Kövess minket

Tech

Hangfelismerő rendszert használnak a németek, hogy megtudják honnan jöttek a menekültek

Így próbálják szűrni a migránsokat.

Megosztva

Forrás: Getty/Europress

Az elmúlt időszakban ugyan csökkent a Németországban menekültstátuszt kérők száma, de a hatóságoknak még így is 430,000 korábban beérkezett kérelmet kell elbírálniuk. A folyamat rengeteg pénzbe és emberidőbe kerül, a német menekültügyi hatóság állományát tavaly meg is kellett négyszerezni annak érdekében, hogy bírják a munkatempót. Egy új eljárásnak köszönhetően hamarosan automatizálódhat a folyamat, gyorsítva ezzel a felhalmozódott munka feldolgozását.

A németek egy hangfelismerő szoftver segítségével próbálják meg kideríteni, hogy egy menekült tényleg olyan régióból érkezett e, ahol épp háború zajlik. A szoftver egy bankok és biztosítócégek által használt program továbbfejlesztett változata, és a hatóságok reményei szerint felismeri majd a különböző országokra jellemző dialektusokat. 

Kérdések persze már most felmerültek a technológia pontosságával kapcsolatban. Monika Schmid, az Essexi Egyetem nyelvészeti professzora szerint például túl komplex feladat lenne ez egy gépnek, és a hatóságnál dolgozó 45 fordító sokkal megbízhatóbb munkát végez. A németek ennek ellenére két héten belül elkezdik az új rendszer tesztelését, és ha beválik 2018-ban teljeskörűen is bevezetik. A Németországba érkező menekültek legnagyobb része Szíriából érkezik, csak kevesebb mint felük kap menekültstátuszt.

(via Engadget, Die Welt)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés