Kövess minket

Hiphop

Gyors ajánló a mai magyar underground hiphop mestereihez

Sok mindent tanulhatunk a magyar hiphoptól azon kívül, hogy a fű az egyetlen stabil árfolyammal rendelkező árucikk ’98 óta. Mai underground kiskörkép a Mulató Aztékoktól a Lusta Bíteken át Mikee Mykanicig.

Megosztva

Forrás: haang.hu

Tudjuk, hogy néha nosztalgiázgatsz Sub Bass Szabira, azt viszont csak reméljük, hogy megvan a Dávid-szobori tökéletességekig faragott Akkezdet Phiai és a könnycsorgató Childrend of Distance közötti sokszor vékonynak tűnő réteg.

[vembed youtube=”rVaHrA7VYUM” ]A szcéna élén – teljesen elfogulatlanul – a szegedi Lusta Bítek csücsül a huszas, ötvenes évek zenéiből vett samplerekkel szétnitrózott kocsijában. Ettől lesz olyan, ami már messze túlmutat a suttyó telepiségen: a rengeteg felhasznált zenét elaprózva, szétdarabolva és újra összerakva alakul ki valami kimagasló minőségű, újhullámos tiszteletadás a régi zenék előtt. Mindehhez még egy kis techno is társul, hogy minden patkány klubber tudjon kapcsolódni. A legjobb, hogy a smooth sunshine alapok mellett a Lusta Bítek tud még valamit, amitől le- és meglehet borulni: ambient aka a valóságból vett random hangok felhasználása.

[vembed youtube=”3PQYoH8q0sw” ]A Budapest bázisú Mulató Aztékok is kapott néhány alapot Lustáéktól, és ha már mindenki sík ideg, a Balzac utcai arcok, Újlipócia szívéből simán megcsinálják az estédet az Aurórában. És elég lesz a sör meg a fű, csak néha hiányolod a Sör és Fű-vet, hogy egy másféle hiphop interpretációban hallgathasd Budapestről, hogy jó szar, de azért szeretjük.

[vembed youtube=”Y9qMcDtZ_UA” ]Az NKS suttyó telepi hiphopján nevelkedetteknek sem kell végtelenítve hallgatni a Dealerek Álmát. Persze a suttyóság itt nem pejoratív fogalom, már ha van benne valami eredeti.

[vembed youtube=”Wdc31VnNjR0″ ]A debreceni Mikee Mykanic-ben az a jó, hogy megmarad a közegében, és nem kapálózik négy és fél végtaggal a mainstream felé (sorry Curtis, eskü nem csak rólad van szó). Itthon senki nem beef-el jobban nála, mer’ hogy csak veled nem csavar, ha csak a chaten vagy nagy arc. Óriási tanításokat küld az arcodba: Minek csinálod, ha nem jó neked? Légyszi, tetováljátok inkább ezt az alkarotokra szarcsi helyesírással, mer a valósággalazagáz már túl kétezertíz, és megspóroljátok a végig vinnyogott estéket magatoknak, meg a spanciknak.

[vembed youtube=”BDW2zpUq9EM” ]Írta: Kövesdi Veronika

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés