Keresés

A Kilinka, a Doktor, na meg Pablo Picasso - EPMK és Phlat klippremier

Kócsi- 2020.01.17. 18:00
„Az élet kifestős könyve, fekete-fehér.”

PMK és Phlat most bemutatásra kerülő, Hol az a pont című közös számához forgatott videója az ősszel negyedszerre megrendezett magyar klipszemlén is kiemelten szerepelt, hiszen bejutott annak nagydöntőjébe. Habár a „szerencsések” az Akváriumban már láthattak levetítve, a Youtube-os premier egészen eddig váratott magára.

De ha már itt van, nézzük meg, mert tényleg megéri: a Hol az a pont tulajdonképpen egy olyan vízió, mint mikor az öreg Pablo Picasso, aki unja már kortársa, Salvador Dali cikornyás, színes LSD „tripjeit”, megkérné a srácokat, hogy írják le szavakban azt, amit ő lefest. Mindenféle felesleges sallang nélkül, feketén-fehéren. A zene erre „csupán” jótékonyan rásegít. A trekk egyébként több síkon fut, sok utalással A nem létező album láthatatlan embereknek, illetve Az önarckép álarcban E/PMK album(ok)ról is. A hol az a pont valódi ereje mégis abban rejlik, hogy akár a tizedik hallgatás után is valami újabb tartalmat tud adni, anélkül, hogy unalomba fulladna.

Ahelyett azonban, hogy önerőből tovább elemezgetnénk a látottakat-hallottakat, adjuk inkább át a szót a srácoknak, hogy elmondják, miként jött létre cumó, vagyis, hogy mire gondolt valójában a „költő”.

PMK:

„Ez a szám nem létezik, csak te képzeled, az ürességből érkezik, hogy felfedezd” - tudom azt kértétek, hogy a szám és a klip létrejöttéről mondjak valamit. Ha nem baj, most Vasarely-t, meg az egyéb hatásokat nem sorolnám fel. Az amúgy rajztanár, Gazsirapshow is segített. Szívesen mondanék viszont pár idekapcsolható sort a magyar hiphop gyerekbetegségeiről:

Én úgy hívom, utcai/telepi sznobéria. Ha írsz egy furmányosabb szöveget, vagy kicsit arra készteted a hallgatókat, hogy ő is dolgozzon meg a számmal. Magyarországon megkapod a jelzőt, hogy bölcsész rap, művészkedés, feminim. Most nem akarok, low-life/hood life versenyt kezdeni, de higgyétek el, indulhatnék rajta. Phlat amúgy szintén Ózdról költözött fel anno Budapestre.Másfelől a feketéknél pont fordítva van, ez nem ciki, sőt, büszkék arra, ha valaki kitör, komplexebb dolgokat mutat. Hogy lett ebből itthon az, hogy nem vagy real, meg utca, ha más a szövegvilágod? Tényleg nem tudom. A legviccesebb, hogy leginkább nem is a külvárosi barátaim, hanem a jól szituált budai arcok várják el, hogy thug life legyen a rap. Én színes hiphopot szeretnék, ezzel a fekete fehér klipel is. Kowabunga!”

pHLaT aka Doktor Monoton:

Az EPMK album utolsó számáról van szó. Ez saját beat. A többi az emekajji zene. A szám számomra, a személyes útról szól, mindenki saját magáért felelős. Nincs ideális állapot, ihlet, meg várni, hogy most jó lesz, te hozod ezt létre. Ahogy a szó értelme adja. LÉTre hozod.

„A figyelem fókuszpontja és a tudat nagy egésze.

Mind egy lyukból néz ki, mind egy lyukba néz be.

A kicsiben a nagy, a nagyban a kicsi,

ott az emberben a végtelen,

ha igazán figyel, nyakon csípi„

PMK és pHLaT amúgy összeszokott párosnak tekinthető; az elmúlt évek során már több zenét, klipet raktak össze együtt; legutóbb például Sanyi, a tavalyi év végén megjelent, Doktor Monoton II. szólóján hallhattuk őket.

Hozzászólások

Érdekes lehet