapper énképébe, hogy állami támogatások fejében konszolidálja a zenéjét, pedig jelen pillanatban pontosan ez történik: az NKA könnyűzenei kollégiuma „szórja” a könnyű pénzt az emszíknek, méghozzá bizonyos Dósa Richárd, ismertebb nevén Ricsi Pí vezetésével, aki ugyebár az Animal Cannibals csapatából lehet ismerős. Funk az interjúban keményen beléjük is száll: Ricsi Pí szerinte totál tehetségtelen és csak oda dörgölőzik ahonnan lóvét remél, míg az AC nem egy rap-csapat, csupán egy rossz, idejét múlt vicc. Pedig valamikor még feateltek is együtt a most már háborúzó felek. „Ja, hogy ő inkább szakember?! Lehet, de nem rapper. Egy Animal Cannibals, az mi a fasz? Egy vicc” – mondta.

[vembed youtube=”P_REPBbDLtw” ]De példaként említ más, a rádiókban agyonjátszott pop-rap alakulatokat is az „államilag szponzorált” kategóriából: A Hősök, Fluor, a Punnany Massif, Majka, az Irie Maffia és a már feloszlott Akkezdet Phiai is nyert állami pénzeket klipforgatásokra, szövegírásra, album megjelentetésre illetve koncertszervezésre. Funk megemlíti, hogy Ricsi Pí neki is felajánlotta évekkel ezelőtt, hogy pályázzon, de ő ezt gondolkodás nélkül visszautasította, mivel ezzel legitimizálná az Orbán rendszert, és ezt sosem vállalná.

Funktasztikus körül – az állandó csatározások ellenére, vagy pont ezért – továbbra sem fogy el a levegő, hiszen az itthoni hiphop szinte teljesen apolitikussá vált az utóbbi időben, csak néhányan mernek politikai témákat boncolgatni, pedig a mai Magyarországon erre is szükség lenne – igény az van – a tingli-tangli táncdalok sorozatgyártása helyett, hiszen a rap valahol erről (is) kellene, hogy szóljon. Két nevet emelt ki, akik belemennek ilyen témákba is, ők Krúbi és Bobafett – utóbbival közös számot is készített egy évvel ezelőtt, BobaFunk címen.

[vembed youtube=”tRdC8Y1Ec20″ ]A teljes beszélgetést ITT olvashatjátok el, érdemes.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés