Keresés
  • Főoldal
  • Zene
  • Hiphop
  • A Richmond Egyetem professzora szerint aggasztó, hogy a bíróságokon egyre több rap-szöveget használnak fel a vádlottak ellen

A Richmond Egyetem professzora szerint aggasztó, hogy a bíróságokon egyre több rap-szöveget használnak fel a vádlottak ellen

Kócsi- 2020.03.20. 13:22
Mivel azok nem mindig fedik a valóságot.

Dr. Erik Nielson, a Richmond Egyetem professzorának friss kimutatásai szerint egyre gyakrabban fordul elő az amerikai bíróságokon, hogy bizonyíték gyanánt bizonyos vádlottak, jellemzően rapperek ellen, a korábbi trackjeiket, illetve azokból kiragadott, erőszakos szövegrészleteket használnak fel az ügyészség tagjai. A prof hozzávetőlegesen 500 ilyen ügyről tud, de a jelenlegi gyakorlatot figyelembe véve attól tart, hogy ez a szám még tovább emelkedhet a közeljövőben, ami könnyen igazságtalan ítéletek sorát vonhatja maga után.

Nielson és segítője, a Georgia Egyetem jogászprofesszora, Andrea Dennis úgy gondolja, hogy a tárgyalóterembe citált verzéket már csak azért sem szabad túlságosan komolyan venni, mert azok sok esetben egyáltalán nem valóságos eseményeket írnak le; csupán hangzatos, de teljesen ártalmatlan keménykedésről van szó az előadók részéről. Azt is nehezményezik, hogy ezekben az eljárásokban leginkább feketék, valamint latinók a „főszereplők”, ezzel pedig óhatatlanul erősödik a rasszizmus az igazságszolgáltatáson belül.

Nielson egyébként Drakeo The Ruler esetét hozta fel példának, hogy állítását valamelyest igazolja. Drakeót még 2019-ben tartóztatták le gyilkossági kísérlet vádjával: az ügyészek a 24 éves, szintén zenész RJ megtámadását akarták ráverni, pontosabban, hogy ő rendelte meg a rivális rapper kivégzését, habár néhány számát leszámítva nem volt valódi bizonyítékuk ellene. Az egyik, alább csekkolható trackben például Drakeo elrappelte, miként rabolta el RJ-t, kötözte meg, majd tette a csomagtartójába, miközben még fegyver is volt nála.

A bíróság azonban nem tulajdonított különösebb jelentőséget a felvételeknek, és végül felmentette Drakeót.

Hozzászólások

Érdekes lehet