Kövess minket

Aztaa

Hamarosan Mexikó lehet a világ legnagyobb kannabiszpiaca, legalizálni készülnek

Megosztva

Forrás: Pixabay

Mexikó alsóháza szerdán megszavazta a marihuána rekreációs használatának legalizációját, most már csak a szenátuson kell átmennie a javaslatnak, és az ország lesz a világ legnagyobb kannabiszpiaca.

A tervezetet 316 igen – 129 nem arányban fogadták el, két évvel azután, hogy a Mexikói Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek nevezte az ország rekreációs felhasználású marihuánatilalmát, és három évvel azután, hogy az orvosi marihuánát engedélyezték. Mexikó miniszterelnöke, Andrés Manuel López Obrador a legalizáció mellett van.

A javaslat értelmében a felnőttek szabadon füvezhetnének, 28 gramm alatt nem büntetnék a használatot, és külön engedéllyel akár otthon is termeszthetnének összesen hat növényt. Az új szabályozás belső piacot is kialakítana, ami a kisebb földművelőktől kezdve az ipari előállítókon át adna engedélyt a természtésre, amit aztán az országon belül értékesíthetnek. Ezzel Mexikó lenne a világ legnagyobb kannabiszpiaca a 120 milliós lakosságával.

A legalizáció mellett érvelők az ország drogháborújának értelmetlenségére hívják fel a figyelmet, amivel csak az erőszakos drogkartellek járnak jól. Az ellenzők eközben azt hangsúlyozzák, hogy az USA piacára szállító kartelleknek már rég nem a marihuánacsempészet a legnagyobb pénzszerzési forrásuk, hanem a metamfetamin és a fentanil. Egy tavaly novemberi kutatásból az derült ki, hogy az ország 56%-a inkább nem támogatná a legalizációt, de a fiatalok körében magasabb a támogatási arány.

Amennyiben átmegy a legalizálási javaslat, Mexikó lesz a harmadik ország az amerikai kontinenseken, ahol ez megtörténik, Kanada és Uruguay után.

(444, New York Times)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés