Kövess minket

Aztaa

Grumpy Cattől Bébi Yodáig – Ezek voltak az évtized mémjei

Egy mémekben gazdag évtized gazdag összegzése.

Megosztva

A 2010-es évek a mémek évei voltak. Ami az Annoying Orange-dzsel az előző, csúfos évtizedben befejeződött, az folytatódott Nyan Cattel és Trollface-szel, ahogy pedig a világ változott, úgy változtak meg a mém, mint jelenség és internetes tényező jellemzői és keretei. A világ felgyorsult, az uralmat maximálisan átvette a közösségi média, ennek hatására a mémek a korábbinál is gyorsabban kezdtek burjánzani, végül Redditről, Twitterről, vagy az internet segglyukának tartott 4Chanról kiindulva elárasztották az egész bolygót.

Az évtized fordulójára végérvényesen is elértük azt, hogy a társadalom mémekkel reagál mindenre, arra is, ami szörnyű, arra is ami nevetséges és arra is, ami felháborító: nem csoda, hogy a hazai közéletet letaroló Borkai-ügy is egyből mémesedett, a globálisan zajló folyamatokról nem is beszélve. Régóta ismeretes tény, hogy az Y-és Z generáció már mémekben kommunikál, de mindez olyan szintre jutott az elmúlt évek során, hogy az idősebbek már aligha tudják felvenni a versenyt a náluk fiatalabbakkal. A 2010-es években világossá vált, hogy a jó mémekre nincs bevált recept: van, hogy a sikerhez elég egy random poszt is, van, hogy éveket kell várnunk arra, hogy igazán berobbanjon valami. Többé nincsenek szabályok, korlátok és határok sem, a felhasználók úgy, olyan irányból és olyan eszközökkel közelítik meg a körülöttünk zajló történéseket, ahogy csak szeretnék, és olyan gyorsan hoznak világra új mémeket, és úgy ítélnek halálra régieket, mint azelőtt soha.

Az évtized végeztével úgy döntöttünk összesítjük, mi is tartotta lázban a netet ezalatt a tíz hosszú és kaotikus év alatt, ezért létrehoztunk egy listát, mely a legfontosabb, egyben legemlékezetesebb mémeket gyűjti nagy csokorba.

Forrás: Kersner Máté / OFF Média

Összesítésünk tele van jól elkapott arcokkal, ismert trendekkel, virális videókkal és még megannyi évtizedet alakító jelenséggel, melyek nyomot hagytak maguk után a világháló valamely szegletében és az emberek emlékezetébe is sikeresen befészkelték magukat.

Listánk megalkotásához a Know Your Meme végtelen adatbázisában keresgéltünk és számtalan évtized-összegző listát is átnyálaztunk, hogy utána döntsünk a végeredményről, számba véve az alább következő mémek internetre, popkultúrára és közéletre gyakorolt hatását. Az elbírálásnál igyekeztünk figyelni arra, hogy egy-egy mém mennyire maradt időtálló, vagy legalábbis az adott korban mekkora hatást gyakorolt, mennyire volt előremutató és mit hozott magával az elterjedése.

Emellett próbáltunk felvázolni egy viszonylag kurrens és érzékletes idővonalat is, megmutatva ezzel, hogyan is fejlődtek a mémek az évtized alatt, hogyan íródtak felül a mémkészítés konvenciói és hogy jutottunk el a búslakodó Keanu Reevestől egészen az ennivaló Baby Yodáig.


Szomorú Keanu (2010)

Forrás:

Az évtized mémfronton a szomorkodó Keanu Reeves-szel kezdődött. Az angol-kanadai színészt 2010 májusában kapta lencsevégre egy paparazzi, a róla készült fotó pedig olyan kifejező és egyszerűen nagyszerű lett, hogy rögtön felkapták. Az elcsigázottan, igencsak eklektikus szettben (zakó-farmer-túrabakancs) szendvicset evő Keanu fájdalmában minden internetező osztozni tudott, a jól megörökített pillanat pedig sokak számára átélhetővé vált. A történet szépsége, hogy Reeves diadalmenete modern popkult-ikonként valahol itt kezdődött, figurája viszont csak tavaly-idén ért a csúcsra, amikor is végérvényesen a világ legjobb emberévé koronázta őt a nagyközönség, a különböző sajtóorgánumok pedig konkrétan egyfajta misztikus és sokrétű legendaként kezdtek mesélni életéről és alakjáról egyaránt. Nem mellesleg mémként is újraéledt, mégpedig mini kiadásban.

Nyan Cat (2011)

[vembed youtube=”QH2-TGUlwu4″ ]

Ki gondolta volna, hogy egy gif egy szivárványcsíkot húzó, Pop Tarts testű 8 bites macskáról majd akkorát fog menni, hogy arra hosszú évek múltán is mindenki tisztán emlékezni fog. Nyan Cat egyszerre volt idegesítő, imádnivaló és a maga módján irtó aranyos és kissé addiktív is, hangja, avagy a végtelenített nyávogás annak a fülébe is akarva akaratlanul bele ragadt, aki legszívesebben falra mászott volna a kedves cicától. Egy kis személyes emlék: nyolc éve kísérletet tettem a tíz órás verzió megnézésére – az egy nap hosszúságút már nem mertem bevállalni -, de csak három óráig jutottam vele. Zárójel: miközben ezt írom, önfeledten bólogatok a véget nem érő nyá-nyá-nyá-nyá dallamra és újra 10 évesnek érzem magamat. 

First World Problems, avagy a legkifejezőbb sírós mém (2011)

Forrás:

First World Problems. Ez annak a stock fotóból lett mémnek neve, ami olyan népszerű, hogy máig nem tűnt el a világhálóról. A mém, ahogy az a nevében is benne van, általában jelentéktelen és az „első világban” élő, elkényelmesedett ember kisszerű problémáira reflektál, ez az alapkoncepció pedig tökéletes is és számtalan lehetőséget rejt magában, itthon viszont többnyire „Amikor elveszed a lányt, de kiderül, hogy nem tud nokedlit szaggatni”-kaliberű verziókat találni belőle. Kis érdekesség, hogy a jobboldali, euroszkeptikus brit párt, a 2016-ig Nigel Farage által vezetett, Brexitet sürgető UKIP véletlenül ezt a fotót használta 5 évvel ezelőtti kampányához. 

Trollface és társai (Rage Comics) (2012)

Forrás:

A Rage Comics egy főleg Paintben készült webképregény, melynek első darabjait először 2008 környékén készítették el, ebben jelent meg először a mérgelődő Rage Guy, majd a többi karakter, köztük Forever Alone Guy, Fuck Yea GuyOkay Guy, Me Gusta Guy, „Y U NO” Guy és természetesen Trollface is, akik az évtized kezdete után nem sokkal futótűzként terjedtek szét a világhálón erről, a jelenleg 863 ezer tagot számláló híres-neves fórumról. Akkora erővel és gyorsasággal történt mindez, hogy az olvasók legnagyobb hányadának talán nem is nagyon kell fejtegetnem azt, hogy kik ők, és hogy mekkora hatalommal is rendelkeznek valójában ebben a furcsa buborékban, amit mémuniverzumnak hívunk. Ha valamik/”valakik”, akkor ezek a kis arcok biztosan óriási benyomást gyakoroltak a mémek történelmére és nagyban meghatározták azt, miként definiáljuk a mémeket 2010-es években.

Egyebek mellett ebbe a családba sorolhatjuk még az apa-fia párost és Pedomacit is, akik a többi, képen látható, mindannyiunk által régi barátként ismert kis figurákkal és szmájlikkal karöltve ügyesen uralmuk alá hajtották a netet és akkora névre tettek szert, hogy itthon is be tudtak ágyazódni az internetkultúrába. Nem véletlen, hogy még mindig létezik az egykor mindannyiunk által imádott Trollfész.hu (igaz, négy hónapja posztoltak utoljára), a 2019 legvégén is Apafia.hu néven futó Facebook oldal pedig most is úgy ontja magából a normie kontentet, mintha nem lenne holnap. Az idén május 7-én beállított – általunk is beszúrt – borítóképük egyébként pont hibátlanul modellezi a magyar társadalom végtelenül erős, hű ragaszkodását Trollface-hez és társaihoz: 

Forrás:

Grumpy Cat (2012)

Forrás:

A közelmúltban elhunyt *halk sírás noises* Grumpy Cat 2012-ben olyan erővel robbant be, hogy máig meghatározó darabja maradt tíz év gazdag mémtermésének, nosztalgia szintjén legalábbis mindenképp. A morcos macskáról, akinek arckifejezése színtiszta nihilt és életuntságot sugároz több fotó is terjedt, pörgött a rajzolt verziója, és még az emberi mását is megtalálták Grumpy Grandma személyében. Bárminemű túlzás nélkül: ha Grumpy Cat nem lett volna, semmi sem lenne ugyanaz.

Bad Luck Brian (2012)

Forrás:

A tipikus, tökéletes, minden elemében lúzer lúzer, akinek a bőrében minimum egyszer érezted már magad életed során. Habár a mém mára már bőven halott, nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

Gangnam Style (2012)

[vembed youtube=”9bZkp7q19f0″ ]

„Oppa Gangnam Style” – szólt egy szép napon a dél-koreai Psy, ezzel mintegy örökre megkárosítva, de mégis alapjaiban meghatározva a 2010-es éveket, vagyis a kort, amiben már bármilyen jól-és kevésbé jól kivitelezett baromsággal is milliárdos nézettséget lehet összehozni. Aligha létezik olyan ember a földön, aki ne tudná, mi az a Gangnam Style: 2012 és 2013 környékén Magyarországtól kezdve Dél-Afrikán át az Egyesült Államokig minden fiatal megőrülve lejtette az előadó által elterjesztett lovaglós-galoppozós táncot és halandzsázta a koreai dalszöveget, annyiszor újrajátszva a mémmé avanzsált és sok mémet szülő, alapjaiban is MÉM-értékű klipet, hogy az továbbra is a legtöbbet kattintott Youtube videók top tízes listájának hetedik helyén szerepel. 

Slenderman (2012)

Forrás:

A Slenderman-jelenség a 2010-es évek első felének fontos részét képezte: ez a magas, vékony, arc nélküli öltönyös valami jött, és azzal együtt, hogy egy egész generációt beparáztatott, gigantikus mém is lett belőle. Még mindig előveszik, bár nem tudjuk, miért.

Síró Jordan (2012)

Forrás:

2009. szeptember 11-én Michael Jordan szívhez szóló beszédet mondott Springfieldben a kosárlabdázó Hírességek Csarnokába való avatásának napján. A monológ olyannyira érzelmesre sikeredett, hogy az NBA legendája pár könnycseppet is elhullajtott, ez volt az a pillanat, ami három évvel később szerencsés módon mémesült. A síró MJ rákerült cipőre, a Huffington Post csinált belőle halloweeni maszkot, láttuk a Hulk Hoganes és Michael Jacksonos verzióját is, és még sorolhatnánk, miképp terjedt az igencsak kifejező mém világszerte. A síró Jordan őszinte melankóliája, a kosaras beletörődő, sajnálatra méltó tekintete többet mond minden szónál, nem csoda, hogy a könnyes, szomorú arc máig visszaköszön a közösségi médiában.

Doge (2013)

Forrás:

Következik Doge, a félszeg kutya, azon belül is a legédesebb, Siba inu fajtából, akit senkinek sem kell bemutatnunk. Ennek az eredetileg 2010-ben lefotózott négylábúnak a puszta tekintetével sikerült meghódítania a bolygót, olyannyira, hogy a The Tab és a Know Your Meme felhasználói által megszavazott „Az évtized mémje” összegző listán is ő lett az abszolút befutó. 

Chloe (2013)

Forrás:

Ismét egy ikonikus nézés, egy legendás arc, amiben egyszerre van rémület, megrökönyödés, értetlenkedés és üresség is. A népszerű, Side Eyeing Chloe-mém rövid története a következő: két tesó ül az autóban, az anyukájuk pedig közli velük, hogy mennek Disneylandbe, mire az éppen elbambuló Chloe bevágja A Nézést, ami körbejárta a világhálót.

A kislány azóta egyébként sokat nőtt, most így néz ki: 

[instagram]B6YmZSPBVl0[/instagram]

Harlem Shake (2013)

[vembed youtube=”8vJiSSAMNWw” ]

2013 volt az év, még ki sem lábaltunk a Gangnam Style-őrületből, de már jött is a Harlem Shake, amit – durva belegondolni, de – a mémlord alteregó Filthy Frankből lett Joji és barátai találtak ki. Irritáló, de fülbemászó zene, idióta, szétcsúszó múvok és a teljes megőrülés szabadsága – a Harlem Shake könnyen, jól és bátran reprodukálható lett, nem meglepő, hogy millióféle kisebb és nagyobb volumenű újraalkotás született belőle pillanatokon belül. Egy kis ideig ugyan fun volt, de azért örülünk, hogy elmúlt a trendje. 

Hide The Pain Harold (2014)

Forrás:

Egy mosoly, amelyet mindannyian ismerünk. Egy erőltetett vigyor, ami mögött rengeteg fájdalom húzódik. Egy görbület, mely a maga módján kicsit még para is, de az egész világ agyába beleégett. Ez a mosoly Haroldé, a szenvedését színlelt jókedv mögé rejtő öreg bácsié, akinek mémként való befutása kis magyar siker, ugyanis a virálissá vált stock fotókon szereplő férfi nem más, mint a kőszegi Arató András, az egykor villamosmérnökként dolgozó 74 éves nyugdíjas, aki valódi internetes legenda lett pár év leforgása alatt. Harold észlelte, hogy felkapták, és ahelyett, hogy elzárkózott volna a nyilvánosság elől, reklámokban kezdett szerepelni, vele kampányolt a rendőrség, rendezvényeken lépett fel, tartott egy TED előadást is, a Coca-Cola pedig idén reklámarcává választotta.

Ahogy azt Arató az Index riportjában elmondja, először Amerikában tett szert népszerűségre, aztán Európában is megismerték, először Ororszországban, Lengyelországban, majd csak legvégül Magyarországon. Harold azóta a mindennapi fájdalmakból viccet csináló, a lelki gondokat önironikusan megközelítő mémek kedvenc, állandó karaktere lett, akit kivétel nélkül mindenki imád és talán nem túlzás azt állítani, hogy annak ellenére, hogy már 2014-től jelen van a neten, a legsikeresebb éveit mégis tavaly és idén élte. 

[vembed youtube=”9dOdsv6sYjA” ]

Teát szürcsölő Kermit (2014)

Forrás:

A Kermit-mémek egyik legnépszerűbb darabja (amely valamiért itthon is különösen ismert), avagy „But That’s None of My Business” – örök mood 2014 óta. 

Összezavarodott Nick Young (2015)

Forrás:

Nem tudok hova tenni valamit, amit a haverom küld? Esetleg értetlenkedve reagálok egy új klipre, képre, vagy hozzászólásra, amit továbbítanak nekem? Megtudom, hogy az egyik barátom a Fideszre szavazott? Csak elküldöm az összezavarodott Nick Youngot (még egy kosaras a listán!), és egy gifben ki is fejeztem magam anélkül, hogy egy árva szót leírtam volna. Amúgy a ma is bőven használatos, továbbra is élő és viruló mém – amelyet 2015 legjobbjának ítéltek meg – innen származik:

[vembed youtube=”rClNZLXSKA8?t=340″ ] 

A ruha (2015)

Forrás:

2015-ben volt egy bizonyos időszak, amikor nem tudtam úgy görgetni a Facebook feedemen, hogy ne azt a bizonyos ruhát (#TheDress) lássam, ami különösen megosztotta az internet népét. Az őrület a Tumblrről indult, a lényege pedig a „Yanny vagy Laurel?” és a „Milyen színű ez a Vans cipő?” trendekhez hasonlóan az volt, hogy az embereknek el kellett dönteniük, hogy arany-fehérnek, vagy kék-feketének látják a dresszt, amiről végül kiderült, hogy igazából az utóbbi. 

Pepe, a béka (2015)

Forrás:

Ahány mém-kreátor, legalább annyi féle Pepe: az internet kedvenc, szeretnivaló kis békája, akit még talán Kermitnél és Dat Boi barátunknál is jobban imádunk, – és akit sajnos időközben szépen kisajátított magának az amerikai alt-right és (nem negatív értelemben) Hong Kong tüntetői is  – számtalan alakban megjelent már előttünk, mégsem tudtunk ráunni. Láttunk már Trump Pepét, náci Pepét, Klu-Klux-Klan Pepét, Jézus Pepét, Bart Simpson Pepétsíró női Pepét, bohóc Pepét, Migos Pepét, pingvin Pepét, mexikói Pepét és szlávsquatoló Pepét is, a hatás viszont ugyanaz maradt, szóval az biztos, hogy ő jön velünk 2020-ba is. 

Forrás:

Wojak (Feels Guy) (2015)

Forrás:

Szintén megkerülhetetlen fontosságú alak Wojak, a Pepéhez hasonló, a vele össze is fonódott ezerarcú lény, akiből szintén annyi, de annyi verziót csináltak, hogy azt felsorolni is lehetetlen lenne. Többek közt belőle, vagyis a sima, ún. Feels Guy sablonból született meg a különböző embertípusokra – és szűkebb értelemben akár generációkra, eltérő mentalitásokra – alkalmazott, mély, szociokulturális és pszichológiai tartalommal egyaránt megtöltött Boomer ZoomerDoomerBloomer négyes, mely filozófia síkon értelmezve bőven túlmutat már a mémeken, vagy mondjuk inkább úgy, bizonyítja, hogy mémek alatt már régóta nem csak szimpla vicces képeket értünk találó feliratokkal. 

Forrás:

[vembed youtube=”Aaz4jdlqhSk” ]

Drake (2016) 

Forrás:

2015. július 31-én megjelent Drake Hotline Bling című száma, amely nem meglepő módon instant siker lett, kommercionális szempontból és mémek tekintetében egyaránt. Ahogy az megjósolható volt, a klipben látottakat hamar felkapták, különösen Drake táncmozdulataira izgultak rá a netezők 2016 legelején. Oké, az egy dolog, hogy Lukevin99-et megihlette, mégis a legtöbben inkább a Drakeposting nevet kapó, általában négy képből összeálló mémet említenénk előbb, ami a lista sok szereplőjéhez hasonlóan továbbra is kedvelt és releváns maradt, köszönhetően annak, hogy ironikusan poénkodni mindennapi dolgokon és szenvedéseken továbbra is aktuális, a legfontosabb, hogy még a Keresztény mémek (<3333) is preferálják: 

[instagram]B5_BfMxgdTM[/instagram]

Harambe (2016)

Forrás:

2016. május 28-án a Cincinnati állatkertben valamilyen oknál fogva beszabadult egy négy éves kisgyerek a tizenhét éves nyugati síkvidéki gorilla, Harambe lakhelyére. Az egyik gondozó, hogy megmentse a kicsi életét, lelőtte az állatot egy puskával, ezzel pedig olyan lavinát indított el, amit senki sem gondolt volna. Az incidensről még aznap felkerült egy videó Youtube-ra, ami 48 órán belül 12,6 millió megtekintést és több mint 41 ezer megtekintést hozott. A sztorit hamar felkapták a legfontosabb amerikai hírügynökségek is, a vélemények pedig megoszlottak: a tragikus esetet rengetegen kritizálták, és a figyelmetlen szülők felelősségre vonását követelték az állat értelmetlen halála miatt. E célból petíció is indult „Igazságot Harambénak” néven a Change.org oldalán, a közösségi médiában pedig vírusszerűen kezdtek terjedni a #JusticeForHarambe és #RIPHarambe hashtagek.

A Twitter népének nem is kellett több, hamar globális szinten ismert mémet kreáltak a gorillából azzal, hogy olyan, szintén 2016-ban elhunyt legendákkal photoshoppolták össze, mint például Prince, David Bowie, vagy éppen Muhammad Ali. Hogy a tragikus sorsú állat mekkora ikonná vált, jól mutatja az is, hogy Elon Musk 2019-ben Soundcloud rapperré válva képes volt egy konkrét dalt címezni neki, mutatva ezzel, hogy soha nem fogjuk elfelejteni őt. Az évtized végeztével ordítsuk hát együtt: DICKS OUT FOR HARAMBE!

Az összezavarodott matekos nő (2016)

Forrás:

Magyarázatra semmi szükség, mindannyian éreztük már magunkat úgy, mint az összezavarodott nő, az most tök mindegy, hogy egy matek órán ülve, vagy épp a barátnőnk éppen aktuális, nonszensz kiakadását elemezve. A hölgy, Renata Sorrah amúgy egy barzil szappanopera, a Senhora do Destino szereplője, a mém a sorozat egyik jelenetéből született. 

Arthur ökle (2016)

Forrás:

A magadban elnyomott düh egy tökéletesen pontos mém képében kifejezve. Hihetetlen, de egy ökölhöz Bud Spencerék óta nem fűződött ennyi minden. Számtalan hangulat kifejezhető vele, én mégis azt ajánlom, hogy akkor használd [instagram]BylLLVigXKX[/instagram]

This Is Fine (2016)

Forrás:

Az évtized több mémje is a csendes szenvedést, a beletörődő, sztoikus fájdalmat örökíti meg (lásd a listánkon például: Hide The Pain Harold, Arthur, Síró Jordan) ennek a műfajnak a non plus ultrája viszont mégiscsak a 2016-tól terjedő This Is Fine. A hat képből álló rövidke képregényben megjelenő kutya egy égő házban ül és annak ellenére, hogy helyzete látszólag reménytelen, azzal nyugtatja magát, hogy minden rendben. Na már most, legyen szó akármilyen rossz, menthetetlen és javíthatatlan élethelyzetről, ennél átélhetőbb szituációt el sem tudok képzelni – persze csak metaforikus síkon -,  és ezzel nem csak én, hanem még mémfogyasztók milliói voltak így, ezért működhetett és működik is ennyire továbbra is a This Is Fine, még csigabigás újraértelmezésben is: 

Forrás:

Gonosz Kermit (2016)

Forrás:

Ami a 20. században Kosztolányi prózájában még moralis-amoralis, és ami a Simpson családban anno a Homer vállán álló és hadakozó angyal és ördög volt, a 2010-es években az a sötét nagyúr flessben lévő Gonosz Kermit, az örökérvényű mém, amivel mindannyian könnyűszerrel fejezhetjük ki az egyetemes JÓ mellett bennünk lakozó rosszat is.

Szürreális mémek (2016-2017)

Forrás:

2012-ben, amikor még Me Gustán és Pedomacin röhögtünk, és a közmegegyezés szerint ezt, ezt és ezt tekintettük M É M-nek, nem is gondoltuk volna, hogy 2016-2017 fordulójára a szürreális mémek fognak berobbanni, melyeket a VICE egyszerűen „az internet utolsó menekülési lehetőségének” aposztrofált. A Surreal Memes két főszereplője Meme Man, a szerencsétlenül animált 3D-s fej és Mr. Orange, alias Orang Min, alias Orange Lad, az antropomorf narancs.

A szürreális mémek lényege nagyjából az, hogy nincs semmi értelmük, kontextus nélküli, egymás mellé dobált, kulturális, közéleti, politikai, vagy mindennapi jelenségekre még véletlenül sem reflektáló képek ezek, amiknek vicc-faktorát pont teljes indokolatlanságuk adja. A szürreális mémek listánk egyéb indulói mellett népszerűségüket tekintve bőven eltörpülnek, megemlítésük és a gyűjtésbe való beválogatásuk viszont az évtized utolsó időszakára gyakorolt hatásuk miatt mindenképpen indokolt és jogos, ugyanis Meme Man és társai sikeresen utat törtek egy csomó más, teljesen elborult, újgenerációs – szerencsére azért itthon is pörgő – mémnek, melyeknél a közérthetőség már egyáltalán nem elvárás, sőt. 

Forrás:

Forrás:

Forrás:

A pislogó fickó (2017)

Ő, hogy tessék? Bocsi, de mi? Hogy mondtad? Aha…oké…szóval az évtized egyik legkifejezőbb mémje? Már elnézést, de…

Az elterelődött figyelmű fiú és barátnője (2017)

Forrás:

Amikor Antonio Guillem 2015-ben elkészítette a „Distracted Boyfriend”-ként és „Man Looking at Other Woman”-ként elhíresült stockfotót, valószínűleg nem is sejtette, hogy az évtized egyik legnagyobb hatású mémjének alapanyagát gyártotta le. A barátnőjével sétáló, de másik lány után néző fiú és párja nagy utat jártak be rövidke idő alatt, mindenki megismerte őket, jelenetük megtörtént a valóságban: 

Forrás:

megtalálták a 18. századi másukat: [twitter]https://twitter.com/ELXGANZA/status/985872179005984769[/twitter] és ami a legviccesebb, hogy a magyar kormány is pont őket tette plakátjaira, hát kell ennél több? 

Forrás:

Roll Safe (2017)

Forrás:

Csupán két éves, mégis úgy tekintünk rá, mint egy klasszikusra – ehhez kell ám tehetség a folyamatosan változó mémvilágban, aminek berkein belül változatlanul sokat látjuk őt. A rafkós fekete tag innen vándorolt át a kezdőlapjainkra: 

[vembed youtube=”ZFm-t58_E_E” ]

Mosótabletták (Tide Pods-kihívás) (2018)

Forrás:

2018-ban elértünk oda, hogy kihívás lett a mosókapszulák emberi fogyasztásából – ha valamivel, akkor ezzel a tételmondattal tökéletesen jellemezhetjük, hol is állt az internet és a világ az évtized utolsó harmadában. Így van, talán emlékezünk arra a sötét, nem is túl távoli korra, amikor figyelemre vágyó zoomerek, köztük vakmerő tinik, cloutra éhes Youtuberek és szimplán felelősséghiányos huszonévesek elkezdték habzsolni azokat a kis tablettákat, amiket a szájunk helyett eredetileg a mosógépbe kellene rakni, a teljesen elborult trendre pedig természetesen hamar megérkeztek a reakciók a sohasem alvó, mindig nyüzsgő mémuniverzumból is. A Tide Pods-kihívásra talán többen emlékeznek undorító és abszurd jelenségként, mintsem kifejezett mémként, mégis, ettől a ponttól kezdve a Hot Pockets nem maradt többé ugyanaz a kellemes desszert, ami előtte volt. 

A molyok (2018)

Forrás:

„Ki ne idegeskedett volna már a lényeken, amik szüntelenül nekivezérlik magukat a telefonunk képernyőjének éjjel, vagy éppen úgy döntenek, hogy jól elcseszik a meghitt esténket a búra/a gyertyaláng körül izegve-mozogva. Az alkalmatlankodó rovar képe maximálisan átlagos, és pont ebben rejlik a zsenialitása. Létünk egy apró, szinte jelentéktelen momentumát növeli viccé, amit így mindenki átérez, ért, és simán összerak.” – méltattuk tavalyi mém-elemző cikkünkben a lámpák és molyok halálos, egyoldalú szerelmét alapul vevő moth meme-t, mely rövid ideig élt ugyan, de azalatt mindenfelé repkedett az interneten. Lehet, hogy öt év múlva nem emlékszünk rá sokan, 2018 őszén azonban mégis nagyot aratott. 

Forrás:

Forrás:

Is This a Pigeon? (2018)

Forrás:

„Egy galamb?”kérdezte Yutaro Katori, a The Brave Fighter of Sun Fighbird című anime főszereplője egy körülötte szálldosó pillangót látva a sorozat első évadjának harmadik epizódjában. Az abszurd jelenet 1991-ben ment le a tévében, de ahhoz, hogy a szélesebb közönség is megismerje, 2011-ig várni kellett, ekkor posztolta egy felhasználó Tumlbrre, ahonnan továbbterjedt, bár ekkor még csak úgy kapták fel, mint egy animés butaságot, a valódi mémstátuszt csak 2018-as újraéledésekor érte el, többek közt a Netflixnek köszönhetően, akik a középsulis tinidrámák színészeinek szúrtak oda egy picit (lásd alább), ezzel pedig kikövezték az utat a többi félreértelmezős mémnek. 

Forrás:

Fun fact: a netezők időközben megtalálták Yutaro Katori párját, az „Egy pillangó?” kérdést feltevő galambos lányt, akivel hősünk már boldogan élhet azután is, ha mémként esetleg egyszer meghal. 

Forrás:

Ok Boomer (2019)

Forrás:

Egy dolog van a világon, ami még a közel 8000 idegvégződéssel rendelkező csiklónál is érzékenyebb: egy konzervatív ötvenpluszos az interneten. Ők azok az emberek, akiknek eddig hosszas érveléssel kellett bebizonyítanod, hogy a generációd nem is annyira hülye, nem is annyira neveletlen és nem is annyira romlott, mint azt ők folyamatosan sulykolják, a klímavészhelyzet pedig nem egy liberálisok által megrendezett, kommunista háttérhatalom által koordinált, hippiskedő globalisták gonosz tervének részét képező kitaláció. Egészen novemberig hadakozásba kellett bocsájtkoznod emberekkel, ha ki akartál állni az igazadért, aztán jött Chlöe Swarbrick, az új-zélandi zöld párt egyik képviselője, aki nála jóval idősebb képviselőtársának – aki megzavarta Swarbrick környezetvédelemmel kapcsolatos felszólalását – máig ismeretlen közbeszólására kimondta a varázsszót:

OK BOOMER.

[vembed youtube=”OxJsPXrEqCI” ] Ezzel megszületett 2019 legkedveltebb frázisa, a másfél hónap alatt vagy milliószor leírt és kimondott mémesült, eredetileg TikTokon terjedni kezdő szállóige („Oké, nyugger” / „Nyugi, nyugger”, vagy fordítsátok, ahogy akarjátok), a trollkodás, ellenállás és tiltakozás verbális atomfegyvere, amivel seperc alatt meg lehet semmisíteni a baby boomer generáció begyöpösödött véleményharcosait, és úgy nagyjából bárkit, akinek az ódivatúnak tűnő nézeteivel nem értünk egyet. Eminem a legjobb rapper, és vesszen a trap zene? Ok Boomer. Nincs klímaváltozás, mert esik a hó télen? Ok Boomer. Magyarországon minden rendben van, épül szépül az ország, csak az irigykedő, buzilobbista balos hipsztergyerekek szítják a feszkót? Hát, ha így gondolod, akkor Ok Boomer.

Baby Yoda (2019)

Forrás:

Bébi Yoda szó szerint jött, látott és győzött, és sikerült neki a Tesla Cybertruckkal (csak hogy ezt se hagyjuk ki) egyetemben az évtized utolsó hónapjaiban gigantikus méretű és értékű mémmé kinőnie magát. A legjobb az egészben, hogy a 2020 második felében máris új évaddal jelentkező The Mandalorianben feltűnt kicsi Yoda pusztán a cukiságának köszönhetően lett globálisan is ismert, ismétlem, csupán amiatt, hogy irtó aranyos, és erről világszerte így gondolkodik mindenki. A sikerhez mellesleg az is hozzájárult, hogy a mindenki által ismert Star Wars-franchise egyik legrégebbi és legfontosabb alakjának újragondolásáról van szó, a bölcs öreg zöld lényt más külsővel látni mindenki számára izgalmas. Bébi Yoda mindenhol ott van, az internet meg konstans cukiságmámorban úszva mindenhogy szereti őt, akkor is, ha a Pápa karjában csücsül, akkor is, amikor teát szürcsölget és még akkor is, amikor modern New York-i fenegyerekként az új Timbsjeiben flexel AirPodsszal a fülében. 

[instagram]B5iksqclAL7[/instagram]

Hype ide vagy oda, Bébi Yodának a napokban egyébként mégis akadt egy kihívója, mégpedig az ennivaló Bébi Sonic személyében, akiről lehet, hogy hallunk még a jövőben.

+ 1: Spongyabob-mémek (2010 – napjainkig)

Forrás:

Ahogy azt a Pornhubon található mémeket bemutató cikkünkben írtuk múlt hónapban, „Spongyabob Kockanadrág és barátai kétségkívül kultúránk, azon belül is különösen az internetkultúra részét képezik, hiszen ha körbenézünk bármelyik közösségi oldalon, Bikinifenék sárga lakója biztosan szembe fog velünk jönni egy szivárványos gifen, vagy mondjuk ősemberként, esetleg gatya nélkül, nagyokat fújtatva.” 

És tényleg, Spongyabobból készült majdnem a legtöbb mém, a normiebb daraboktól kezdve egészen az ilyen, és ehhez hasonló elvadult mocskokig, emellett mémesült Rák úr, Patrik, Tunyacsáp és az alább látható, Rozsdás Rákollóban iszogató hal is – így visszatekintve a lista majd végtelennek tűnik. Bikinifenék lakói egy egész évtizeden keresztül a szemünk előtt voltak, és évről évre más és más formában, egy új mém képében tűntek elő, jogosan feltételezzük tehát, hogy ez 2020 után is így lesz majd.

[instagram]B6Gn9GUJp4K[/instagram]
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés