Kövess minket

Hiphop

Hol van Ketya pénze? – klippremier és interjú az újra szólólemezzel jelentkező Ketiozzal

Megosztva

Forrás:

Ketioz az utóbbi évek során számtalan magyar hiphop lemezen szerepelt: elég csak a háztájira, az az a Vicc Beatz kiadványokra gondolni, de dolgozott együtt AZA-val és Mikee Mykanic-kel a Dragon Ball ihlette #Szupercsillagparaszton, valamint a ’90-es évek hangulatát megidéző Aranykor albumon, az Egyenlők vagyis Rambo, Phat és Siska Finuccsi társaságában. Mindemellett vállalt egy csomó közreműködést is, ám szólóban alig-alig hallatta a hangját. Egészen eddig, hiszen októberben dobja ki BALI című LP-jét, melyről az első videóklip ma debütál, Alamizsna címmel.


Ezen friss megjelenésekről beszélgettünk Ketyával, aki készségesen, mondhatni boldogan válaszolt a kérdéseinkre.

Legutóbb 2011-ben, a mára már klasszikussá érett Kapitális K kapcsán találkozhattunk veled szólóban. Minek tudható be, hogy majd’ 10 év után újra „egyedül” készítettél lemezt?

Annyi élmény és inger ért az utóbbi időben, hogy muszáj volt megszabadulnom a sok gondolattól! Én így dolgozom fel a körülöttem zajló történéseket, zenék formájában. Az előző lemezeink mind csapattal készültek az elmúlt években, például Egyenlők, #Szcsp, Jam Balaya úgyhogy úgy éreztem ezt a rengeteg felgyülemlett élettapasztalatot most egymagam kell megzenésítenem. Persze nem teljesen egyedül, vannak közreműködők a lemezen. Méghozzá nem is akárkik.

Ne titkolózz annyira, egy-két nevet dobj be közülük!

Természetesen a Vicc Beatz brigádból a testvéreim: a Jam Balaya ugye Rambo és Marabé, aztán a csapatból még PMK, Fullánk, Kontroll, Day, illetve Erru. Nem maradhatott ki Mikee Mykanic és a Bloose-ból Phat sem. Újdonság pedig a Garage-ból a Majmok Bolygója formáció tagjai; Essemm és Süti, végül, de nem utolsó sorban az elveszett gyermek El Magico is felbukkan. Egy vendég producer is helyet kapott a lemezen, Zomblaze barátom személyében.

Forrás:

Amikor nekiálltál mik voltak az elképzeléseid, milyen albumot szerettél volna összehozni, volt-e bármiféle koncepció a fejedben, amit mindenképp szerettél volna megvalósítani?

Nagyon is! Ez a lemez egy hosszú története az elmúlt nagyából három évemnek. Igazából leírja a változást, amin keresztülmentem fejben, jellemben és az egész életemben szinte mindenben. Ezért is lett BALI a lemez címe. Igazság szerint a számok sorrendben bemutatják hogyan is lett Kettyósból Bali és, hogy miket gondolt, illetve érzett eközben. Tulajdonképpen az átalakulásom története ez az album. Hangzásvilágban pedig kicsit mindent akartam. Megpróbáltam vegyíteni nagyon sok zenei stílust. Egy érdekes koktél lett szerintem, a mai hangzás ötvözése a régi mocskokkal. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle. Nekem mindenesetre most ezek a zenék voltak a legmegindítóbbak, más meg nem nagyon izgat.

Úgy tudom, a lemez nem csak digitálisan, hanem fizikai formában is beszerezhető lesz. Érdemes egyáltalán ezzel bajlódni manapság, megéri a plusz melót a CD kiadás?

Anyagilag semmiképp sem érdemes. De én ragaszkodom a kézzelfogható formátumhoz és ez mindig is így lesz! Természetesen megjelenik majd az cucc minden létező digitális formában is, de a szerelem az szerelem. Személy szerint a mai napig gyűjtöm a bakeliteket is.

Ha már említed, hogy sokszínű albumot raktál össze, elmondhatnád, mit gondolsz a nálunk is gyakorta végig söprő és rengeteg ártatlan áldozatot követelő boom bap vs. trap vitáról?

Mondanám, hogy teljesen hidegen hagy, de kicsit nevetségesnek is tartom. Véleményem szerint jó zene van, meg rossz zene. A többi csak rohadt tetves porhintés! Ugyanúgy van király modern cucc, mint fos ósuli. Ez persze fordítva is igaz. Például a fiatalabb korosztály valószínűleg, hogy offmédiás szlenggel éljek, engem oldheadnek tart, pedig sosem hallgatok sem N.W.A.-t, sem 2pac-ot! Nem az én világom egyik sem. Sőt kövezzenek meg, de Eminemet kifejezetten rühellem. De nyilván távol áll tőlem a festett körmű, női ruhás, pénzközpontú, autotune buziskodás is. Most a társadalmi igények miatt ez kell a fiataloknak. Már nincs tudásszomjuk, nem érinti meg őket egy súlyos szöveg, mivel az életük is felszínes. De cserébe van drága ruhájuk. Régen is voltak, és most is vannak pózer, gyökér boom bap arcok is, akik teljesen vakvágányon vannak. Én teljesen kívülálló vagyok ebben a helyzetben. Csak kívülről derülök mindkét oldalon és teszem, amit eddig. Amúgy meg mindenki azt hallgat, amit szeretne, felesleges ezen vitázni.

[instagram]BT63jaiDjMV[/instagram]

Közben klippremiert is tartunk: ma dobtad ki az Alamizsna című számhoz forgatott vadiúj videókliped. Miért pont erre esett a választás, hogyan zajlottak a munkálatok?

Igazából a track szövegvilága annyira megvalósíthatónak tűnt számomra képileg, hogy nem is volt kérdés, hogy ez lesz az első klip. A videót Cybertronic médiás Csirke barátommal készítettük, ami mindkettőnk számára egy nagy örömködés volt valójában. Az egész klipet a humorra építettük, gúnyos társadalom és zeneipar kritikával vegyítve. Reméljük, okoz majd pár vidám percet a nézőknek.

Áruld már el, mi bajod van a néptánccal!

Semmi! Csak minden kicsit jobb, ha illegális, nem? (nevet) Amúgy meg eszméletlen jól néptáncolok!

Évek óta nagy a csend a Vicc Beatz körül, az új cumóval új lendületet is kaphat a kiadó?

Minket sosem érdekelt, hogy most épp rengetegen hallgatnak-e minket, vagy csak pár elborult forma pörgeti a cuccokat. Aki ismeri a csapatunkat tudja, hogy ez színtiszta örömzene! Minden pillanatát imádjuk, igazából számunkra jelentéktelen, hogy felkapottak vagyunk-e vagy sem. Nyilván jobb lenne fürdeni a pénzben, nem egy tetves gyárba robotolni aprópénzért, de hát valamit valamiért. Mi így vagyunk azok akik.

[vembed youtube=”czCbbyn4ZD8″ ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés