Kövess minket

Aztaa

Hollandiában tesztelik az első európai állami fűtermelő rendszert

A coffee shopok eddig a fekete piacról vásárolták a cuccot, ez nemsokára megváltozhat.

Megosztva

Forrás:

Hamarosan teljesen legálisra válthat a fűpiac Hollandiában, ha sikeres lesz az erre vonatkozó kísérlet, melyet 10 holland városban tesztelnek – írja a BBC-re hivatkozva az Index. Habár az a közhiedelem él Hollandiáról, pláne Amszterdamról, hogy ott totális fűszabadság van, és ez felületesen igaz is, de a törvények szerint csak otthon és a kijelölt coffee shopokban lehet pöfékelni, és ezek a boltok nem az államtól szerzik be a zöldet, hanem a fekete piacról, az állam pedig eközben félrenéz, és persze beszedi az adót. Ezt a rendszert tervezik megváltoztatni, az első európai állami fűvel.

A tesztidőszakban Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg és Zaanstad vállalták, hogy 2021-tól kezdődően csakis igazolt, ellenőrzött termelőtől vásárolnak árut. A törvény megalkotói azt remélik, hogy ettől csökken majd az illegális drogkereskedelmet átölelő bűnözés, amivel csak annyi probléma van, hogy a holland feketepiac csak kis részét teszi ki a belső anyagellátás, a fű nagyrészét exportra gyártják. A coffee shopok tulajai továbbá attól tartanak, hogy az állami szabályok miatt a beszerzési ár is növekedni fog, és emiatt nekik is árat kell majd emelni. 

Luxemburg amúgy hasonlóban gondolkodik, és kanadai mintára alakítanák ki a rendszerüket, ahol a legalizálás óta lépett be az állam a fűpiacra (a kezdeti buktatókról itt írtunk).

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük