Kövess minket

Stílus

Hogyan legyél boldog a munkahelyeden?

Igen, ez tényleg lehetséges, nem csak a mesékben létezik. Pontról pontra megmutatjuk, hogy mit tegyél.

Megosztva

 

MyJobFotó: Getty / Istock

Te is azok közé tartozol, akik morcosan ébrednek reggelente? Akik alig várják, hogy leléphessenek a nap végén az irodából? Akik a vasárnap estét utálják a legjobban, mert másban meló? Akkor olvasd el, hogyan változtathatsz rajta!

Igen, az első gondolat az, hogy váltanod kell. Majd egy jobb állás, egy magasabb fizetés, egy olyan főnök, aki valamilyen csoda folytán nem undok – na, az lesz a megoldás! Vagy mégsem? Ne feledd, az egyetlen, ami biztos, hogy a másik munkahelyen is veled lesz, az te magad vagy!

Kutatások bizonyítják, hogy a változás öröme úgyis csak egy évig tart, utána ugyanúgy érzed magad, mint korábban. „Létezik olyan, hogy pozitív pszichológia – mondja Groma Géza mentálhigiénés szakember. – Ennek lényege, hogy nem a gondokra, hanem a megoldásra koncentrál. Bizony, a munkánkban is lehetünk boldogok.”

A szakember pedig máris sorolja, mit tegyél ennek érdekében.

A munka boldoggá tesz!

Bevezetésként nem árt tudnod, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben a munka boldogít. Már Csíkszentmihályi Mihály, a „flow” fogalom elterjesztője is leírta, érdekes, hogy az emberek mindent megtesznek, hogy minél kevesebbet kelljen dolgozniuk, pedig felmérések bizonyítják, munka, tevékenység közben boldogabbak vagyunk. A vasárnap délutáni semmittevés okozta depresszió közismert tény.

Íme, 7 pont a boldogabb munkahelyért!

1. Éld újra!

Egyszerű: biztos, hogy volt már rosszabb helyzet az életedben. Amikor nem volt munkád, és ki sem láttál a rosszkedvből. Vagy egy korábbi munkahelyeden idegesítőbb főnök. Ha éppen rossz a kedved, gondolj egy korábbi szituációra, amikor még rosszabb volt, és máris naposabb lesz az ég.

2. Vezess hálanaplót!

Időnként írd össze, hogy miért vagy hálás. Van munkád, kapsz fizetést, esetleg van egy olyan kollégád, akit kedvelsz. De ez lehet apróság is. Egy jó kávé a cég büféjében, egy elintézett ügy… Bármi lehet. Fókuszálj ezekre!

3. Az utolsó napod!

Képzeld el, hogy ez az utolsó napod az irodában. Holnaptól nincs munkád, nem kell bejárni. Lehet, hogy ez segíteni fog megbecsülni azt, ami most van… És itt nem csak a fizura gondolj. A társaságra is lehet ez, vagy az előző pontban összegyűjtött apróságokra…

4. Győzd le a mélypontot!

Kutatások bizonyítják, hogy egy munkanap egy-másfél órán át tudunk koncentrálni, aztán muszáj, hogy legyen egy húsz perces, fél órás lazább periódus. Ez természetes, készülj rá, használd ki. Ekkor pihentesd agyad, szemed, kávézz, csevegj, és utána máris erősebbnek érzed magad, bele tudod vetni magad a feladatok közé.

5. Szebb jövőt!

Képzelj el egy szebb jövőt! Például, hogy egy év múlva mennyivel boldogabb leszel. Koncentrálj a céljaidra, és máris látod értelmét a napi küszködésnek! Nem kell nagy célokat kitűznöd, a lényeg a fejlődés.

6. Gyászold az álmaidat!

Ne a múltban élj, légy reális! Fogadd el, hogy nem leszel világbajnok focista, világutazó vagy oroszlánvadász. Az már elmúlt, hogy pedig ez a helyzet, ebből hozd ki a legtöbbet!

7. Ne hasonlítgass!

Ha arra gondolsz, hogy a főnököd mennyivel több pénzt kap, máris rosszkedvű leszel. Felesleges a hasonlítgatás. Mindig lesz, aki nálad többet keres, szebb, fiatalabb. Ha így méred magad, mindentől elmegy a kedved. Ugyanakkor mindig lesz nálad szegényebb, csúnyább, rosszabbul fizetett. Szóval nem érdemes magadat másokkal összemérni.

Kezdj el mosolyogni a munkahelyeden, meglátod, visszamosolyognak rád. Minden egy döntéssel kezdődik: döntsd el, hogy ma boldogabb leszel a munkahelyeden. Minden munkába lehet örömet lelni. Ha mindezeket kipróbáltad, még mindig nekiállhatsz egy másik munkát keresni…

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés