Kövess minket

Hiphop

Grasa & YBS: Csöpögés és vibe-ok a jövőből

Interjú a hazai trap szcéna legfrissebb duójával.

Megosztva

Mi ez a szar? – gondoltam magamban, amikor először hallottam a 2 Times Apricot címet viselő dalt egy bizonyos Grasa nevű előadótól. Hamar kiderült, hogy meggondolatlanul ítélkeztem, mivel egy kis keresgélés és ötödik hallgatás után már lejtettem is a The Who-denszet a Pénztáncra és a Városra. Valószínűleg sok olyan, 2019 szövegcentrikusság helyett vibe-ra építő trapzenéjét nem ismerő ember van hasonló véleménnyel, mint amivel én magam voltam elsőre, fanyalgásuk viszont meglehetősen alaptalan. Alaptalan, ugyanis a 2018 derekán feltűnt tiszaújvárosi Golden Grasa és YoungBoySavage alkotta GG x YBS trapduó olyat hoz itthon, ami annak ellenére, hogy elsőre talán szokatlanul hat, előremutatóbb és hitelesebb, mint sok más izzadtságszagú, trapként aposztrofált belföldi próbálkozás az utóbbi időszakból.

Rég állt valami annyira közel az atlantai-és chicagói bandókban fegyverekkel és pakkokkal a kézben fel-le ugráló drill-és trap előadók által meghonosított stílushoz, mint az, amit YBS-ék az elmúlt hónapokban létrehoztak. És ezzel közel sem azt állítom, hogy Grasáéknál a tengerentúli formula eszement másolása zajlana, sokkal inkább annak magyarba ültetése történik, tökéletes precizitással. Míg a Filius Dei erőszakosan anglicizált szerzeményeit hallgatva inkább a szekunder szégyenérzet fog el, mintsem az ámulat, addig Grasa bátran kimondhatja azt, hogy „drippel a szemem”, vagy éppen azt, hogy „minden nap flossing”, esetleg azt, hogy „nincsen sapka a rappemben”, a létrehozott termék kivétel nélkül működőképes, mi több, pofátlanul szórakoztató és magával ragadó lesz.

A rapper hol úgy facsarja saját hangját, hogy azt Young Thug hangszálai is megirigyelnék, hol úgy nyávog a mély 808-okon lovagolva, hogy szinte transzba esünk az autotune áztatta flowjától, mindeközben pedig egy percig sem érezzük azt, hogy erőltetett, vagy éppen unalmasba forduló lenne az a borsodi trap, amihez hasonló utoljára a Makaronin-érában volt hallható.

Forrás:

Ahhoz, hogy az összhatás igazán hibátlan legyen, YoungBoySavage is sokat hozzátesz, sőt, mi több, a két ember szinte eggyé válva fejti ki az erejét: Grasa producertársának – aki gyerekkori barátja is egyben – hála olyan makulátlan alapokon motyoghat és dobálhatja elharapott szófoszlányait, amiken Chief Keefet és a régi, Mexiko Dro beatjeire szövegelő, fiatal Playboi Cartit egyaránt gond nélkül el tudjuk képzelni. 

Az elválaszthatatlan, évek óta együtt munkálkodó duót egyelőre nem hallhatjuk túl gyakran koncertezni, októberben viszont az Analog Music Hallban színpadra léptek, mi pedig kapva az alkalmon elmentünk megnézni, hogy is szól élőben a Sosa-és Thugger ihlette motyogós-lebegős-rágógumitrap, majd kifaggattuk őket arról, amiről csak lehetett.

Grasával és YBS-szel a 14. On The Low utáni fellépésüket követően, Haribo majszolás közben beszélgettünk komolyabb és komolytalanabb témákról egyaránt, életük első interjúja során pedig az eddig szigorúan titokban tartott NGZ jelentésére is fény derült, mi pedig egy életre megtanulhattuk, hogy sapka az bizony nincs, és soha nem is lesz.

Először is, mutatkozzatok be.

Grasa: Grasa vagyok Tiszaújvárosból, NGZ gang, blaze up. Testvérem YBS, producer és goat egy személyben.

YBS: Fekete Máté vagyok, YoungBoySavage, nagyon-nagyon-nagyon kemény beateket csinálok, ez az én skillem.

Mikor indult a Grasa projekt?

Grasa: Igazából 2013-ban már nyomtuk, akkor még csak magunknak, ezért hivatalosan csak 2016-ban indult el a dolog. Először poénra vettük, aztán 2016-ra elkezdtem komolyabban gondolni a dolgot, de csak 2017 végére jutottunk el oda, hogy ideje kiadni az első zenénket, a Fusst (ez be is került egy korábbi klipválogatásunkba – szerk)

YBS: Ezek a dalok még elég gagyik és kezdetlegesek voltak amúgy. Azóta is szüntelenül keressük, hogy mi a heat itthon, és azt kell hogy mondjam, erre még nem készültek fel az emberek.

Ti milyen zenei vonalon indultatok el? Nektek is a tipikus hiphop-kötelezőkkel (Wu-Tang Clan, Eminem, 2Pac) kezdődött minden, amiről aztán később váltottatok izgalmasabb stílusokra?

Grasa: Ami először úgy igazán lázba hozott a rappel kapcsolatban az a Sportból fújunk volt, aztán megismertem a chicagói szcénát, Chieef Keefet, La Caponét, majd jöttek az atlantaiak a Migos-szal, azóta meg csak csepp csepp csepp.

YBS: A rap nekem Eminemmel meg 50 Centtel kezdődött. Megvolt a bőgatyás korszak, suliban teljesen idiótának is néztek miatta, aztán elég hamar szembejött velem Soulja Boy és akkor teljesen megőrültem. Majd jöttek Gucci Mane-ék és megragadtam ennél. Nagyon szerettem például Paul Wallt, meg Mike Jonest, de atlantai cuccok fogtak meg egy életre, örökre ez marad a sztenderd.

Hogy definiálnátok a zenéteket?

Grasa: Csepegés és vibe-ok.

YBS: Vérbeli new age trap Magyarországon.

Gyorskérdések: Chief Keef vagy Young Thug?

Grasa: Chief Keef.

YBS: Young Thug.

Fl vagy Ableton?

YBS: Fl.

Nike vagy Adidas?

Grasa és YBS: Nike.

Gucci vagy Louis?

Grasa: Gucci, mert két G.

YBS: Nagyon nehéz kérdés, de Louis.

Pénz vagy tánc?

Grasa: Pénztánc.

YBS: Pénz.

Producerpéldakép?

Grasa: YoungBoySavage.

YBS: Southside és Wheezy. Eszméletlenül régóta követem őket, igazából az ő beatjeik azok, amikre azt mondom, hogy igen, ezek valódi trap alapok. 

Forrás:

Van sapka vagy nincs sapka?

Grasa: Soha sincsen sapka!

Gyakran csöpögtök mint a festék?

Grasa: Mindig csöpögünk, néha el is ázik a színpad.

Ha értelmet keresnek, rossz helyen járnak?

Grasa: Nagyon-nagyon-nagyon. Kurva szar helyen. (nevet)

YBS: Többnyire igen.

Guilty pleasure zene?

Grasa és YBS: Cardi B verzéje a Motorsportban. (nevetnek)

YBS: Meg City Girls – Act Up. Csak képzeljétek el, ahogy Lil Yachty egy napon reggel felkelt és megírta azt a zenét, hihetetlen.

Ha életed végéig egy lemezt hallgathatnál, mi lenne az?

Grasa: Nem tudom. Nem vagyok nagy albumfogyasztó.

YBS: Young Thug – So Much Fun. Vagy Travis Scott – Astroworld, ami egy zseniális album, mert csomó stílust sikerült rajta összegyúrni. [vembed youtube=”hM_39bCUCK0″ ]

Három előadó, akivel dolgoznál?

Grasa: Itthon Shy Balenci és IBBIGANG, külföldön Chief Keef, plusz egynek meg Yung Hurn.

YBS: Elsősorban Grasával szeretnék egyszer, de nagyon. (nevet) Globálisan nézve egy feltörekvő atlantai sráccal, aki még nem futott be, meg Shy Balencivel, akit ugyanúgy globálba sorolok, mert az ő cucca nem magyar szint.

Ha nem amerikai, akkor … trap

Grasa: Német, egyértelmű.

YBS: Német. Yung Hurn!

Grasa, szokott drippelni a szemed?

Grasa: Nem igazán, vagyis én magam mindig drippelek, tehát az összes testrészem is, de ez egy másfajta drip, ez csak ilyen színezős-csepegés. (nevet)

Az első interjútok apropójából fedjétek már fel nekünk, hogy mi az az NGZ.

Grasa: Jó, akkor ez itt most a hivatalos leleplezés: az NGZ azt jelenti, hogy Nicht geeignet Zeitvertreib, vagyis nem megengedett időtöltés.

Netán van valamilyen német kötődésetek?

Grasa: A fél gang berlini. Én többször is voltam kint pár hétre, nagyon szeretem, könnyen megtalálod önmagad. Kreuzberg kemény hely, minden szét van fújva, full underground.

Az eddigi homemade vizuáljaitok után elkészült az első komolyabb klippetek, amit egy új dalhoz, a Sivataghoz készítettetek. Milyen volt a Naplók Stúdióval forgatni és hogyhogy bevontátok az IBBIGANGET is? A videót illetően volt valamilyen előzetes koncepció a fejetekben?

Grasa: A forgatás király volt, ahhoz képest, hogy két és fél órát késtem, gördülékenyen ment minden. Az Ibbiket a kölcsönös tisztelet miatt vontuk be, a Naplók Stúdiós srácok pedig nagyon jó munkát végeztek, rohadt ügyesek, ők képviselik a minőséget itthon. A klippel kapcsolatban konkrét elképzelésünk nem volt, csak annyi, hogy geci hard legyen, és hát, geci hard is lett, szóval teljes mértékben hozták a fiúk azt, amit vártunk. [vembed youtube=”dKotJiRC7Vo” ]

Válaszd ki a hozzád illő Lil-rappert: Uzi, Gotit, Wayne, Baby, Peep, Pump, Yachty, Xan, Durk, Keed

Grasa: Lil Uzi, Lil Keed, Lil Gotit. 

YBS: Lil Uzi Vert, Lil Yachty, Lil Gotit, Lil Keed, Lil Durk. Ők azok, akik most úgy igazán pörögnek, de persze Lil Wayne is isten. Habár elég minőségi a stílus, ami Lil Peepnek hála elterjedt, őt például nem szeretem és nem is hallgatom.

A stúdió lángokban áll, te pedig csak egy tracket menthetsz ki, melyik lesz az?

Grasa: Sivatag. Para lenne, ha elveszne.

YBS: Nagyon nehéz kérdés, de talán egy alapot mentenék ki, mert zenét bármikor tudunk csinálni, egy igazán jó beat viszont fontosabb, hogy megmaradjon.

Grasa, ha már CoolBaby is vagy, akkor rangsorold a következő Baby rappereket: Lil Baby, SahBabii, Bhad Bhabie, DaBaby

Grasa: Lil Baby az első, nem is kérdés. Aztán Sahbabii, majd DaBaby. Bhad Bhabie meg top tier, kategóriákon felül álló,  lehetetlen is lenne rangsorba állítani. (nevet)


YBS, nemrég posztoltál egy Magyar Népmesék beatet a sztoridba, mit mondasz, hallhatjuk valaha Grasát egy ilyen kaliberű alapon rappelni?

YBS: Az nem létezik. Soha nem is fog publikálásra kerülni. Komolyan vesszük amit csinálunk, persze ettől még vannak viccek a zenéinkben, de azért ez már egy kicsit túlzás lenne.

Milyen samplereket szeretsz használni?

YBS: Nagyon változó. Pluginokat használok inkább, keveset samplerezek.

Grasa, gyakran posztolsz falra fújt tagekről, mikor csöppentél bele a graffitis kultúrába?

Grasa: Úgy tizenhárom lehettem, amikor láttam egy rajzot ott, ahol lakom, és az így rögtön megindított, el is kezdtem nyomni. Aztán találkoztam Zsolti barátommal, aki Berlinben lakik, vele együtt vágtam bele úgy igazán, azóta pedig töretlenül csináljuk.

Forrás:

Fejezd be a mondatom: Tiszaújváros…

Grasa: Lehet hogy neked ez káros?

YBS: A szülőföldem.

A magyar trap…

Grasa: Többnyire inkább pop.

YBS: Gyerekcipőben jár.

Ha nem rappelnék/producerkednék, akkor…

Grasa: Elkezdenék megtanulni rappelni.

YBS: Csak dolgoznék. (nevet)

Ha nem trapet, akkor … csinálnék

Grasa: technót, csinálok is.

Ezt nem is gondoltam volna, mióta mozdulsz a technóra?

Grasa: Egy spanom Rot néven dj-zik, ő vitt el LÄRM-be, meg egyéb secret location-ös bulikba, engem meg elragadott az egész hangulata. Leginkább a darkosabb cuccok jönnek be, meg az acid. (nevet) Vicces egyébként, hogy a techno bulikon mindenki rendkívül kedves.

Végezetül: ki hallgasson Grasát és ki ne?

Grasa: Az hallgasson, aki szeretne, akin viszont sok a sapka, az semmiképpen ne.

GRASÁT ÉS YBS-T ITT, ITT, ITT ÉS ITT TUDJÁTOK KÖVETNI.

– GG x YBS MIXTAPE COMING SOON –

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés