Kövess minket

Film

Hogyan lett Hollywoodlandből Hollywood?!

Mindenki számára ismerős a Los Angeles-i, Mount Lee csúcsán látható Hollywood felirat. Olyan jelképe ez manapság az Amerikai Egyesült Államoknak, mint a Szabadság-szobor New Yorkban, vagy a Fehér Ház Washingtonban.

Megosztva

hollywood sign1290s lh1epgnc2

Azonban a hegyen álló felirat nagyjából hetven éve még nem így festett. 1923-ban, a dúsgazdag Harry Chandler- a Los Angeles Times és több ingatlan iroda tulajdonosa-, úgy gondolta, hogy legújabb vállalkozását, valamilyen monumentális hirdetéssel kell reklámoznia. Az ingatlanárak robbanásszerűen emelkedtek akkoriban, a filmezés fejlődésének köszönhetően, ezért is gondolkodott valami nagyon merészben Chandler. Kikérte barátja, HJ. Whitley (ő adta állítólag a városrésznek a Hollywood nevet még 1886-ban) tanácsát is az ügyben, aki azt javasolta, hogy hatalmas betűkkel húzzanak fel egy feliratot a Mount Lee csúcsára. Az új vállalkozás, az ingatlanos cég neve Hollywoodland volt, a feladat a Crescent Sign Company-ra várt, hogy a jelet felállítsa.

Az 45 méter magas betűk fából készültek, és esténként 4000 izzó hozta fényárba őket. Hogy látványosabb legyen a mű, a lámpák segítségével valódi fényreklámot hoztak létre, a felirat különböző részeit megvilágítva.

A Holyywoodland-jel 21.000 dollárjába fájt Harry Chandlernek, és nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket… A tervek szerint pár hónapig maradt volna fent a hegyen, de a története másképp alakult.

A földterületet, 1949-ben a hollywood-i kereskedelmi kamara szerezte meg és szerették volna a betűket eltávolítani a dombról. De a felirat, addigra már annyira hozzánőtt a helyhez és az emberek szívéhez, hogy végül maradhatott. A feliratból a LAND részt még ebben az évben eltávolították, így maradt fent a Hollywood-jel évtizedekig az eredeti helyén, az eredeti betűkkel. Egy olyan legenda is elterjedt a városban, hogy szinte isteni kinyilatkoztatásként estek le a LAND betűk egyenként a dombról, meghagyva az utókornak a ma is látható írást.

HH hollywoodsign 37 675x359 FitToBoxSmallDimension Center

Az évek alatt a betűk állaga rohamosan romlott, a H betű például 1940-ben leesett a helyéről. A jelet 1978-ban átépítették, a betűket kicserélték kemény és fényes idomacélokra, így már tökéletesen képviselhették a városrész hivalkodó, sznob és újgazdag stílusát.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés