Kövess minket

Tech

Hogy mire nem jó a Tetris!

Egy brit tudós meglepően pozitív hatását mutatta ki a játéknak.

Megosztva


Emily Holmes, oxfordi kutató azt a meglepő eredményt kapta, hogy a tetriszezés a traumát követően csökkenti a rossz emlékek berögzülését, később pedig kevesebb az esélye, hogy újra felbukkanjanak. A Tetris tehát olyan jó figyelemelterelő, hogy ha éppen játszunk vele, megakadályozza, hogy a negatív emlékek betolakodjanak a fejünkbe, és segít visszaszorítani őket, ha már felidéződtek. Ezt valószínűleg az magyarázza, hogy a játék a téri-vizuális memóriatárunkat használja, és mivel ennek korlátozott a kapacitása, ha lekötjük a Tetrisszel, nem nagyon marad hely a szörnyű képeknek.

Az traumatikus emlékek bevillanása és újraélése a posztraumatikus stressz zavar (PTSD) egyik összetevője, így fontos felfedezés, hogy a játék segítségével enyhíthető a szindróma. Emily Holmes szerint a módszer a jövőben akár a PTSD megelőzésére is használható lehet.

A Tetrisnek egyébként már korábban is kimutatták pozitív hatásait: a Plymouth Egyetem kutatói szerint a játék segít a sóvárgások legyőzésében, így például a fogyókúrázók vagy cigiről leszokók jó fegyvere lehet a gondolatok elterelésében.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés