Kövess minket

Film

Golden Globe – Romantikus dráma kapta a legtöbb jelölést

A Carol című leszbikus dráma kapta a legtöbb, szám szerint öt Golden Globe-jelölést. A legjobb idegen nyelvű alkotások között versenyez Nemes Jeles László Saul fia című filmje.

Megosztva


A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete csütörtökön hozta nyilvánosságra a jelölteket. A Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével készült Carolt a legjobb dráma, a legjobb rendezés és a legjobb eredeti filmzene kategóriákban jelölték, a két főszereplő pedig a legjobb drámai női főszereplő kategóriában versenyez.

Három alkotás büszkélkedhet négy-négy jelöléssel: a drámák mezőnyében a Steve Jobs című életrajzi film és A visszatérő című kalandfilm, a vígjátékok és zenés filmek között pedig A nagy dobás című komédia.
Todd Haynes Carolja a Mad Max: A harag útja, A visszatérő, A szoba és a Spotlight című filmekkel száll versenybe a legjobb drámai film kategóriájában. A vígjátékok és zenés filmek mezőnyében A nagy dobás mellett a Joy, a Mentőexpedíció, A kém és a Kész katasztrófa című alkotás esélyes a legjobb film díjára.

A drámáknál a férfi színészek mezőnyében Bryan Cranston (Trumbo), Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (A dán lány) és Will Smith (Concussion), míg a színésznőknél Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (A szoba), Rooney Mara (Carol), Saoirse Ronan (Brooklyn) és Alicia Vikander (A dán lány) lehet a befutó.

A vígjátékoknak és zenés filmeknek szentelt kategóriák közül a férfi színészek mezőnyében Christian Bale (A nagy dobás), Steve Carell (A nagy dobás), Matt Damon (Mentőexpedíció), Al Pacino (Danny Collins) és Mark Ruffalo (Infinitely Polar Bear) csap össze. A színésznők közül pedig Jennifer Lawrence (Joy), Melissa McCarthy (A kém), Amy Schumer (Kész katasztrófa), Maggie Smith (The Lady in the Van) és Lily Tomlin (Grandma) esélyes a díjra.

A legjobb férfi mellékszereplők mezőnyében Paul Dano (Szeretet és köszönet), Idris Elba (Beasts of No Nation), Mark Rylance (Kémek hídja), Michael Shannon (99 Homes) és Sylvester Stallone (Creed: Apollo fia); míg a nőknél Jane Fonda (Ifjúság), Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas), Helen Mirren (Trumbo), Alicia Vikander (Ex Machina) és Kate Winslet (Steve Jobs) lehet a befutó.

A legjobb rendező kategóriában Todd Haynes (Carol), Alejandro Inarritu (A visszatérő), Tom McCarthy (Spotlight), George Miller (Mad Max: A harag útja) és Ridley Scott (Mentőexpedíció) is versenybe száll.
A legjobb idegen nyelvű alkotások között szerepel Nemes Jeles László Saul fia című filmje. Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó mű a Mustang (francia), a Legújabb testamentum (belga-luxemburgi-francia), a The Club (chilei) és a The Fencer (finn-német-észt) című alkotással száll versenybe.

A legjobb animációs film kategóriájában az Anomalisa, a Dínó tesó, az Agymanók, a Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts Film, valamint a Shaun, a bárány – A film az esélyes.

A legjobb forgatókönyvért járó trófeával Emma Donoghue (A szoba), Tom McCcarthy, Josh Singer (Spotlight), Charles Randolph és Adam McKay (A nagy dobás), Aaron Sorkin (Steve Jobs) vagy Quentin Tarantino (Aljas nyolcas) térhet majd haza.

A legjobb filmzenének járó elismerésre Carter Burwell (Carol) mellett Alexandre Desplat (A dán lány), Ennio Morricone (Aljas nyolcas), Daniel Pemberton (Steve Jobs), valamint Szakamoto Riuicsi és Alva Noto (A visszatérő) is esélyes.

A legjobb drámai televíziós filmsorozat kategóriájában az Empire, a Trónok harca, a Mr. Robot, a Narcos és az Outlander – Az idegen, a vígjáték és zenés szériáknál a Casual, a Mozart in the Jungle, az Orange Is the New Black, a Szilícium-völgy, a Transparent és Az alelnök is esélyes.

A 73. Golden Globe díjátadó ceremóniát január 10-én tartják Los Angelesben. A gála házigazdája Ricky Gervais lesz.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.