Kövess minket

Hiphop

Hosszas küzdelem után a De La Soul teljes életműve elérhető lesz a streaming-platformokon

Megosztva

Míg a zenész világban – elsősorban a koronavírus-járvány miatt – egyre több előadó, dalszerző ad túl a komplett zenei-katalógusán, addig a maga idejében abszolút úttörőnek számító De La Soul csak most kapta meg a jogot, hogy saját életműve felett rendelkezzen, mivel az eleddig az egykor szebb napokat látott Tommy Boy Records tulajdonát képezte.

A New York-i székhelyű trió évtizedek óta harcolt a katalógusáért, ám a kiadó képviselőivel képtelenek voltak zöld ágra vergődni, még úgy sem, hogy olyan jól ismert kollégák sorakoztak fel mellettük, és szólítottak bojkottra a Tommy Boy ellen, mint Nas, Pete Rock, vagy a The Roots dobosa, Questlove. Tavaly februárban már olyannyira elmérgesedett az ellentét, hogy a csapat tagjai hivatalosan is bejelentéttek; felhagynak a tárgyalásokkal, nem egyezkednek tovább, így kvázi végérvényesen lemondanak az 1988 óta írodó, összesen kilenc nagylemezt magába foglaló életművükről.

Néhány nappal ezelőtt azonban gyökeresen megváltozott az amúgy tarthatatlan helyzet. A Reservoir Media nevezetű cég augusztus elején 100 millió dollárért tokkal-vonóval felvásárolta a Tommy Boy Recordsot – nagyjából 6000 zeneszámmal egyetemben -, ennek a lépésnek köszönhetően pedig felcsillant egy halvány reménysugár a katalógus felszabadítását illetően. Nem is kellett sokáig várni: a “hatalomátvétel” után a Reservoir rögtön felvette a kapcsolatot a De La Soul-lal, majd hamarosan meg is állapodtak egymással a felek. Az egyezség értelmében immár minden egyes számukkal, illetve albumukkal csak és kizárólag a csapat rendelkezhet, senki más. Első lépésként a srácok szeretnének a streaming-platformokra felkerülni, mert erre, bármilyen furán is hangzik ez manapság, idáig egyáltalán nem volt lehetőségük, aminek következtében komoly bevételi forrástól estek el.

Ahogy említettük, a De La Soul eddig kilenc nagylemezt jelentetett meg – a legutóbbit, az And the Anonymous Nobody…című 2016-ban látott napvilágot.

(Billboard)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés