Kövess minket

Stílus

Ginkgoside: az archaikus geometria megújulása

Ambrus Zsolt ötvös-aranyműves, aki a tájépítészet és a restaurálás, a képzőművészet után fordult az ékszerek felé.

Megosztva

Munkáit egyfajta archaikusság jellemzi, mely a modernitás harmóniájában teljesedik ki. Szívesen merít a kezdetekből – mind alapanyagban, mind technikában. Vörös- és sárgaréz, valamint ezüst és ezüstözött darabjai elkészítésekor meghagyja az emberi kéz, a művész manuális védjegyét: a megmunkálás során a szerszámok keltette rezgésszerű, finom vagy akár határozott jelek, vésetek az ékszerek felületének végső textúráját nyújtják, meghagyásuk a tökéletes befejezettség érzését keltik.

A Ginkgoside márka megalkotója ihletért szívesen nyúl a természethez és mesterien játszik egyfelől a tökéletes szimmetriával és a mértani geometriával, másfelől azzal, hogy akár a természetben „sincs két egyforma”: ezek a különbségek akár egy pár fülbevalón belül is megjelennek. Ékszerei esetében szívesen kombinálja a különböző fémeket csiszolt vagy éppen csiszolatlan ásványokkal, drágakövekkel. Amellett, hogy a művész egyfajta világtól elzártságban alkot, ékszerei közt számos olyan darabot találunk, amelyek tökéletesen megfelelnek az aktuális trendeknek, viszont két ugyanolyan darab semmiből sincs, így a vásárló biztos lehet abban, hogy az az ékszer, amit a Ginkgoside-tól választott, nem köszön vissza az utcán.

Idei első kollekciója, amely az Archaikus geometria nevet kapta, habár a tavaszi-nyári szezonban debütál, mégis időtlen, nem köthető évszakhoz vagy szezonhoz. A kollekcióban helyet kaptak az olyan geometrikus, letisztult formák mint a téglalap és a négyzet, melyekből „mozaik” állt össze, a kúp és a gömb izgalmas találkozása valamint a henger. A sík- és térbeli, egyszerre mérnöki és artisztikus játék pedig karakteres gyűrűkön, nyakláncokon és karpereceken jelenik meg. A művész nem nélkülözte a természetet sem: az ókori görög „győzelmi jelkép”, a babérlevél karkötő és nyaklánc formájában érzékien öleli körbe a nyakat és a csuklót, egyszerre sugározva viselője törékenységét és hatalmát.

[gembed G=ginkgoside-az-archaikus-geometria-megujulasa]
fotó: Boglár Peruzzi Oláh || smink: Varga Alíz || haj: Ivan Lazarciuc || modell: Kiss Bettina || ruha: Fibula

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés